Guvernul a modificat legea pensiilor: condițiile speciale de muncă, recunoscute pentru industria de Apărare

Un proiect de modificare a legii pensiilor a fost introdus în ședința de Guvern de miercuri. Ordonanța de Urgență prevede introducerea unor noi categorii de locuri de muncă în condiții speciale, reducerea vârstei standard de pensionare și recalcularea anumitor pensii.

Actul normativ a fost adoptat și circa 1.500 de pensionari vor beneficia de schimbări. Practic, Ordonanța de Urgență modifică Legea pensiilor prin care recunoaște condiții speciale de muncă pentru aproximativ 1500 de pensionari din industria Apărării.

Măsurile introduse de Guvern sunt următoarele:

1. În categoria locurilor de muncă în condiții speciale vor fi introduse toate persoanele care au desfășurat următoarele activități: „activitățile referitoare la fabricarea, manipularea, transportul nitroglicerinei, explozivilor, pulberilor negre, pulberilor fără fum, produselor pirotehnice în unităţile de producţie a explozivilor, precum şi fabricarea nitrocelulozelor şi a celuloidului în aceleaşi unităţi de producţie a explozivilor; fabricarea muniţiilor şi a elementelor de muniţii, locurile de muncă în care se execută operaţii cu exploziv de iniţiere, exploziv cu caracteristică de sensibilitate mare, precum şi locurile de muncă în care se execută operaţii cu explozivi aromatici, la care angajaţii vin în contact direct cu aceştia; operaţii de distrugere a muniţiilor încărcate şi a elementelor de muniţii încărcate, a pulberilor, a explozivilor şi a produselor pirotehnice; delaborarea muniţiilor şi a elementelor pirotehnice încărcate cu substanţe explozive sau incendiare”

2. O altă modificare vizează reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani pentru persoanele care au desfășurat activitățile de mai sus, urmând ca acestea să beneficieze de pensie pentru limită de vârstă pentru un stagiu de cotizare de cel puțin 25 de ani realizat în aceste activități.

3. Totodată se propune asimilarea stagiului de cotizare în condiții speciale de muncă, a perioadei anterioare datei de 1 aprilie 2001 în care salariații au desfășurat activități, în locurile de muncă încadrate conform legislației anterioare în grupa I de muncă.

4. De asemenea, se propune recalcularea pensiilor pentru persoanele cu drepturi de pensie stabilite și care dovedesc stagii de cotizare realizate în activitățile încadrate în grupa I de muncă înainte de 1 aprilie 2001 și asimilate condițiilor speciale de muncă.

Estimările guvernamentale în cazul pensiilor care se recalculează sunt următoarele:

  • Se vor recalcula aproximativ 1.500 de pensii
  • Valoarea medie a creșterii pensiilor va fi +255 de lei în 2020
  • Valoarea medie a unei pensii recalculate va fi 2.095 de lei în anul 2020

Salariații din industria de Apărare vor beneficia de pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puțin 25 de ani realizat în următoarele activități:

– cele referitoare la fabricarea, manipularea, transportul nitroglicerinei, explozivilor, pulberilor negre, pulberilor fără fum, produselor pirotehnice în unităţile de producţie a explozivilor, precum şi fabricarea nitrocelulozelor şi a celuloidului în aceleaşi unităţi de producţie a explozivilor;

– fabricarea muniţiilor şi a elementelor de muniţii;

– locurile de muncă în care se execută operaţii cu exploziv de iniţiere, exploziv cu caracteristică de sensibilitate mare, precum şi locurile de muncă în care se execută operaţii cu explozivi aromatici, la care angajaţii vin în contact direct cu aceştia;

– operaţii de distrugere a muniţiilor încărcate şi a elementelor de muniţii încărcate, a pulberilor, a explozivilor şi a produselor pirotehnice;

– delaborarea muniţiilor şi a elementelor pirotehnice încărcate cu substanţe explozive sau incendiare.

Potrivit ordonanței de urgență, aceste activități sunt considerate locuri de muncă în condiții speciale, având în vedere că sunt desfășurate în domeniul riscului de nivel maxim, angajații fiind expuși la pulberi silicogene, zgomot, gaze şi vapori iritanţi cu consecințe asupra stării lor de sănătate.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *