Guvernul a dat drumul la „sacul cu bani” pentru mediul rural: PNDL 2, adoptat definitiv în Parlament!

Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.5/2018 privind instituirea unor măsuri pentru derularea Programului naţional de dezvoltare locală etapa a II-a a fost adoptat definitiv, miercuri, de Camera Deputaților.

PNDL 2 a stârnit discuții aprinse la votul din Parlament, parlamentarii USR făcând un scandal cât casa, acuzând faptul că programul nu este altceva decât o sursă de corupție, aducând mai multe exemple în acest sens. USR-iștii au fost singuri în această dispută, parlamentarii PNL fiind, în general, de acord cu proiectul la dezbaterile generale.

„M-aș fi bucurat să fi rămas în sală și doamna secretar de stat Caraman, am văzut că s-a grăbit să plece, pentru că niște lucruri trebuie lămurite. Din punct de vedere al sumelor pentru bugetul local, PNL este de acord cu soluția găsită de Guvern și e o decizie corectă, ca acolo unde banii nu se cheltuie ei să fie redistribuiți spre cei care pot să îi cheltuie. Problema pe care o ridicăm noi, PNL, este aceea a lipsei de transparență, pentru că mi-aș fi dorit ca după acest proiect să avem în spate și anexele și să fi discutat la comisia de buget-finanțe cât și în comisia de administrație publică, dacă modul de repartizare respectă criteriile Băncii Mondiale. Vă spun cu siguranță că nu respectă aceste criterii și există suspiciune întemeiată de împărțire a banilor pe criterii politice și nu pe criterii de eficiență. Din acest motiv mi-aș fi dorit ca doamna Caraman să fi participat la această dezbatere și să nu creadă că vine în fața Parlamentului, aruncă o declarație și terminăm cu poveștile”, a spus deputatul liberal Florin Roman.

„Pixuri de 300 de euro, becuri de 2.000 de euro, stadioane în pantă, asta e PNDL”

Primul USR-ist care a ieșit la bătaie a fost Claudiu Năsui.

„USR nu este fanul acestui proiect PNDL, acestui program, știm cu toții cine l-a inventat: fostul dumneavoastră președinte, care acum este în pușcărie (Liviu Dragnea – n.r.), este un program caracterizat nu doar prin lipsă de transparență, printr-o alocare greșită, foarte politică, care pleacă din pixul ministrului și care a făcut din Ministerul Dezvoltării Regionale un adevărat Guvern în Guvern, un stat în stat. Foarte mulți primari se duceau să ceară bani de la PNDL și au făcut lucrul acesta în dauna fondurilor europene, în dauna absorbției la care stăm foarte prost după cum știți. Ați folosit banii publici pentru a cumpăra bunăvoința primarilor, știm foarte bine cum s-au cheltuit acei bani, s-au făcut și reportaje de presă, cu pixuri care costă 300 de euro sau becuri de 2.000 de euro, toate acestea sunt PNDL, bani pentru risipă, stadioane de fotbal în pantă ș.a.m.d. Acest PNDL, după noi, nu ar mai trebui să existe ca program, ar trebui folosite exclusiv pentru cofinanțarea fondurilor europene! Adică, noi să facem și absorbție, să folosim banii pentru investiții, cu cap, în modul în care să ne asigurăm că maximizăm valoarea și că nu-i aruncăm pe apa Sâmbetei”, a spus Claudiu Năsui.

Inclusiv parlamentarii UDMR au fost de acord cu proiectul, evident, întrucât aceștia își apără primarii din localitățile fief ale partidului.

„Din punctul nostru de vedere, PNDL a fost un program de succes. Vorbesc și de acele neîmpliniri pe care unele comunități mai mici nu le-au reușit, inclusiv această măsură de redirecționare a sumelor rămase pentru proiectele care nu au fost eligibile, este o măsură bună. Eu spun că avem o altă problemă: executarea lucrărilor unde forța de muncă este nesatisfăcătoare și lucrări nu se pot realiza la nivelul solicitat. Sper că lucrările se vor face la timp, să fie executate în beneficiul autorităților și comunităților locale”, a spus deputatul UDMR Seres Dénes.

Olguța a dat-o în bară cu… gazele

Un apărător înverșunat al PNDL a fost fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, care s-a năpustit împotriva parlamentarilor USR.

„Atunci când nu ai lucrat nici măcar o zi în administrația publică pentru a ști cum funcționează, îți permiți să vii și să arunci cu lături de la tribuna Parlamentului. Prin PNDL 1 și 2 și, să sperăm, PNDL 3, în fiecare localitate din România s-a întâmplat ceva bun pentru cetățeni! Fie că s-a introdus apă, fie că s-a introdus canalizare, fie că s-au introdus gaze, s-au reparat școli, grădinițe, dispensare, fie că s-au reparat drumuri, s-a întâmplat ceva! Nu există un primar, indiferent de culoarea lui politică, să nu fi primit bani de la Ministerul Dezvoltării! Ca să terminăm odată cu minciunile! În ceea ce privește furturile, dvs. care vedeți furt peste tot, cred că ar trebui să vă puneți o problemă: cum de s-a întâmplat ca preacinstitul și curatul dvs. partid să se acuze astăzi, ambii lideri care candidează azi la funcția de președinte (Dan Barna și Cosette Chichirău – n.r.) de fraudă și de hoție?”, a spus Vasilescu.

Deputatul liberal Florin Roman a revenit la pupitru și i-a atras atenția Liei Olguța Vasilescu faptul că PNDL nu finanțează proiecte de investiții privind introducerea de sisteme de gaze.

Ofensiva împotriva parlamentarilor USR a fost continuată de încă un deputat UDMR, Szabó Ödön

„Două informații pentru cei care nu au primari în țară (USR – n.r.): PNDL a fost folosit inclusiv pentru atragerea fondurilor europene, datorită faptului că prin proiectele retrospective care au fost lansate de către agențiile guvernamentale au fost acelea ale PNDL care îndeplineau criteriile și au primit finanțarea și s-au întors acești bani în bugetul de stat! PNDL nu trebuie aruncat de parcă ar fi ceva total netransparent, pentru că prin acest program inclusiv am reușit să avem o creștere de absorbție a fondurilor europene, pe ultima sută de metri, e adevărat, dar dacă acest program nu ar fi existat această atragere a fondurilor europene nu s-ar fi realizat! A doua chestiune: aș dori ca cei care spun că au fost alocați pe criterii politice să se uite și în județul Bihor, pentru că acolo cele mai multe proiecte pe PNDL le-a luat PNL! Dacă ar fi fost pe alt criteriu, atunci trebuia să le ia alții!”, a spus Szabó Ödön.

ALDE a ieșit de la guvernare, dar parlamentarii acestui partid vor vota toate actele normative care duc la accelerarea pentru atingerea țintei de 30 miliarde lei, așa cum a precizat deputatul Varujan Vosganian.

„Nu e prima oară când iau apărarea PNDL și iau apărarea pentru că pe vremea când conduceam economia României am lansat eu însumi un astfel de program, poate că unii își mai amintesc de Ordonanța 7, care a demarat investiții pentru poduri și podețe și apoi le-a lărgit și pentru infrastructură. Între mediul urban și mediul rural din România este un mare decalaj. Dacă fac un reproș PNDL, nu este acela că el există, ci că el nu merge într-un pas mai accelerat. De aceea, ALDE va vota toate actele normative care duc la accelerarea acestui proces pentru atingerea țintei de 30 de miliarde de lei pe care noi ne-am propus-o. În ceea ce privește faptul că PNDL este sursă de corupție, eu dezavuez cu totul astfel de opinii! Cu alte cuvinte, dacă investițiile nu se fac de ce nu se fac și dacă se fac… de ce se fac? Eu vă rog să vă hotărâți ce vreți să faceți cu această țară și cred că PNDL, tratat cu respect, este în același timp și un respect pentru satul român”, a spus Vosganian.

Până și parlamentarii PRO România (grupul PRO Europa) au fost de acord cu proiectul și, la fel ca liberalii, au criticat o serie de detalii.

„Evident, PNDL e un instrument util, mai ales în condițiile în care chiar și vedeam la nivelul UE suntem pe poziția a 5-a la coadă, în ceea ce privește absorbția de fonduri europene în perioada 2014 – 2020. Dar, vă spun că avem o dificultate majoră în sensul de finanțare și mă refer la faptul că, având în vedere efectele OUG 114, ați lăsat 1,4 miliarde lei la dispoziția Guvernului la rectificarea din vară care să fie alocate primăriilor din țară pe baza unor criterii mai puțin transparente. Ghinionul guvernării este că astăzi nu mai puteți HG, deci nu puteți aloca acei bani și sunt foarte mulți primari în situația în care vor pune lacăt pe ușă pentru că vor intra în imposibilitate de plată!”, a spus deputatul Cătălin Nechifor.

80.000 de euro pentru o… toaletă

USR-iștii s-au apărat cu înverșunare, iar deputatul Cristina Prună a luat cuvântul și a oferit mai multe exemple de corupție.

„Nu știu dacă vă spune ceva comuna Voievodeasa. Este în județul Suceava și acolo s-a construit o toaletă pe 200.000 de euro din PNDL, pentru mai puțin de 100 de elevi. Dacă nici asta nu e corupție și risipă a banului public, atunci nu știu cum s-o numiți. Mai dau un exemplu: județul Bacău, un ONG a strâns mână de la mână 10.000 de euro să construiască o toaletă și primarul nu le-a dat voie, pentru că știa că va accesa 80.000 de euro prin PNDL să construiască această toaletă! Asta înseamnă PNDL de fapt: risipa banului public și corupție și trebuie să îl încheiem sau să-l folosim pentru cofinanțare. Fondurile europene sunt soluția pentru dezvoltarea mediului rural în România”, a spus Cristina Prună.

PNDL 2: 12.681 de proiecte de investiții, în toată țara

După votul final, liberalul Virgil Daniel Popescu a luat cuvântul și i-a atras atenția ministrului Dezvoltării Regionale, Daniel Suciu, prezent în sală, faptul că investițiile pentru proiectele de racordare la gaze sunt datorită… PNL.

„PNL a votat pentru adoptarea acestui proiect, dar să nu uităm un lucru: s-a dat aviz negativ pentru introducerea în PNDL ca posibilitate de finanțare distribuția de gaze! Să nu uităm acest lucru, domnule Suciu (Daniel Suciu – ministrul Dezvoltării), ăsta este adevărul și de fiecare dată când vom vorbi de PNDL, vă voi spune acest lucru! Introducerea distribuției de gaze este datorită PNL și nu datorită Guvernului sau domnului Suciu, care probabil va vota!”, a spus Popescu.

Ministrul Daniel Suciu, la rândul lui deputat, a preferat să nu răspundă liberalului și s-a năpustit pe USR-iști.

„Multe prostii mi-a fost dat să aud în ultima vreme, în special de la colegii de la USR. Ultima și cea mai mare, când au spus că PNDL, atunci când vor veni ei la guvernare, va fi oprit. Mă bucur foarte mult că partea rațională a dreptei a votat pentru acest proiect. În iulie, 200 de primari de toate culorile politice s-au întâlnit la Brașov și cei doi reprezentanți ai USR abia au ieșit vii din această întâlnire, pentru că au spus acolo același lucru! PNDL nu este al ministerului, al unui partid, este al fiecărei UAT care beneficiază de un proiect de investiții. Astăzi, în România, se derulează 12.681 de proiecte de investiții pentru toți primarii, toate comunitățile, indiferent de culoarea politică! Dacă m-aș lua după onorabilii colegi de la USR, probabil Spitalul Județean Sibiu s-ar opri și nu ar mai beneficia de o investiție de peste 40 milioane lei! Colegii de la UDMR ar trebui să dea socoteală în fața primarilor pentru sutele de proiecte de investiții. Lăsați discuțiile politice vis-à-vis de PNDL pentru că nici o guvernare nu va îndrăzni să oprească acest program! Există județe în România unde primari ai PNL au mai multe proiecte de investiții, pentru că această guvernare nu a făcut distincție!”, a spus Daniel Suciu.

Unul dintre cei care abia au ieșit vii din respectiva întâlnire, deputatul USR Cristian Siedler, i-a oferit ministrului replica.

„Sunt în continuare viu, total și funcțional după acea întâlnire la care am spus niște adevăruri pe care refuzați să le vedeți! (…) V-aș mai putea da exemple de becuri de mii de euro, nu, nu ați scos țara din noroaie, ați lăsat-o în noroaie și ați băgat mulți bani în buzunarele unor clienți politici. Asta este ce a făcut PNDL și asta continuați să faceți! Satul românesc și România în general au nevoie acută de investiții, dar nu oricum, pentru că investițiile în care asfaltul are doi centimetri și se dizolvă la prima ploaie nu este decât o bătaie de joc și nicidecum o scoatere din noroaie a României. Genul acesta de finanțare, de minciună, de manipulare, a început să fie percepută de oameni și ați observant votul din 26 mai. Continuați, sunteți pe calea cea bună!”, a spus Seidler.

Ce presupune PNDL 2

Proiectul de lege a fost inițiat de Guvern pe 4 septembrie 2018 și a fost adoptat tacit de Senat pe 17 octombrie 2018. Miercuri, a fost adoptat definitiv de Camera Deputaților cu 220 de voturi pentru, 20 împotrivă și 33 de abțineri.

Pentru PNDL 2, perioada 2017 – 2020, Guvernul a alocat suma de 30 de miliarde de lei, pentru 7.179 obiective, dintre care 441 sunt deja finalizate. Ministerul Dezvoltării își propune realizarea a 16.500 km de conducte de apă și canalizare care vor deservi 6,5 milioane de locuitori, dintre care 4.750 km sunt deja realizați și 20.000 km de drumuri judeţene şi comunale care vor deservi 15 milioane de locuitori (7.000 km realizați).

Proiectul de lege este disponibil integral AICI!

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.