Guvernul a APROBAT rectificarea bugetară. Cîțu: „Ne permitem o scădere micuță față de deficitul bugetar inițial, pentru că avem PIB-ul mare”

Premierul Florin Cîțu a anunțat marți că rectificarea bugetară a fost adoptată în ședința de Guvern:

La baza rectificării stă o reevaluare a PIB în lumina și a informațiilor pe care le-am avut azi referitoare la creșterea economică, PIB are o valoare nominală acum de 1,17 miliarde față de 1,11 miliarde la începutul anului”, a anunțat premierul Florin Cîțu.

Premierul a precizat că în prima parte a anului, investițiile au avut o contribuție majoră la creșterea PIB.

Nu cred că a mai fost un an în care să vedem o astfel de contribuție, cred că în trimestrul II am avut o contribuție de 5 puncte procentuale, ceea ce arată că investițiile sunt motorul creșterii economice”, a precizat Cîțu.

În privința deficitului general consolidat, în sumă absolută, crește de la 80 de miliarde la 83, 8 miliarde și reprezintă un deficit bugetar de 7,13 la sută din PIB.

Ne permitem o scădere micuță față de deficitul bugetar inițial pentru că avem un PIB nominal mai mare”, a completat Cîțu.

Șeful Executivului a explicat, referitor la veniturile bugetului general consolidat, că se majorează pe sold cu 15,5 miliarde de lei din care 13, 4 miliarde de lei sunt venituri din economia internă și 2, 8 miliarde de lei venite din fonduri europene. Cât despre cheltuielile bugetului general consolidat se majorează pe sold cu suma de 18,77 miliarde lei.

Să ne uităm puțin de unde vin aceste cheltuieli. În acaestă rectificare bugetară avem alocări pentru a susține sectorul de Sănătate de 4,5 miliarde de lei. Ținând cont de cheltuielile suplimentare create pandemie, precum și continuarea proiectului de investiții la nivel central și local, un plus de 6,6 miliarde de lei”, a mai spus Cîțu.

Conform premierului, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Investiţiilor Europene şi Ministerul Transporturilor primesc cei mai mulţi bani. Premierul Florin Cîțu a anunțat, marți, după ședința de Guvern, că a fost aprobată prima rectificare bugetară pe 2021. Primele patru ministere care au primit cele mai mari alocări de bani sunt Sănătate, Dezvoltare, Investiții și Fonduri Europene și Transporturi. Guvernul estimează o creștere economică de 7% și un deficit de 7,13% din PIB.

Primele patru ministere care primesc cei mai mulți bani la această rectificare:

  • Ministerul Sănătății – 3,7 miliarde de lei
  • Ministerul Dezvoltării – 2,3 miliarde de lei
  • Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene – 760 milioane de lei
  • Ministerul Transporturilor – 660 milioane de lei

La Ministerul Finanțelor – Acțiuni generale – cereri de 1 miliard de lei pentru UAT-uri în urma inundațiilor din acest an.

Ministerul Educației – un plus de 964 de milioane de lei.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *