Guvernul a adoptat Strategia Națională Anticorupție 2021-2025. Predoiu (Justiție): „Avem strategie, ne mai trebuie procurori competenți…”
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat că guvernul a adoptat Strategia Națională Anticorupție 2021-2025. Predoiu spune că noua strategie este „corelată cu GRECO și MCV” și că este „un prim obiectiv din PNRR care vizează domeniul justiției și care a fost finalizat la timp”.
„Guvernul României a adoptat, astăzi, Strategia Națională Anticorupție 2021-2025. Este un răspuns ferm pe care Guvernul României îl dă în combaterea corupției. Este un mesaj politic și un angajament politic de a confrunta acest fenomen. Este un mesaj politic și un angajament politic de a susține toate instituțiile care se confruntă cu corupția și care combat corupția în temeiul legii. Corupția este, în continuare, un fenomen serios care afectează drepturile și libertățile cetățenilor, atât în România cât și în state membre. Ca și alte state membre, Guvernul României combate corupția în limita competențelor prin politici, proiecte de lege și mijloace bugetare alocate instituțiilor anti-corupție. Prezenta strategie este rezultatul unui efort de aproape un an. A fost finalizat la sfârșitul acestui an, are la bază o largă consultare, atât cu instituțiile publice dar și cu mediul de afaceri și cu societatea civilă, are o bază științifică constând într-un studiu sociologic și criminologic, alcătuit de către MJ și Direcția Generală Anticorupție din MAI și vizează nu numai combaterea corupției ca fenomen criminologic, ci și prevenția corupției și tinde la formarea unei culturi a integrității în toate instituțiile publice și private. De asemenea, strategia abordează corupția într-un trend modern, în care ea este văzută ca o parte a unui fenomen mai complex care include și crima organizată. În continuare, MJ va propune guvernului proiecte de lege, instrumente legislative care să ducă la îndeplinire această strategie, aș menționa viitoarele proiecte ale codurilor penal și de procedură penală care urmează să intre în procedură parlamentară. Această strategie este corelată cu instrumente internaționale la care România este parte, cum ar fi GRECO, cu MCV, cu obiectivele din cadrul MCV. În fine, aș adăuga faptul că este un prim obiectiv în cadrul PNRR care vizează domeniul justiției și care a fost finalizat la timp”, a spus Ministrul Justiției, în cadrul unei conferințe de presă.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat, vineri, că Guvernul a aprobat Strategia Naţională Anticorupţie. „Este un răspuns ferm pe care Guvernul României îl dă în combaterea corupţiei, un mesaj politic şi un angajament politic de a combate acest fenomen”, a transmis ministrul.
„Guvernul a adoptat Strategia Naţională Anticorupţie 2021 – 2025. Este un răspuns ferm pe care Guvernul României îl dă în combaterea corupţiei este un mesaj politic şi un angajament politic de a combate acest fenomen, este un mesaj politic de a susţine toate instituţiile care se confruntă cu corupţia şi care combat corupţia în temeiul legii”, a declarat, vineri, la finalul şedinţei de Guvern, Cătălin Predoiu.
Ministrul Justiţiei a afirmat că fenomenul corupţiei afectează drepturile cetăţenilor.
„Corupţia este în continuare un fenomen serios care afectează drepturile şi libertăţile cetăţenilor (…) Prezenta Strategie este rezultatul unui efort de aproape un an de zile”, a mai transmis ministrul.
Acesta a precizat că Strategia are la bază un amplu proces de consultare.
„Strategia abordează corupţia într-un trend modern, în care este văzută ca parte a unui fenomen complex care include şi crima organizată”, a mai declarat Cătălin Predoiu.
„Ministerul Justiţiei va propune proiecte de lege, instrumente legislative care să ducă la îndeplinire această strategie. Aş menţiona Codul Penal şi Codul de Procedură Penală care vor intra n dezbaterea Parlamentului n toamna anului viitor”, a mai anunţat ministrul.
Acesta susţine că Strategia este corelată cu MCV şi GRECO, fiind un prim obiectiv în cadrul PNRR şi care a fost îndeplinit la timp. Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat, vineri seară, că Agenţia Naţională a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) ar trebui să dobândească o mai pregnantă componentă de identificare a activelor care rezultă din săvârşirea infracţiunilor, însă are limitate competenţele prin lege. Ministrul promite că în 2022 va propune modificări legislative în acest sens, astfel încât agenţia să realizeze scopul pentru care a fost gândită.
„ANABI (…) ar trebui să dobândească o mai pregnantă componentă de identificare a activelor care rezultă din săvârşirea infracţiunilor, nu numai de valorificare şi pe asta mă voi concentra în anul care vine de a dota ANABI cu instrumentele legislative care să-i permită, nu numai să scoată la licitaţie bunuri confiscate, ci să le şi identifice dincolo de graniţele ţării. Dacă ANABI va reuşi să identifice conturi bancare, active – imobiliare sau mobiliare şi să le aducă în vânare publică silită pentru a recupera produsele infracţiunilor, atunci îşi va realiza scopul pentru care a fost găsită”, a declarat, vineri seară, într-o conferinţă de presă, Cătălin Predoiu.