Guvernul a adoptat o LEGE NOUĂ pentru izolare și carantinare. Tătaru: „Va fi trimisă urgent la Parlament. Sper să nu lase loc de interpretare politică”

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru și secretarul de stat din cadrul MAI, șeful DSU, Raed Arafat, au avut luni declarații de presă după ședința de guvern. Astfel, Tătaru a arătat că Guvernul a adoptat un act normativ pentru reglementarea prevederilor privind izolarea și carantinarea bolnavilor de coronavirus, după deciziile Curții Constituționale. 

„Este necesar pentru a putea gestiona și controla pandemia prin care trecem. Ați putut observa de vineri până astăzi modificările de abordare a tot ce însemnat carantină, izolare, internare în spitale. Suntem într-o evaluare a numărului de cazuri în care s-a solicitat externarea sau au părăsit carantinarea voluntară. Dacă este să facem o evaluare, deși azi avem 250 cazuri noi la 4.600 teste, avem o diferență de număr de pacienți în spitale de 550. Avem 300 de ieri, cu 250, 550 pacienți mai puțin internați. Suntem într-un moment în care acest proiect de lege a fost aprobat de Guvern, va merge în regim de urgență în Parlament, sper ca ceea ce spuneam și vineri – un interes de sănătate publică – să nu lase loc de interpretare politică”, a spus Nelu Tătaru.

arafat
Raed Arafat

Raed Arafat a arătat, în linii generale, ce presupune noul act normativ.

„Am vrut să abordăm problema mai general, nu este numai pentru covid, poate fi aplicată și în alte situații de risc epidemiologic. (…) Carantina persoanelor acum are o definiție foarte asemănătoare cu regulamentul internațional sanitar, reprezintă o măsură de prevenire a răspândirii bolilor infecto-contagioase constând în separarea fizică a persoanelor sănătoase, suspecte de a fi infectate sau purtătoare de un agent patogen de la alte persoane, în spații special desemnate de autorități, la domiciliu sau în locația declarată de persoana carantinată. Izolarea reprezintă o măsură care constă în separarea fizică a persoanelor bolnave sau a persoanelor purtătoare a unui agent patogen, în vederea aplicării unui tratament în scopul vindecării. Aici e vorba de internarea pacientului la spital, într-o unitate care aparține spitalului sau în care lucrează personal sanitar. (…) Bineînțeles, există și posibilitatea instituirii unor măsuri prin ordin al comandantului acțiunii, aici vorbim de situațiile de urgență care necesită o reacție imediată și apoi se supune aprobării CNSU. Prefecturile, prin CJSU, la propunerea DSP, pot aproba carantinarea unor zone din județele lor. (…) Situațiile în care se instituie măsurile care sunt prevăzute, de carantinare și izolare și acestea sunt: epidemie declarată prin ordin al ministrului Sănătății sau urgență de sănătate publică, de importanță internațională, declarată de directorul general al OMS sau pandemie declarată de OMS sau eveniment neobișnuit, neașteptat, constatat de structurile aflate în coordonarea DSU sau de către instituțiile aflate în subordinea Ministerului Sănătății. (…) Cât privește amenzile, sunt corelate cu prevederile din Codul penal”, a spus Raed Arafat.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *