Guvernanții motivați de moțiunea de cenzură? Tinerii dezavantajați vor putea fi angajați în instituțiile publice locale

Tinerii dezavantajați se vor putea angaja, timp de 24 de luni, în instituțiile publice locale, pentru a dobândi diverse competențe, se arată într-o lege adoptată, miercuri, 27 iunie, de Camera Deputaților. Decizia vine după ce Guvernul a aprobat, la începutul acestui an, un proiect privind integrarea în muncă, în cadrul instituțiilor publice de la nivel local, a tinerilor dezavantajați.

„Se urmărește acordarea priorității la angajare a tinerilor dezavantajați, în sensul stabilirii unui procent de 5% din posturile existente bugetate specifice personalului contractual, raportat la numărul total de angajați cu contract individual de muncă. În acest sens, Direcțiile Generale de Asistență Socială Protecția Copilului și Serviciile Publice de Asistență Socială sunt obligate să sprijine tânărul dezavantajat în sensul completării depunerii dosarului de participare la selecția de dosare. (…) Menționăm că, această măsură vine în sprijinul angajatorilor care au competențe legale în protecția persoanelor aflate în dificultate, pentru a încuraja și crește gradul de ocupare a acestor persoane aflate în nevoi, respectiv tinerii dezavantajați. Prin stabilirea procentului de 5% din posturile existente bugetate specifice personalului contractual a angajatorului duce la îndeplinirea măsurii din Programul de Guvernare, la secțiunea „Șanse reale pentru tineri“, în ceea ce privește încadrarea pe perioadă determinată a unui număr de aproximativ 10.000 de tineri dezavantajați în cadrul instituțiilor publice de la nivel local, creând premizele integrării acestei categorii vulnerabile în piața muncii“, se arată în expunerea de motive.

Tinerii care urmează să fie angajați trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 16 – 26 ani, să nu aibă o vechime în muncă mai mare de 12 luni, să fie încadrați în sistemul de protecție a copilului sau provină din acest sistem, ori să aibă copil/copii în întreținere. Integrarea tinerilor dezavantajați pe piața muncii se va face pe o perioadă determinată de 24 de luni în sectorul public la nivel local. Proiectul privind încadrarea tinerilor dezavantajați în instituțiile publice a fost adoptat miercuri definitiv de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, cu 279 de voturi „pentru“ și un vot „împotrivă“.

CITEȘTE ȘI:

Consiliul Tineretului din România: „Nu există baza legală pentru internship-urile oferite de Guvern!”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.