GUVERN: NU există creșteri de radiații pe teritoriul României de la Centrala Cernobîl

guvern

Nu există o înregiastrare de creșteri de radiații pe teritoriul României, dă asigurări purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, după ce agenția nucleară ucraineană a declarat că înregistrează o creștere a nivelului de radiații la Cernobîl. „Potrivit datelor deținute de autoritățile române, respectiv de CNCAN, nu există o înregiastrare de creșteri de radiații pe teritoriul României”, spune, vineri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Reacția oficialului român vine după ce agenția nucleară ucraineană a declarat că înregistrează o creștere a nivelului de radiații la Cernobîl, conform Sky News. Armata rusă a ocupat joi zona Cernobîl, stârnind o îngrijorare deosebită. Accidentul nuclear de la Cernobîl a fost un accident major, produs la 26 aprilie 1986, când a avut loc o explozie a centralei, urmată de contaminarea radioactivă a zonei înconjurătoare. Reactorul 4 este acoperit de un sarcofag, iar în zona se află și un depozit de deșeuri radioactive.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că informațiile privind gradul de radiații de la Cernobîl sunt pure speculații.

Am văzut și eu informațiile din Ucraina. E o creștere locală, din cauza prafului. Dacă ajungem într-o astfel de situație și în România, există instituții care să facă recomandări populației. Deocamdată, părerea mea este că e o speculație”, a declarat Alexandru Rafila.

Nu există o înregistrare de creșteri de radiații pe teritoriul României, dă asigurări purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, după ce agenția nucleară ucraineană a declarat că înregistrează o creștere a nivelului de radiații la Cernobîl.

Potrivit datelor deținute de autoritățile române, respectiv de CNCAN, nu există o înregiastrare de creșteri de radiații pe teritoriul României”, spune, vineri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Reacția oficialului român vine după ce agenția nucleară ucraineană a declarat că înregistrează o creștere a nivelului de radiații la Cernobîl, conform Sky News.

Ambasada Ucrainei la București a avertizat asupra riscului ca operațiunea militară a Rusiei să provoace „un alt dezastru ecologic” precum cel din 1986. „Dacă Rusia continuă războiul, Cernobîl se poate întâmpla din nou în 2022”, a transmis misiunea diplomatică ucraineană pe Facebook.

În 1986, lumea a văzut cel mai mare dezastru tehnologic la Cernobîl. Atacul Rusiei împotriva Ucrainei poate provoca un alt dezastru ecologic, mutându-şi forţele militare la Cernobîl. Dacă Rusia continuă războiul, Cernobîl se poate întâmpla din nou în 2022”, se transmite în postarea de pe Facebook.

Agenţia nucleară ucraineană a declarat vineri că înregistrează niveluri crescute de radiaţie la situl fostei centrale atomice de la Cernobîl. Experţii societăţii Ekoţentr din Ucraina leagă creşterea de radiaţii gamma în zona de excludere a centralei nucleare de la Cernobîl de răscolirea solului vegetal în urma presiunii exercitate de un mare număr de echipamente militare grele, a indicat pe Facebook Inspectoratul de stat pentru reglementare nucleară din Ucraina (SNRIU). Rusia a transmis vineri că va trimite paraşutişti pentru a ajuta la asigurarea pazei centralei nucleare închise de la Cernobîl și că nivelul de radiaţii la centrală este normal.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică informase joi că centralele nucleare operaţionale din Ucraina funcţionează în siguranţă şi că nu au avut loc „distrugeri” la facilităţile de la fosta centrala nucleară de la Cernobîl. Consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak anunţase joi seara că armata ucraineană a pierdut controlul asupra centralei nucleare de la Cernobîl. El a spus, totodată, că nu se cunoaşte starea instalaţiilor de la Cernobîl şi cea a depozitelor de deşeuri nucleare. Aliona Șevastova, consilier al comandantului Forțelor Armate Terestre ale Ucrainei, a informat pe Facebook că Rusia a preluat controlul asupra fostei centrale nucleare de la Cernobîl și că a luat ostatic personalul care se ocupă de mentenanța și protejarea instalațiilor pentru deșeuri nucleare, potrivit CNN.

Condamnăm [luarea de ostatici] și cerem să fie eliberați”, a scris oficialul ucrainean.

Ministerul rus al Apărării a emis o declarație în care susține că trupele sale dețin centrala nucleară de la Cernobîl pentru a o „proteja”, scrie BBC.

Instituția afirmă că face acest lucru pentru a se asigura că „grupurile naționaliste și alte organizații teroriste nu pot folosi situația din țară pentru a organiza o provocare nucleară”.

De asemenea, Rusia a declarat că nivelurile de radiații din zona înconjurătoare a centralei sunt normale și că personalul continuă să monitorizeze nivelurile de radioactivitate. Trupele rusești au capturat joi centrala nucleară. În declarație, Rusia a făcut diverse afirmații despre câștigurile sale în război, spunând că trupele au avansat în Donețk și Luhansk. De asemenea, a afirmat că peste 150 de militari ucraineni s-au predat și că zeci de locații de infrastructură militară ucraineană, arme și vehicule au fost distruse.

Între timp, forțele armate ucrainene au făcut propriile afirmații concurente într-o postare pe Facebook mai devreme, spunând că au menținut linia în Donețk și Luhansk, unde trupele rusești nu au avut „niciun succes”, și că au respins, de asemenea, trupele rusești în alte zone. Este important de menționat că afirmațiile niciuneia dintre părți nu pot fi verificate în prezent.

Agenția nucleară ucraineană a declarat vineri că înregistrează o creștere a nivelului de radiații la Cernobîl, conform Sky News.

Facilităţile de la fosta centrală nucleară de la Cernobîl au fost capturate joi de forţele ruseşti, după ce Moscova a lansat o invazie de amploare a Ucrainei, a declarat un consilier al preşedintelui ucrainean. Directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, a declarat, joi, că este de importanţă vitală ca operarea în condiţii de siguranţă şi securitate a facilităţilor nucleare din acea zonă să nu fie afectată sau întreruptă în niciun fel.

Cu privire la situaţia de la Centrala Nucleară Cernobîl, Ucraina a informat IAEA că «forţe armate neidentificate» au preluat controlul asupra tuturor facilităţilor de la Cernobîl, localizate în zona de excluziune. Omologii au adăugat că nu au existat pierderi sau distrugeri ale locației industriale. Directorul general Grossi a spus că este de importanţă vitală ca operarea în condiţii de siguranţă şi securitate a facilităţilor nucleare din acea zonă să nu fie afectată sau întreruptă în niciun fel”, se arată în declaraţia AIEA.

La Cernobîl, unde în 1986 a avut loc cel mai mare dezastru nuclear din istorie, se mai desfăşoară în prezent activităţi de gestionare şi stocare a deşeurilor nucleare, potrivit informaţiilor publicate pe pagina de Internet a operatorului centralei chnpp.gov.ua/en/home. Potrivit AIEA, în prezent în Ucraina funcţionează patru centrale nucleare.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică „urmăreşte cu îngrijorare situaţia din Ucraina şi face un apel pentru reţinere maximă pentru evitarea oricărei acţiuni care ar putea pune facilităţile nucleare din Ucraina în pericol”.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică este o organizaţie internaţională creată în 1957, sub egida ONU. AIEA regrupează 171 de state şi joacă un rol central în lupta împotriva proliferării nucleare, verificând că statele membre ale Tratatului de Neproliferare Nucleară îşi respectă angajamentele asumate. Reactorul numărul patru al centralei nucleare de la Cernobîl a explodat în data de 26 aprilie 1986, contaminând până la trei sferturi din teritoriul Europei, potrivit unor estimări. După catastrofă, autorităţile sovietice au evacuat sute de mii de persoane de pe un teritoriu de peste 2.000 de kilometri pătraţi, care a rămas abandonat. Potrivit autorităţilor ucrainene, omul nu va putea reveni în această zonă timp de încă 24.000 de ani, însă o prudentă exploatare industrială este posibilă.

CITEȘTE ȘI:

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *