Guvern de criză, audiat în viteză și cu… mascații la ușă. Absenteism MASIV al parlamentarilor PNL

Miniştrii propuşi în Guvernul Orban 3 au fost audiați sâmbătă și şi imediat după aceea a fost planificat votul de învestitură. Audierile au fost stabilite în regim de urgență: între 09:00 – 11:00, prin videoconferinţă, din sala Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor.

În contextul răspândirii coronavirus, parlamentarii au votat pe grupuri. Înainte de a putea intra în plen, parlamentarii au mers într-o sală unde au fost testaţi de reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică pentru a se stabili dacă sunt sau nu infectaţi cu coronavirus, după ce au urmat un traseu dezinfectat, prestabilit și marcat vizibil. De asemenea, aceștia au primit mănuşi şi măşti.

„Dacă ne încurcăm în proceduri, nu mai facem nimic”

Cei mai mulți dintre miniștri au fost audiați prin videoconferință. Primul ministru audiat a fost Bogdan Gheorghiu, propus din nou la Ministerul Culturii; au urmat Virgil Popescu – Economie, Ionuţ Stroe la Sport, Marcel Boloş la Fonduri Europene (aviz pozitiv), Marcel Vela la Interne (aviz pozitiv) și Bogdan Aurescu la Externe (aviz pozitiv). Ultimul ministru audiat a fost Florin Cîțu, propus din nou la Ministerul Finanţelor. Violeta Alexandru, propusă la Ministerul Muncii, a refuzat să fie audiată, după la precedentele audieri primise aviz negativ și fusese criticată pentru cum s-a prezentat. Și de această dată, Violeta Alexandru a primit aviz negativ, dar în lipsă. Ea nu este singurul ministru care a primit aviz negativ, la fel au primit Monica Anisie, propusă la Educație și Victor Costache – Sănătate. Costache ar fi trebuit să fie în autoizolare, însă a mers la audieri fără mască de protecție. Costache a fost testat, vineri, pentru coronavirus, iar rezultatul a fost negativ. De situația de sâmbătă, Costache a spus că „dacă stăm să ne încurcăm în proceduri nu mai facem nimic!”

Ion Ștefan, propus la Lucrări Publice, Dezvoltare și Administrație, a picat testul dat în fața parlamentarilor din comisia de specialitate. Ștefan a primit aviz negativ. La fel au mai primit Cătălin  Predoiu – Justiție, Costel Alexe – Mediu și Florin Cîțu – Finanțe. Astfel, șapte miniștri propuși din 16 au primit avize negative.

PSD a promovat… Guvernul Orban 3. Premieră mondială: premierul depune jurământul prin… videoconferință

Câte șapte minute de ministru! Atât a fost timpul alocat la audieri, pentru care s-a format o singură comisie, una în care deputații și senatorii PNL au lipsit în număr mare, astfel că cei la PSD au fost, de fapt, cei care au trecut miniștrii liberali.

Premierul desemnat Ludovic Orban se află în autoizolare, la Vila Lac 1, și va rămâne acolo până la următorul test de coronavirus, cel de-al doilea. Cele 14 zile de autoizolare curg din momentul contactului cu persoana infectată, Vergil Chițac, senator PNL, adică de luni, 9 martie. Următorul test va avea loc luni, 23 martie,  și, dacă este negativ ca primul, iese din izolarea de la Vila Lac 1.

Orban nu va merge în plenul de azi, al Parlamentului, ca să asiste la votul de învestitură. El nu va merge nici la Palatul Cotroceni, pentru a depune jurământul, ci va face procedura prin sistem de videoconferință, un lucru fără precedent nu doar în istoria României, ci în istoria mondială.

România a înregistrat vineri, 13 martie 2020, cele mai multe cazuri de până acum de persoane contaminate cu noul coronavirus confirmate într-o singură zi: 34.

Bilanțul total al celor care au fost depistați cu acest virus a ajuns sâmbătă dimineață la 97. În acest context, România se îndreaptă către scenariul nr. 3 elaborat de autorități, acela când numărul bolnavilor va depăși 100. 

Pe același subiect:

Klaus Iohannis este hotărât: LUDOVIC ORBAN desemnat ca premier pentru a TREIA oară

PNL pregătește Guvernul de… IZOLARE NAȚIONALĂ! Senatorul Chițac, testat de coronavirus: POZITIV! Orban se autoizolează, anchetă epidemiologică la Parlament

Florin Cîțu și-a… DEPUS MANDATUL! „Tot ceea ce s-a întâmplat în ultimele două săptămâni a fost o ȘARADĂ!”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.