Gruparea navală NATO condusă de Forțele Navale Române, în misiune de securitate în Marea Mediterană

Nava militară „Viceamiral Constantin Bălescu” (cu număr de bordaj 274) desfășoară în perioada ianuarie-iunie, misiuni specifice pentru asigurarea măsurilor de securitate colectivă a Alianței Nord-Atlantice, în calitate de navă-comandant a  grupării navale permanente a NATO de luptă împotriva minelor marine SNMCMG-2 (Standing NATO Maritime Counter Measures Group).

Potrivit Forțelor Navale, după arborarea drapelului NATO la catarg în luna ianuarie anul acesta, echipajul navei 274 a parcurs peste 4600 de mile marine, a desfășurat zeci de misiuni și exerciții și a făcut escale în opt porturi din Marea Neagră și Marea Mediterana. Marți, 10 martie, gruparea SNMCMG-2 comandată de căpitan-comandorul Valentin Vlad a ieșit dintr-un port din sudul Turciei, în care a făcut o escală pentru refacerea capacității de luptă, și își continuă misiunile specifice în estul Mediteranei, unde situația migrației ilegale pe mare a escaladat, pe fondul conflictului din Siria.

„În contextul epidemiologic actual din statele europene din bazinul Mării Mediterane, la bordul navelor din gruparea navală NATO au fost luate măsurile necesare pentru prevenirea contaminării echipajelor cu COVID-19, iar programul escalelor următoare pentru refacerea capacității de luptă a navelor și a echipajelor a fost adaptat la contextul epidemiologic din zona Mediteranei, activitățile viitoare planificate în porturile de escală fiind limitate, reduse sau anulate. Prin asigurarea conducerii unei grupări navale NATO, Forțele Navale Române demonstrează că s-au adaptat la schimbările continue ale mediului de securitate, fiind în măsură să contribuie la consolidarea posturii de descurajare şi de apărare, la graniţele Aliate”, au transmis reprezentanții Forțelor Navale.

Nava militară românească dislocată în Marea Mediterana are la bord un echipaj alcătuit din 85 de militari, dintre care 3 ofițeri din forțele navale partenere, și este comandată de căpitan-comandorul Daniel Gheorma. 

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *