Spread the love

Fostul colonel, Daniel Dragomir, se află în conflict mediatic cu Serviciul Român de Informații și, în special, se întreține în declarații belicoase cu purtătorul de cuvânt al acestei instituții, Ovidiu Marincea. Această dispută privește și Constanța, mai exact compania Grup Servicii Petroliere, condusă de magnatul Gabriel Comănescu.

Ceea ce lipsește disputei publice de la București este un detaliu semnificativ cunoscut în Constanța: de ce Grup Servicii Petroliere, desi se află într-o groaznică situație financiară, nu este închisă? Tocmai conflictul de la București ne-ar putea da răspunsul: compania lui Comănescu este o firmă „umbrelă” a SRI și, mai mult, implicarea în prim plan a lui Marincea nu este întâmplătoare, ascensiunea profesională a acestuia fiind în strânsă legătură cu influențele magnatului Comănescu. Detalii, AICI!

CITEȘTE ȘI:

La GSP, salariile se plătesc doar la amenințările angajaților. Încă un protest reușit la ușa lui Comănescu

La începutul acestei săptămâni, Daniel Dragomir a avut o intervenție televizată fulgerătoare, în care a explicat, în măsura în care statutul de fost ofițer i-a permis, cum sunt organizate aceste firme „acoperite” și ce scop au.

„Existența firmelor sub acoperire este una legală, legea permite. Nu pot să dau detalii despre mijloacele folosite de Serviciu, mai ales în zona clandestină. (…) Firmele sub acoperire activează astăzi în zonele unde sunt bani, cele mai representative sunt: zona serviciilor petroliere, care se referă țigări sau la lucruri accizabile și zona care se referă la alcool, mass-media, IT. (…) În imobiliare nu foarte mult, pentru că imobiliarele lasă urme. (…) Firmele sub acoperire sunt folosite de toate serviciile de informații din lume. În cazul României, sunt pe baza unei reglementări legale. Aceste firme sub acoperire au un singur scop: să aducă un plus operativ, de cunoaștere, de acces în anumite zone. (…) Pervertirea sau utilizarea în interes personal a produs în România o degringoladă care a condus la ceea ce se întâmplă astăzi. O firmă sub acoperire în momentul în care devine exclusiv interesată de obținerea de contracte, de fonduri, își pierde, practic, obiectul, scopul pentru care a fost înființată. Au fost discuții informale la un moment dat la nivelul Serviciului. (…) Aceste companii obțin 80-90% din contractele cu statul. Din acest moment, lucrurile încep să ia o turnură perfect românească. Apare întrebarea: este corect?”, a spus Daniel Dragomir.

Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a reacționat imediat.

„S-a ajuns ca orice problemă din România care nu are explicații sau soluții să fie atribuită SRI. De ce? Pentru că unui serviciu secret îi este foarte greu să se apere. Nu suntem Inspecția Muncii să scoatem la televizor documente, și nici vreun partid politic să ne putem trimite armate de influenceri la televizor. E cea mai simplă metodă, dar extrem de periculoasă, să vorbești despre firme acoperite, milioane de români interceptați și alte enormități care prind ușor la publicul dornic de “vinovați de serviciu”. Este și vina SRI care putea face mai mult în ceea ce privește promovarea culturii de securitate în rândul populației, mai mult în deschiderea sa către cetățean, ca cetățeanul să ne cunoască, să știe cu ce ne ocupăm. Pentru că, din păcate, foarte mulți români nu știu cu ce se ocupă SRI. Se spune că ascultăm telefoane, că spionăm, că arestăm împreună cu procurorii, lucruri culese tot de la televizor. La televizor unde, din păcate, foarte mulți jurnaliști își fac documentarea tot de pe Google. Dar vom ieși mai mult, vom comunica mai mult, vom explica mai mult. Și va veni vremea când toți cei care aruncă în neștire cu acuzații neprobate în spațiul public vor fi obligați să prezinte dovezile”, a replicat Marincea.

Între timp, Dragomir nu s-a lăsat așteptat și a oferit o replica acidă purtătorului de cuvânt al SRI, publicând o listă cu zece firme care ar putea fi înființate, dar sunt protejate de SRI. Stupoare: printre ele, Grup Servicii Petroliere!

„Un căpitan cu munci de răspundere, care a activat ca jurnalist până acum 2 ani și care se ocupă, mai nou, de urmărirea emisiunilor la care particip, a pus aseară, pe Facebook, niște întrebări. Și, pentru informarea domniei sale, voi menționa 10 firme care NU sunt acoperite, dar care au câștigat majoritatea licitațiilor din fonduri publice (miliarde de euro) în ultimii ani. Zece firme protejate: SIVECO, grupul Asesoft (Sebastian Ghiță – n.r.), Teamnet, Oscar Downstream (poate își aduce aminte generalul Cozma, de la Antitero, cum a blocat investigațiile Fiscului și ale DIICOT în acest caz – notă Dragomir), Danco Pro, Aedificia Carpați, Medicare Technics, TCE 3 Brazi – Insula Mare a Brăilei, Hexi Pharma și Grup Servicii Petroliere. (…) Este de notorietate în sfera cui s-au aflat și se află. Chiar din declarații știm unde s-au dus și se duc banii. Dacă nu există firme acoperite, nu cred că ar deranja pe cineva să le interzicem”, a mai punctat Dragomir.

 

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *