Grosu, validat de CCM pentru funcția de premier în Moldova. Sandu, DIN NOU la mâna Parlamentului

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a venit cu o primă reacție după hotărârea de azi a Curții Constituționale:

Această decizie a Curții spune că decretul pe care l-am semnat eu este constituțional și acum Parlamentul urmează să decidă: sau susține echipa pe care o va prezenta domnul Grosu în următoarele zile, dar și programul acestei echipe, sau, dacă nu susține, atunci mergem mai departe la Curte să discutăm despre anticipate. Cred că în următoarele zile vom vedea mesajul și echipa. Sunt sigură că suntem gata pentru ambele opțiuni”, a declarat Sandu.

Potrivit șefului statului, în momentul în care Guvernul va fi votat, atunci acesta își va asuma responsabilitatea și va începe să corecteze lucrurile și să soluționeze problemele care pot fi soluționate, fără sprijinul parlamentar.

„Este foarte clar că un sprijin parlamentar nu va fi pentru un guvern responsabil. Acest Executiv va avea posibilitatea să curețe de elemente corupte o parte din instituțiile statului care sunt în subordinea Guvernului”, a precizat ea.

Înalta Curte a declarat luni constituțional decretul Maiei Sandu privind desemnarea lui Igor Grosu în calitate de candidat la funcția de prim-ministru.

Lista oficială a miniștrilor propuși de Grosu: Profilul candidaților

Candidatul la funcția de premier, Igor Grosu a depus programul guvernamental la Parlament. Totodată, candidatul la funcția de prim-ministru, desemnat de Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și-a prezentat echipa pentru guvern, transmite stiri.md.

Am depus acum la Parlament documentele cu privire la echipa și programul de guvernare. Responsabilitatea noastră este în fața cetățenilor. Prin Programul „Moldova sănătoasă” și echipa cu care venim ne asumăm să luăm decizii responsabile pentru gestionarea crizei economice și pandemice, curățarea instituțiilor statului de oameni corupți și organizarea alegerilor anticipate„, a declarat Grosu.

Echipa guvernamentală și programul de guvernare urmează să fie prezentate în plenul Parlamentului.

Președintele Maia Sandu spune că și-a onorat toate responsabilitățile constituționale prin desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru, iar acum mingea este pe terenul Parlamentului, care trebuie să decidă dacă susține sau nu Guvernul Grosu. Potrivit șefului statului, premierul desemnat va iniția începând cu ziua de astăzi discuții cu reprezentanții fracțiunilor parlamentare, iar dacă va fi votat, își va asuma toată responsabilitatea pentru situația pandemică și economică din țară, notează IPN. Președintele Maia Sandu spune că decizia privind susținerea unui cabinet de miniștri condus de Igor Grosu rămâne la discreția deputaților. Dacă, totuși, Igor Grosu nu va obține vot de încredere în Parlament, șeful statului spune că se va adresa Curții Constituționale pentru ca Înalta Instanță să decidă asupra circumstanțelor dizolvării Legislativului.

Acum în Parlament trebuie să se ia decizia, fie se sprijină Guvernul, fie mergem din nou la Înalta Curte ca să vedem ce spune în privința alegerilor anticipate. Candidatul va purta discuții cu fracțiunile, începând cu ziua de mâine”, a spus Maia Sandu în cadrul emisiunii de luni „Cutia Neagră” de la TV8.

Mai mult, Sandu spune că în eventualitatea în care echipa condusă de Igor Grosu va trece testul Parlamentului, va fi un guvern fără sprijin parlamentar și va încerca să acționeze în lipsa unei majorități parlamentare care să-l susțină.

În momentul în care Guvernul va fi votat, își va asuma responsabilitatea și va începe să corecteze lucrurile și să soluționeze problemele care pot fi soluționate fără sprijin parlamentar, este clar că sprijin parlamentar nu va fi pentru un Guvern responsabil, dar cel puțin acest Guvern va putea să curețe de elemente corupte o parte din instituțiile statului, care sunt în subordinea Guvernului”, a spus Maia Sandu.

În cadrul emisiunii, șeful statului a infirmat informațiile apărute în spațiul public potrivit cărora ar fi avut discuții separate cu liderul PSRM, Igor Dodon.

Dacă Igor Dodon consideră că discuția de la birou până la ascensor a fost o discuție separată, treaba lui. Discuția asta de două minute poate s-o califice cum vrea. Am discutat de față cu colegii lui, inclusiv despre alegeri anticipate. Am încercat, așa cum am făcut și cu ceilalți reprezentanți ai fracțiunilor parlamentare, să ajungem la o înțelegere pe subiectul declanșării alegerilor anticipate”, a mai spus Maia Sandu.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *