DOCUMENT GROAZĂ în magistratură! Predoiu (Justiție) anunță că noua formă a SIIJ intră în subordinea Procurorului General și NU a DNA. Stelian Ion: „Băiatul de mingi al lui Iohannis, ȘTIRBEȘTE DEFINITIV competența DNA…”

| |
predoiu 2

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a lansat, în dezbatere publică, proiectul de lege privind desființarea SIIJ. Noul organism va intra în subordinea Parchetului General, iar cei 43 de procurori care vor face parte din noua Secție vor fi desemnați de către plenul CSM. Noua secție va fi construită pe modul Parchetului European și va, conform lui Predoiu, respectă toate recomandările venite de la nivel european.

După cum am anunţat în urmă cu două săptămâni, Ministerul Justiţiei va pune astăzi în dezbatere publică proiectul de lege pentru desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie. (…) Principala prevedere a proiectului de lege şi scopul proiectului este desfiinţarea SIIJ, începând cu data adoptării proiectului de lege. Pentru investigare infracţiunilor care până acum erau în competenţa SIIJ am folosit un model inspirat din funcţionarea Parchetului European, adică un număr de 12 procurori în centru, la Bucureşti, şi 30 de procurori răspândiţi în ţară, câte doi procurori de fiecare Curte de apel, în total 42 de procurori, care vor investiga infracţiunile care până acum erau în competenţa SIIJ. Aceşti procurori sunt anume desemnaţi de Plenul CSM. Cei 12 procurori din Bucureşti vor fi selectaţi şi desemnaţi de Plenul CSM, din cadrul Secţiei de Urmărire Penală din Parchetul General, iar cei 30 de procurori din Curţile de apel vor selectaţi şi desemnaţi de Plenul CSM din cadrul Parchetelor de pe lângă Curţile de apel”, a indicat ministrul Predoiu.

El a adăugat că procurorii din Parchetul General vor fi propuşi Plenului CSM de către procurorul general, iar procurorii de la Parchetele de pe lângă Curţile de apel vor fi propuşi Plenului CSM de către prim-procurorii acestor structuri. Potrivit lui Predoiu, competenţa este partajată între cele două nivele. Procurorii de la Secţia de Urmărire Penală vor desfăşura urmărirea penală în cazul infracţiunilor săvârşite de membrii CSM, judecătorii de la Instanţa supremă şi procurorii de la Parchetul General, judecătorii de la Curţile de apel, procurorii de la Parchetele de pe lângă aceste instanţe, judecătorii de la Curtea Militară de Apel şi procurorii de la Parchetul de pe lângă această instanţă. În competenţa procurorilor de la Curţile de apel vor fi infracţiunile săvârşite de judecătorii de la Judecătorii, Tribunale, Tribunale militare şi de procurorii care funcţionează pe lângă aceste instanţe.
Procurorii care vor fi desemnaţi de Plenul CSM vor avea o vechime de 15 ani – cei de la Secţia de Urmărire Penală şi 12 ani – cei de la Parchetele Curţilor de apel, prevede proiectul de lege. De asemenea, procurorii vor trebui să aibă calificativul „foarte bine” la ultimele două evaluări profesionale şi să nu fi fost sancţionaţi disciplinar în ultimii trei ani.

O conduită morală ireproşabilă şi o experienţă profesională semnificativă, în principal în investigarea infracţiunilor de corupţie şi cele asimilate acestora, infracţiunilor de crimă organizată şi terorism, dar fără a se limita la aceste categorii de infracţiuni. (…) În ceea ce priveşte situaţia dosarelor existente, ele vor fi transmite de către Parchetul General în 30 de zile la Parchetele competente, potrivit acestei legi, iar procesul de desemnare şi selectare se va face în 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi”, a mai spus Predoiu.

De asemenea, Predoiu a ținut să precizeze că a prezentat proiectul liderilor coaliției de guvernare, iar aceștia l-au aprobat:

M-am consultat, inclusiv aseară a avut loc o ședință a coaliției și a fost aprobat de către șefii de partide care au participat la ședință”.

Întrebat când va fi desființată SIIJ, Predoiu a lansat termenul 31 martie.

Termenul maxim e 31 martie, dar se poate și mai devreme. Depinde cât de bine lucrăm în CSM pentru aviz și în Parlament”, a spus Predoiu.

Ministrul a adăugat că procurorii SIIJ se vor întoarce la parchetele de unde au venit.

Stelian Ion a declarat că proiectul propus de Cătălin Predoiu pentru desfiinţarea SIIJ „ştirbeşte definitiv competenţa DNA de a ancheta cazurile de corupţie în care ar putea fi implicaţi magistraţi”, ceea ce şi-au dorit mereu preşedintele Klaus Iohannis, PSD, PNL şi UDMR. El a mai spus că Predoiu a revenit la a fi băiatul de mingi al şefului statului.

Proiectul ministrului Predoiu de desfiinţare a SIIJ ştirbeşte definitiv competenţa DNA de a ancheta cazurile de corupţie în care ar putea fi implicaţi magistraţi. Este ceea ce şi-au dorit mereu, de la preşedintele Iohannis, până la PSD, PNL şi UDMR. Care va fi următorul pas, să ia de la DNA şi alte competenţe de a ancheta fapte de corupţie? Ministrul Predoiu acţionează în mod conştient pentru slăbirea DNA şi a luptei anticorupţie. Preşedintele Iohannis şi coaliţia pe care instalat-o la butoane vor magistraţi slabi, timoraţi, care să răspundă comenzilor politice. Proiectul de desfiinţare a SIIJ prezentat de Predoiu încalcă flagrant una dintre cerinţele principale ale rapoartelor MCV şi avizele Comisiei de la Veneţia, şi anume refacerea competenţelor parchetelor specializate, DNA şi DIICOT”, a scris Stelian Ion, vineri pe Facebook.

El a adăugat că este ridicolă „găselniţa” ministrului Cătălin Predoiu de a trimite dosarele la mai multe parchete din teritoriu şi nu rezolvă adevărata problemă şi anume slăbirea DNA. „Găselniţa lui Predoiu de a trimite dosarele la mai multe parchete din teritoriu, pentru a nu se putea spune că le mută la o altă structură după chipul şi asemănarea SIIJ, este ridicolă şi nu rezolvă adevărata problemă. Adevărata problemă este slăbirea DNA. Iar faptul că noua structură va avea coordonare şi nucleu central arată că, până la urmă, SIIJ nu se desfiinţează, ci se re-înfiinţează. La fel de ridicolă este invocarea modelului organizării Parchetului European pentru a justifica o nouă SIIJ, mutată la Parchetul general. În plus, desemnarea procurorilor de la parchetele de pe lângă Curţile de Apel şi cei de la nivel central, de la Parchetul General, de către plenul CSM, nu doar de Secţia pentru procurori, va transfera şi asupra selecţiei acestora lipsa de credibilitate şi suspiciunile care planează acum asupra CSM, aflat într-o situaţie de blocaj”, a completat deputatul USR.

Acesta a mai spus că „în primele săptămâni la minister, Cătălin Predoiu a fost preocupat să câştige liniştea unor magistraţi şi a unor reprezentanţi CSM: a majorat prin ordin salariile din sistem, deşi putea să mai aştepte cât timp mai sunt procese pe rol, a asigurat cvorum la şedinţele CSM, în ciuda semnalelor de alarmă transmise de câţiva reprezentanţi ai CSM privind suspiciuni de nelegalitate la nivelul Consiliului”.„Este imaginea clară a politicianului gata să tranzacţioneze orice pentru liniştea lui şi a prietenilor politici. De fapt, ministrul Predoiu a revenit la ceea ce l-a consacrat în mandatul trecut: băiatul de mingi al preşedintelui Iohannis”, a conchis Stelian Ion.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat, vineri, că preluarea competenţelor Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ) va fi realizată de 42 de procurori, dintre care 12 vor fi în Bucureşti. Aceşti procurori vor fi desemnaţi de plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Calendarul propus este ca proiectul să stea în dezbatere publică până la data de 31 ianuarie, apoi, după revederea propunerilor, proiectul va primi o formă finală și va fi transmis Consiliului Superior al Magistraturii pentru aviz, conform legi. După obținerea avizului, proiectul va fi înaintat guvernului, scopul propus de Predoiu fiind încadrarea cu această procedură într-un termen care să permită Parlamentului să adopte proiectul de lege în termenul stabilit în programul de guvernare, respectiv 31 martie 2022.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *