Grindeanu a devenit noul șef interimar al Camerei Deputaților. PSD cere postul de premier și ministere cheie în posibilul guvern cu PNL

Interimatul lui Florin Roman la șefia Camerei Deputaților a expirat marţi, astfel încât Sorin Grindeanu a devenit noul șef interimar al Camerei. Acesta ar putea fi primul semnal că se formează o posibilă alianță între PSD și PNL. Au fost 7 voturi pentru Sorin Grindeanu, pentru a prelua șefia Camerei Deputaților ca interimar pentru următoarele două săptămâni. PSD va lua în considerare suspendarea președintelui Klaus Iohannis dacă se alătură și USR demersului, anunță Sorin Grindeanu

Prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu a declarat luni că, în momentul în care USR se va alătura demersului de suspendare din funcţie a preşedintelui Klaus Iohannis, social-democraţii vor discuta şi ei acest subiect în Consiliului Politic Naţional al partidului. Grindeanu a afirmat, marţi, că s-a format o majoritate în Biroul Permanent al Camerei care l-a votat preşedinte interimar, el precizând că PNL nu l-a votat, infirmând că s-a creat o nouă majoritate în Parlament cu liberalii. „A fost un vot în care cei de la PSD şi toţi ceilalţi, şapte, adică o majoritate, au votat pentru mine. Următoarea propunere era doamna Cristina Prună, dar, având eu majoritatea, nici nu s-a mai supus la vot”, a spus Grindeanu.

Întrebat dacă acest vot în Biroul Permanent arată o nouă majoritate cu PNL, Grindeanu a arătat că el nu a primit voturile PNL. „A fost un vot în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, PNL-ul nu m-a votat”, a afirmat el. Sorin Grindeanu a fost votat, marţi, în Biroul Permanent, preşedinte interimar al Camerei Deputaţilor, cu voturile UDMR, ale minorităţilor şi ale AUR. PNL s-a abţinut la vot.

Președintele PSD Marcel Ciolacu s-a arătat încântat că Sorin Grindeanu a preluat interimatul pentru două săptămâni la conducerea Camerei Deputaților.

Mă bucur că dl Grindeanu a reușit să creeze o majoritate în Parlament și să fie președinte interimar”, a spus Ciolacu, la sediul partidului.

Prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu a declarat, marţi, la Parlament, că formaţiunea va stabili mandatul cu care va merge la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, el arătând că social-democraţii sunt dispuşi să meargă inclusiv la sediul PNL din Modrogan, pentru negocieri. Sorin Grindeanu a declarat că în conducerea PSD se va decide mandatul cu care PSD va merge la consultările de la Palatul Cotroceni, pentru desemnarea unui nou guvern, după că Nicolae Ciucă şi-a depus mandatul.

Ieri, am luat o decizie în Consiliul Naţional, şi anume că nu vom vota un guvern minoritar şi am mai luat o decizie, şi anume ăs nu susţinem guverne minoritare, indiferent cine le conduce”, a afirmat Grindeanu, la Parlament, arătând că nu doreşte să facă speculaţii, înainte de discuţiile din forurile interne ale partidului. „Dacă ne cheamă în Modrogan, mergem în Modrogan”, a spus Grindeanu.

Noul președinte interimar al Camerei Deputaților, Sorin Grindeanu, a declarat marți că Parlamentul a luat act de depunerea mandatului de către premierul desemnat Nicolae Ciucă.

În acest moment reintrăm pe un făgaş constituţional. Tocmai ce s-a terminat şedinţa Birourilor permanente reunite în care am luat act de depunerea mandatului domnului Nicolae Ciucă. Deci în acest moment nu mai avem nici măcar un premier desemnat. Până acum aveam un premier desemnat care făcea programe de guvernare, făceau coaliții, mandate flexibile sau neflexibile. (…) Îmi dați voie să vedem, să nu punem drobul de sare înainte. Toate aceste decizii, așa cum vă anunțam și ieri, le vom lua ca urmare a forurilor de conducere ale PSD, astfel încât strategia noastră să fie cea mai potrivită. Nu pot să emit păreri personale atât timp cât forurile de conducere ale partidului nu au fost întrunite și nu am luat o decizie”, a spus Sorin Grindeanu.

Liderii PNL au decis, luni seara, să reia negocierile pentru formarea unei majorități în Parlament astfel încât să reușească să treacă un guvern, dar, deși la nivel oficial declarațiile liberalilor ar favoriza o refacere a fostei alianțe cu USR, în interiorul partidului s-a discutat aplicat despre o coaliție cu PSD. Social-democrații au schimbat și ei discursul și au făcut, de data asta, public faptul că își doresc să se întoarcă la Palatul Victoria. 

Partidul Social Democrat își asumă și în această criză să intre la guvernare. Vom vedea înspre ce direcție duc lucrurile”, a declarat, marți dimineață, președintele PSD, Marcel Ciolacu:

 „Am constatat că după încă zece zile de criză anumiți lideri politici au spus clar că nu poate să treacă prin Parlament un guvern minoritar, lucru pe care noi îl spunem de la începutul crizei, că indiferent dacă este un guvern USR, PNL, PSD, România nu are nevoie în acest moment de un guvern minoritar. Toate scenariile rămân deschise în continuare și cred cu tărie că întoarcerea la popor (alegeri anticipate – n.r.) este cea mai corectă”.

Nu avem condiții (pentru intrarea la guvernare – n.r.), nu am discutat (…) vorbesc cu toată lumea la telefon, nu am nicio reținere, indiferent din ce zonă politică vin aceste telefoane”, a spus Ciolacu, însă, potrivit informațiilor noastre, PSD va solicita chiar postul de prim-ministru în viitorul Guvern. 

Calculele social-democraților arată că PNL, alături de UDMR, chiar dacă i-ar convinge pe cei de la USR să revină în Coaliție, nu ar avea voturi suficiente pentru a trece Guvernul prin Parlament, din cauza grupului de parlamentari controlați de Ludovic Orban, care nu mai susțin deciziile partidului, și, se pare, și din cauză că grupul minorităților naționale nu ar fi de acord să voteze un Executiv din care ar face parte USR. 

„Dacă nu ne dau premierul, atunci să facă guvernul cu USR, ceea ce nu pot să facă și tot la noi ajung”, au explicat, pentru Digi24.ro, surse din conducerea PSD. 

Social-democrații ar intra la guvernare cu prima gardă a partidului, și ar dori să primească ministere cheie, precum MAI, unde este vehiculat ca posibil ministru fostul premier Mihai Tudose. Având în vedere că sunt puse la bătaie și posturile de președinți ai Camerei Deputaților și Senatului, președintele PSD, Marcel Ciolacu, și-ar dori să ocupe locul eliberat prin demisia lui Ludovic Orban. O altă informație interesantă vizează posibilitatea desemnării ca prim ministru de către președintele Klaus Iohannis a unui lider PNL. Astfel, social-democrații ar putea accepta varianta Ciucă nominalizat din nou, însă refuză categoric să susțină ipoteza cu Lucian Bode în fruntea Guvernului. 

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *