Grecii din Constanța se pregătesc pentru manifestări grandioase, de „Ziua Marelui NU!”

Grecia sărbătorește „Ziua demnității”, comemorând eroii căzuți în lupta antifascistă și, pe 28 octombrie, în fiecare an, se organizează parade militare și manifestații cultural-artistice, iar traficul este oprit. De asemenea, orașele de coastă organizează parade navale însă cel mai mult se sărbătorește în Atena și Salonic. În acesta din urmă mai cu seamă pentru că este o triplă sărbătoare: ziua Sfântului Demetrios – patronul orașului, ziua în care a ieșit de sub dominația otomană și nu în ultimul rând, Ziua marelui NU!

Pentru Grecia această zi are, pe lângă însemnătatea istorică, o importantă morală aparte. Amintește de valorile elene și, dintre toate, cel mai mult, de demnitate. Cu aceasta ocazie, în Constanța, Uniunea Elenă din România şi Comunitatea Elenă „Elpis”, vor organiza un serviciu religios și două reprezentații de excepție, în premieră pe scena Teatrului Național de Opera și Balet „Oleg Danovski”.

PROGRAMUL MANIFESTĂRILOR:

  • Sâmbătă, 28 Octombrie 2017, ora 14.00 serviciu religios la Biserica Greacă Metamorphosis
  • Sâmbătă, 28 Octombrie 2017, ora 19,00 un concert extraordinar de harpă antică în cadrul căruia vor fi interpretate creații ale marilor compozitori Sergei Rahmaninov, George Enescu, Theodoros Matoulas, Manuel de Falla și John Thomas.
  • Duminică, 29 Octombrie tot la ora 19.00 un spectacol extraordinar cu participarea Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești și a Ansamblului Kymata al Comunității Elene Prahova
  • Ziua Marelui NU 2017 FILARMONICA

După prăbușirea frontului francez în iunie 1940, Italia condusă de liderul fascist Benito Mussolini începe, prin provocări continue, să pregătească atacul împotriva Greciei. Visul dictatorului italian de revigorare a Imperiului Roman nu se putea realiza fără încorporarea creatoarei civilizației: Grecia. În timp ce Adolf Hitler defila prin Europa, Mussolini își concentra atenția asupra bazinului mediteranean.

CITEȘTE ȘI:

Grecii constănțeni serbează „Ziua Marelui NU!” Antoniadis: „Ziua în care poporul grec a stat demn în fața istoriei!”

În noaptea de 27-28 octombrie 1940, ambasadorul Italiei la Atena sosește în casa din Kifissia a primului ministru elen, Ioannis Metaxas, prezentând un ultimatum prin care guvernul italian cerea să i se permită armatei italiene să intre în Grecia și să ocupe poziții strategice. Pretențiile Italiei erau formulate în așa fel încât să fie sigură că Grecia le va refuza. De altfel, lucrul acesta s-a văzut și din graba cu care armata italiană a început să atace granița Greciei cu Albania, înaintea expirării termenului de trei ore care fusese acordat. Răspunsul negativ a fost dat de primul ministru Metaxas, prin următoarea frază intrată în istorie: „Deci aceasta înseamnă război!” Dorința grecilor de a rezista a putut fi rezumată într-un singur cuvânt: Οχι (Ohi), „Nu” în limba greacă. După numai câteva ore, armata italiană a declanșat atacul împotriva Greciei din bazele deținute în Albania.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.