Grecii din Constanța marchează „Ziua Marelui NU”. Antoniadis: „Un sacrificiu care a conservat libertatea, mândria și independența elenismului”
Joi, 28 octombrie, grecii din Constanța sunt în moment de sărbătoare: Ziua Marelui NU sau Ziua Demnității. Astfel, va avea loc o slujbă de pomenire a eroilor eleni, de la ora 13.00, la Biserica Greacă Metamorphosis. Potrivit președintelui comunității elene Elpis Constanța, Anton Antoniadis, este un moment care marchează „sacrificiul care a conservat libertatea, mândria și independența elenismului”.
„Unitatea și Demnitatea Națională sunt cele două soluții pentru a putea străbate acest labirint contemporan din ce în ce mai dificil și complicat căruia trebuie să-i facem față. Sacrificiul luptătorilor Greci din 1940 a conservat libertatea, mândria și independența Elenismului într-un moment de cotitură critică în istoria sa. A-i onora și a-i cinsti în fiecare an reprezintă datoria și obligația de a le îndreptăți lupta pe care au dus-o pentru NOI. Acest model de luptă chiar cu sacrificiul vieții pentru un inel sfânt al demnității și suveranității ce pe bună dreptate îl vedem din ce în ce mai rar ar trebui să fie de căpătâi pentru un popor ce își iubește patria. Și poate fi realizat de fiecare dintre NOI!”, a transmis Antoniadis.
Pentru Grecia această zi are, pe lângă însemnătatea istorică, o importanță morală aparte. Amintește de valorile elene și, dintre toate, cel mai mult, de demnitate.Marele NU este, ca și 25 martie (Ziua Națională a Greciei), una dintre cele mai importante sărbători naționale ale grecilor. Cunoscută si sub denumirea de „Ziua Demnității”. Sărbătoarea comemorează pe cei care au murit în timpul luptei anti-fasciste. Este ziua în care, în 1940, Mussolini i-a dat ultimatum premierului grec Ioaniss Metaxas de a permite trecerea trupelor italiene prin Grecia. Premierul grec a răspuns printr-un categoric Oxi (NU). La nici două ore, Grecia era atacată, intrând astfel în cel de-al Doilea Război Mondial. Abia în următorul an, în luna mai, poporul s-a eliberat. De atunci, toata Grecia sărbătorește „Ziua Demnitătii”, comemorând eroii căzuți în lupta antifascistă. Marele NU este legat de răspunsul negativ pe care primul ministru elen Ioannis Metaxas l-a dat guvernului italian care solicita intrarea în Grecia şi ocuparea de poziţii strategice. Răspunsul primului ministru grec a rămas în istorie: „Deci acesta înseamnă război”. Imediat ce s-a dat publicității decretul mobilizării, toti cei care erau apți de luptă din satele si oraşele Eladei s-au îndreptat către unitățile lor, iar reacția tuturor față de invazia italiană a fost exprimată printr-un «NU» răspicat.
În dimineaţa zilei de 28 octombrie s-a anunțat mobilizarea generală şi unitățile militare se îndreptau spre front. După acest moment, Grecia a intrat în cel de-al Doilea Război Mondial. Pe lângă italieni, grecii au fost nevoiți să înfrunte și ofensiva germană din 1941. Poporul şi armata elenă trebuiau să facă față unui alt adversar mai puternic: Germaniei lui Hitler care, înainte de a ataca Uniunea Sovietică, a considerat că este nevoie să cucerească Balcanii. Și astfel, în zorii zilei de 6 aprilie 1941, ambasadorul german în Grecia prezintă primului ministru grec, Alexandros Korizis o comunicare diplomatică în fapt, o declaratie de război împotriva Greciei.
Aniversarea zilei de 28 Octombrie reprezintă un moment de vârf al istoriei contemporane a Greciei. Epopeea reflectă rezultatul puternicei voințe a unui popor de a-și păstra libertatea, independența și mândria națională. Aceste idealuri pot fi ușor dobândite în cuvinte dar Grecii au demonstrat cât de greu este să le cucerești în realitate. Reprezintă un exemplu de urmat pentru toate societățile contemporane. Această generație ne-a aratat că libertatea unui popor, patriotismul și păstrarea demnității naționale, nu sunt noțiuni de la sine înțelese și cuvenite. Doar prin luptă și sacrificii pot fi cucerite. În fața unor puteri care erau considerate de neînvins și în timp ce alte țari se declarau supuse fără a trage măcar un glonț, Grecii au reușit, cu mijloace materiale limitate dar cu un înalt simt al datoriei, să apere principiile și idealurile lăsate moștenire de înaintași și să îndeplinească datoria, în primul rând față de conștiință și apoi față de istorie. În acele momente critice au existat armonia, unitatea națională și mândria Poporului Grec în fața provocărilor istorice întampinate.