Grecii constănțeni vor să spargă, la propriu, recorduri: „Vom face cel mai mare dans grecesc!”

Comunitatea elenă Elpis va organiza în luna mai la Constanţa un spectacol public pentru doborârea recordului mondial de participanţi implicaţi în interpretarea în ansamblu a popularului sirtaki.

Dansul este reprezentativ pentru elenii din toată lumea încă din 1964, conceput de Giorgos Provias, pe muzica lui Míkis Theodorakis, pentru filmul Zorba grecul.

„Îl vom duce la bun sfârșit în glorie!” 

Preşedintele Comunităţii elene Elpis din Constanţa, Anton Antoniadis, iniţiatorul acestui eveniment ce va fi jurizat de reprezentanţii Guiness Book of Records, a organizat duminică o conferință de presă în care a anunțat că dorește să doboare recordul stabilit în 2012, respectiv de 5.614 participanți.

„Putem să spunem că acum începe să devină un fenomen. De mâine vom avea un parteneriat cu Autoritatea Națională a Turismului. Vom fi împreună cu România la propriu, cu „frunza”, vom încerca să putem să dezvoltăm prin cântec, dans, strângeri de mână și acel superb zâmbet pe buze ceva pentru acest oraș. Sunt fericit să anunț că alături de noi vor veni și alți oameni, sponsori, care simt că vor să facă ceva pentru noi și pentru Constanța. Mă bucură că au început să apară și ansambluri românești, care sunt multe și ne vor arăta prin portul straielor străbune că se vor întâlni împreună: românești, grecești, turcești, tătărești, lipovenești ș.a.m.d. În același timp, Consiliul Minorităților din Parlament au hotărât să vină cu toții în Constanța pe 28 mai! (…Vom fi deasupra sirtaki și deasupra orice! Bineînțeles, același număr de participanți, peste 5.614. Ni s-a desemnat arbitru, este o doamnă din Turcia, cu dublă cetățenie turco-germană. Mă bucur că este turcoaică, pentru că toți vor vedea că, încă o dată turcii și grecii, se înțeleg foarte bine. Pregătirile nu sunt ușoare, ce avem de făcut nu este ușor și ce rog este ca toată lumea să înțeleagă că este un eveniment chiar unic pentru acest oraș, pentru România și pe care vrem să-l ducem la bun sfârșit așa cum suntem noi obișnuiți: în glorie!”, a spus Anton Antoniadis.

Preşedintele Comunităţii elene Elpis a mai precizat că vor fi participanți și din Japonia, 18 elevi anunțându-și intenția de a contribui la stabilirea unui nou record. Totodată, Antoniadis a dorit să dezmintă zvonurile potrivit cărora manifestația ar avea un scop electoral.

„Nu facem acest spectacol, această manifestare, în scopuri electorale. Sunt foarte multe zvonuri. În același timp, nu voi candida în 2016, nici la alegerile locale, nici la alegerile parlamentare. Să fie foarte clar, că zilnic sunt întrebat care e scopul și cu cine candidez și pe cine sprijin și cu cine mă duc. Sper că am fost clar. Nu candidez!”, a concluzionat Antoniadis.

Manifestația din 28 mai va demara în jurul orei 16:00, la Poarta 1, prin parada porturilor populare, apoi evenimentul în sine va avea loc pe plajă.

Primul record mondial de sirtaki a fost înregistrat în 2007, în Cipru, unde au dansat doar 268 de persoane. Recordul a fost doborat în 2012, de locuitorii orașului grecesc Volos, unde în dansul lui Zorba s-au prins 5.614 persoane, cu vârste cuprinse între 14 și 89 de ani.

sirtaki-3

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *