Grecii constănțeni serbează „Ziua Marelui NU!” Antoniadis: „Ziua în care poporul grec a stat demn în fața istoriei!”

După prăbușirea frontului francez în iunie 1940, Italia condusă de liderul fascist Benito Mussolini începe, prin provocări continue, să pregătească atacul împotriva Greciei. Visul dictatorului italian de revigorare a Imperiului Roman nu se putea realiza fără încorporarea creatoarei civilizației: Grecia. În timp ce Adolf Hitler defila prin Europa, Mussolini își concentra atenția asupra bazinului mediteranean.

În noaptea de 27-28 octombrie 1940, ambasadorul Italiei la Atena sosește în casa din Kifissia a primului ministru elen, Ioannis Metaxas, prezentând un ultimatum prin care guvernul italian cerea să i se permită armatei italiene să intre în Grecia și să ocupe poziții strategice. Pretențiile Italiei erau formulate în așa fel încât să fie sigură că Grecia le va refuza. De altfel, lucrul acesta s-a văzut și din graba cu care armata italiană a început să atace granița Greciei cu Albania, înaintea expirării termenului de trei ore care fusese acordat. Răspunsul negativ a fost dat de primul ministru Metaxas, prin următoarea frază intrată în istorie: „Deci aceasta înseamnă război!”

„Ziua Marelui NU este ziua în care poporul grec a stat demn în fața istoriei! Pe 28 octombrie 1940 a venit Mussolini să dea un ultimatum Greciei: „Veniți alături de Axă sau împotriva ei?” Grecii au zis acest mare: NU! Apoi, a început Mussolini războiul împotriva Greciei, ajutat ulterior anul următor de Hitler, în aprilie. Grecii au două sărbători mari: Ziua Națională, pe 25 martie și Ziua Marelui NU, sunt sărbători egale! Vineri, vom aniversa acest eveniment într-un mod spiritual, la Biserica Greacă, de la 13:00”, a spus președintele comunității elene Elpis Constanța, Anton-Traian Antoniadis, pentru TOMIS NEWS.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *