Grecii constănțeni marchează 200 de ani de la Revoluţia care a scris istoria modernă a Eladei

Acum 200 de ani, Principatul Țării Românești era cuprins de revoluția condusă de Alexandru Ipsilanti împreună cu Tudor Vladimirescu, o mișcare cu puternice conotații sociale și naționale. Cauzele interne care au determinat izbucnirea revoluției erau profunde, fiind resimțite în mod diferit de fiecare categorie socială în parte: erau nemulțumirile față de condițiile insuportabile de viață datorate taxelor și corvezilor, abuzurile fiscale și administrative ale dregătorilor locali, dar și dorința de înlăturare a suzeranității otomane.

În 1821, s-a pornit lupta armată avându-l în frunte pe Alexandru Ipsilanti, care lupta pentru Independența și suveranitatea Eladei. Chiar dacă puțini dintre ei au izbutit să ajungă în patria mamă, marea majoritate pierzându-și viața alături de pandurii români înfruntând oștile otomane la Drăgășani și Mănăstirea Secu (în memoria sacrificiilor româno-elene edilii orașului au ridicat un impunător monument la sfârșitul secolului XIX), ei au fost în primele rânduri ale mișcării de eliberare națională care cuprinsese arealul elen, pornind din Pelopones, regiune după regiune izbutind să-și dobândească Independența, cu grele sacrificii.

Să ne amintim crezurile lui Rigas Fereos considerat pionierul luptei pentru independență a Greciei care spunea: „Mai bine o viață liberă timp de o oră decât 40 de ani de sclavie” sau al lui Tudor Vladimirescu, în proclamația de la Padeș: „Patria este poporul nu tagma asupritorilor”. Sunt dovezi ale determinării și spiritului de sacrificiu ale luptătorilor greci și români, sunt cele care au devenit simbolurile revoluției elene care a dus în final la crearea în 1829 a statului modern grec. Nu trebuie să uităm că 25 Martie este Ziua Bunei Vestiri pentru credincioșii creștin-ortodocși”, transmite președintele comunității elene Elpis Constanța, Anton Traian Antoniadis.

Existența demonstrată a grecilor din sec. 7 înainte de Hristos pe tărâmurile Dobrogei / Pontului Euxin, atât de cunoscuta împletire a sufletelor și credinței, au dus la o luptă comună pentru păstrarea identității și culturii. În continuarea evenimentelor inițiate de Uniunea Elenă din România, culminând cu depunerea în data de 21 Martie 2021 de coroane la monumentul ridicat spre cinstirea lor, a eroilor Români și Greci care au căzut în luptele de la Drăgășani și Mănăstirea Secu la 1821, la monumentul ridicat spre cinstirea lor la Drăgășani, Comunitatea Elenă Elpis Constanța nu poate celebra așa cum obișnuia prin spectacole și voie bună, alegând cu bună știință să respecte legile în vigoare și sănătatea locuitorilor. În acest an, Comunitatea Elenă Elpis Constanța va organiza doar o slujbă de comemorare, un Te-Deum pentru cinstirea martirilor căzuți în luptele de eliberare, la Biserica Greacă Metamorphosis în data de 25 martie, ora 12. 00, unde sunt așteptați toți cei care împărtășesc cu grecii tomitani aceleași idealuri.

Zito H Ellada, La mulți ani România!”, concluzionează Antoniadis.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *