Grecia a început să RECHIZIȚIONEZE clinicile private

Ministerul grec al Sănătăţii rechiziţionează vineri două clinici private din Salonic (nord), al doilea cel mai important oraş din ţară, în care o persoană din trei este contaminată cu noul coronavirus SARS-CoV-2, relatează AFP.

În urma refuzului clinicilor de a răspunde cererii Guvernului de a pune la dispoziţia serviciilor de sănătate paturi suplimentare „ministerul procedează la rechiziţionarea azi (vineri) a două clinicide la Salonic. (…) Rechiziţionarea este rezultatul lipsei unei lipse a unei „înţelegeri între stat şi clinici”, a anunţat ministerul. Potrivit unei surse ministeriale, Guvernul cerea 200 de paturi suplimentare.

„Sistemul de sănătate este sub presiune, iar săptămânile următoare sunt critice. Această presiune trebuie să fie limitată”, a subliniat la ERT un purtător de cuvânt al Guvernului, Stelios Petsas.

Noi nu suntem pregătiţi să îngrijim pacienţi cu covid-19”, a deplâns la postul public ERT preşedintele uniunii panelenice a clinicilor Grigoris Sarafianos.

Numărul infectărilor cu noul coronavirus la Salonic este cel mai mare în Grecia, iar spitalele din acest oraş se confruntă cu o lipsă de paturi. Astfel, Guvernul este nevoit să recurgă la sectorul privat, în virtutea unei legi recente, precizează ministerul în comunicat.

Noi măsuri au fost adoptate în nordul ţării, din cauza situaţiei sanitare. Guvernul a dispus închiderea postului de frontieră cu Albania. În afara unui test negativ cu 72 de ore înainte solicitat la intrarea în ţară, orice călător care vrea să traverseze frontiera dintre Albania şi Grecia efectuează un „test rapid”.

În vederea înfruntării „situaţiei critice” a celui de-al doilea val covid-19, Guvernul grec a fost nevoit să reintroducă ţara în izolare – de la 7 noiembrie şi până la sfârşitul lunii -, după care a impus o interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii, patru zile mai târziu, împotriva „tsunamiului” celui de-al doilea val, potrivit premierului Kyriakos Mitsotakis.

Ocolită de primul val covid-19 faţă de celelalte state membre UE, Grecia înregistrează o creştere puternică a cazurilor de la sfârşitul lui septembrie. În urmă cu o lună, Grecia înregistra doar 667 de infecţii şi opt morţi din cauza covid-19 pe zi. În ultimele săptămâni a înregistrat însă o creştere puternică a contaminărilor şi morţilor. Autorităţile au anunţat joi 59 de morţi şi peste 3.000 de cazuri într-o singură zi. Bilanţul morţilor din cauza covid-19, de la începutul epidemiei în Grecia, la sfârşitul lui februarie, a crescut la 1.347, iar al infectărilor la 85.261.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *