GRAFIC PNRR Ambiții mari pentru Guvern: Vrea să TRIPLEZE producția de energie solară și eoliană până în 2026

Lupta împotriva schimbărilor climatice va fi cea mai mare provocare în următoarele decenii, iar România reacționează foarte greu. Guvernul nu are un plan pentru a combate schimbările climatice și pentru a se adapta la noile cerințe europene. România produce energie verde din sistemul eolian și fotovoltaic, pentru că producția din biomasă este de doar 0,68%, adică o cantitate nesemnificativă, care nu schimbă problemele din țara noastră. Producția de energie eoliană și fotovoltaică depinde foarte mult de condițiile meteo, de anotimp și mai ales de sistemul instalat. De la o oră la alta, producția se modifică în funcție de cantitatea consumată.

Din eolian și solar, România ar putea obține, teoretic, circa 22,5% din producția totală de energie electrică, arată ANRE. Pe de altă parte, Transelectrica arată că din producția totală de 7.087 MW, doar 18,3% provine din eolian și solar, plus alți 0,68% din biomasă. Dacă ne uităm pe graficul de mai jos, sunt momente în care România nu poate produce energie din eolian sau solar.

WhatsApp Image 2021 11 03 at 14.45.24

O altă mare problemă este aceea că energia din surse regenerabile nu poate fi stocată. Adică energia trebuie produsă doar pentru consum, iar ceea ce este peste valoarea de consum/vânzare trebuie irosită. Acest lucru face ca o investiție în eoliene sau panouri solare să fie foarte puțin profitabilă și investitorii au nevoie de o perioadă foarte lungă de timp pentru a-și recupera investiția.

Ce obiective își asumă Guvernul în PNRR

La capitolul stabilire obiective fantastice suntem campioni în Europa. Povestea obiectivelor este mereu aceeași: punem cât mai multe, cât mai SF, cât mai spumoase, apoi miniștrii pleacă, obiectivele nu se respectă și politicienii se acuză între ei.

Astfel, implementarea Reformei 1 – Reforma pieței de energie electrică, înlocuirea cărbunelui din mixul energetic și susținerea unui cadru legislativ și de reglementare pentru investițiile private în producția de electricitate din surse regenerabile din componenta Energie are ca rezultat instalarea și conectarea la reţea a cel puțin 3 000 MW de capacitate suplimentară de producţie energie din surse regenerabile până la 30 iunie 2026”, anunță guvernul român în PNRR. „(…) prin Reforma 1 se urmărește instalarea și conectarea la reţea a cel puțin 3 000 MW de capacitate suplimentară de producţie energie din surse regenerabile până la 30 iunie 2026”, mai anunță Guvernul.

Producția totală de energie a României este de circa 7.000 MW. Și din acești 7.000 MW, circa 18%, în zilele bune, vin din eolian și solar, adică în jur de 1.200-1.400 MW. În 4 ani, România vrea să renunțe la producția din cărbune (din cărbune producem circa 1.500 MW, iar din hidrocarburi alți 1.500 MW) și să adauge 3.000 MW din surse regenerabile (solar și eolian). Nici Germania n-a reușit să-și tripleze producția în 4 ani, ci în peste 15 ani, ca să înțelegem cât de fantastic e obiectivul României asumat în PNRR. Guvernul spune că va reuși asta până în trimestrul doi din 2026, când această rețea de 3.000 MW va fi terminată și conectată la rețeaua națională. Un alt obiectiv e ca până în trimestrul 2 din 2024, România să aibă 950 MW din solar și eolian (foto mai jos).

WhatsApp Image 2021 11 03 at 14.45.17

Sursa foto: PNRR România

Dacă România ar respecta obiectivele asumate, atunci am depăși și Germania, la nivel european. Momentan, energia din eolian și solar e doar 18%. Să adăugăm 3.000 MW din eolian și solar, la cei 1.300 MW deja existenți, ar însemna o producție de cel puțin 4.300 MW, adică peste 60% din producția totală a țării noastre. În 4 ani, Guvernul vrea să tripleze producția de energie electrică din solar și eolian, ceea ce pare o promisiune exagerată dintr-un scenariu SF.

Germania, în doar un an de zile, a reușit să-și crească cu 6% producția de energie din surse regenerabile. Dacă în 2019 germanii aveau 44,4% din surse regenerabile, în 2020 au ajuns la 51,9%. Hidrocentralele reprezintă doar 3,1% din energia consumată în Germania, în timp ce în România reprezintă peste 20%. Mai exact, 48% din energia din Germania vine din eolian, solar și biomasă, în timp ce România nici măcar nu atinge 20%. Nici Franța nu are un procent atât de mare pentru producția de energie din hidrocentrale. Doar 10% din producția Franței de energie provine din hidrocentrale, iar 78% din nuclear.

Rămâne de văzut dacă până în 2024 vom avea în România cei 950 MW noi din eolian și solar, așa cum promite Guvernul. De asemenea, trebuie urmărit cât de repede se realizează închiderea centralelor pe cărbune și ce efect va avea asupra pieței. Dacă România nu va reuși să le înlocuiască cu producție din surse regenerabile, atunci țara noastră va importa energie din alte țări.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.