Ghinea (Proiecte Europene): „Asistații social vor putea să primească și ajutorul de stat și salariu”

Apare un nou tip de venit în România: banii daţi de stat îi vor ajuta pe asistaţii social să se angajeze şi să primească o parte din ajutorul social chiar în timpul în care muncesc şi primesc şi salariu. Este vorba de venitul minim de incluziune, lege care există din 2016, dar nu a fost aplicată, anunță luni ministrul Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.

Conceptul este simplu. Practic, oamenii care se află în nevoie în România astăzi primesc trei tipuri de ajutoare: este acest VMG (venit minim garantat – n.r.), este alocaţia pentru sprijin familial, care se dă pentru familie, în funcţie de câţi copii sunt şi este ajutorul de încălzire. Principala problemă a acestui sistem este că atunci când cineva din familie se angajează, toată familia pierde această alocaţie. Deci, practic, oamenii săraci din România sunt puşi în faţa unei alegeri dramatice„, a spus, luni, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.

Oficialul a precizat că sunt 176.000 de familii care primesc VMG în prezent. Acum, în cazul în care persoana respectivă îşi găseşte un loc de muncă nu va mai pierde toată alocaţia socială, a asigurat ministrul:

Pur şi simplu, se completează veniturile pe care le câştigă din salariu, deci, practic, vom avea oameni care au salariu şi primesc şi o cotă socială. În momentul în care le creşte salariul, atunci descreşte plata socială treptat. Ideea e să încurajăm aceşti oameni săraci să intre în piaţa muncii, să-şi caute loc de muncă, să aibă pensie. Noi reajustăm plăţi sociale, nu sunt bani noi, pentru ca oamenii săraci să fie îndemnaţi să-şi caute un loc de muncă, nu cum se întâmplă acum, că dacă îşi găsesc un loc de muncă pierd ce au deja„, a spus Ghinea.

În ce priveşte suma, ministrul Ghinea a spus că aceasta trebuie actualizată, având în vedere că legea este din 2016.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.