Ghinea (Fonduri Europene), despre negocierile pentru PNRR: „Sănătatea, Feroviarul, Educația și Inovarea sunt ACCEPTATE. A mai rămas… Rutierul…”

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a explicat, miercuri, unde întâmpină probleme Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR):Rutierul este problema”, a spus Ghinea. Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a explicat, miercuri, jurnaliștilor, faptul că sunt componente ale PNRR văzute „foarte bine” de Comisia Europeană: „Componenta sănătate, componenta educație, componenta inovare sunt foarte bine văzute și aici sunt închise, practic, negocierile. Rămâne partea tehnică de dezvoltat”, a spus Ghinea.

Întrebat dacă sunt puse sub semnul întrebării 10 miliarde de euro, reprezentând transporturile, Ghinea a spus că pentru 4,5 miliarde de euro, reprezentând transportul feroviar, nu sunt probleme:

Din partea de transporturi, de 9 miliarde de euro, 4,5 miliarde de feroviar, Comisia nu are nimic cu ea, dimpotrivă, toată lumea salută. Rutierul este problemă. Comisia spune că nu pentru rutieră a fost făcut acest mecanism financiar și noi am spus că înțelegem, dar noi avem această prioritate națională. Avem și proiecte, nu e problema că nu mai avem proiecte, și avem nevoie de finanțare în următorii 10 ani pe subiectul acesta”, a spus ministrul Fondurilor Europene.

În cazul în care Comisia Europeană nu va aproba componenta de infrastructură rutieră în PNRR, Cristian Ghinea a spus că „negocierea este pe bani” și nu se pune problema să se renunțe la acest proiect, al Autostrăzii spre Moldova.

În forma inițială era o listă de proiecte. Din acea listă primele vor fi finanțate și aici prioritatea este A7 și din celelalte vor fi pe lista de rezervă, în funcție de câți bani sunt. Negociem pe bani”, a spus ministrul. Alternativa ar fi Programul Operațional Transporturi, negociat tot anul acesta, unde sunt 2 miliarde de euro pentru autostrăzi.

Astea sunt bătute în cuie (cele 2 miliarde de euro – n.r.), nu mai schimbă nimeni. Pe PNRR noi am propus 4 miliarde pe rutier și am luat lista de proiecte. Rămâne să vedem dacă va fi aceasta acceptată sau va fi o sumă mai mică acceptată. E vorba de negociere”, potrivit ministrului Fondurilor Europene.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.