Ghinea (Fonduri Europene): „Comisia Europeană e chichiricioasă. Vrem să depunem PNRR repede sau vrem să depunem bine? Unele ministere trăiesc aşa, într-un dolce far niente…”

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a declarat că România ar putea depune PNRR cel târziu în luna mai și că oficialii europeni sunt foarte pretențioși. Acesta susține că România a început să depună proiecte sub formă de draft încă de acum două luni.

Noi am început să trimitem componentele extinse încă de acum două luni sub formă de draft, pentru consultări. Deci, de pildă, la o componentă care este foarte avansată, Sănătatea, suntem deja la a treia rundă de primit feed-back din partea CE. Toate programele operaționale se numesc ‘Share management’, adică management împărțit, asta însemană că aceste programe sunt cogestionate de CE împreună cu Guvernul României, în speță Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. În cazul PNRR este cam la fel, cu o mică deosebire, care ne complică destul de mult viața. (…) În cazul PNRR, de la bun început trebuie să pui toate detaliile la toate proiectele, la toate investițiile, tot costingul, toate jaloanele pe ani, și apoi după ce Comisia acceptă această componentă tu îți vezi de treabă, când mai faci un pas din jaloane, îți iei o tranșă de bani. Deci, Comisia e destul de chichiricioasă, ca să spun așa, în momentul ăsta, pentru că, după ce își dă OK-ul pe o componentă, până în 2026 nu prea mai are ce să facă pentru a supraveghea implementarea acelor proiecte”, a spus ministrul Cristian Ghinea.

Cristian Ghinea a precizat că România a făcut pași enormi pe cele mai multe dintre componente, iar „pe altele suntem încă în negocieri”.

Ministrul a explicat că și alte țări au anunțat că nu vor depune PNRR la termenul recomandat, de 30 aprilie. Cristian Ghinea a spus că un calandar al depunerii PNRR va fi stabilit săptămâna viitoare.

Noi putem să depunem, întrebarea e dacă vrem să depunem repede sau dacă vrem să depunem bine. (…) Decizia va fi luată săptămâna viitoare, am programată o întâlnire cu doamna Vestager, vicepreședintele Comisiei Europene marți, și atunci o să decidem împreună care va fi calendarul. Va fi maxim mai, deci vorbim de un delay de ordin de săptămâni”, a precizat ministrul proiectelor Europene.

Ghinea declară că ministerul pe care îl conduce va acorda instituţiilor cu care lucrează termene clare pentru proiectele la care lucrează, el afirmând că nu mai este dispus să răspundă public „pentru decizii care tărăgănează la alte instituţii”.

Au fost două informări în Guvern pe subiectul ăsta (fonduri europene – n.r.), ministerele au primit o listă de întrebări din partea noastră şi de decizii, unele au răspuns foarte bine, am făcut paşi înainte pe componente, altele însă trăiesc aşa, într-un dolce far niente şi acolo o să ne asumăm noi decizii”, a mai afirmat ministrul la Digi 24.

El a ţinut să menţioneze influenţa pozitivă” a preşedintelui Klaus Iohannis, arătând că, după ce l-a informat pe preşedintele Klaus Iohannis cu privire la unele aspecte cu care ministerul pe care îl reprezintă s-a confruntat, „s-au întâmplat nişte lucruri”:

Să ştiţi că fiecare minister din România care a depus proiecte se bate ca un leu pentru proiectele sale. (…) Nu mă puneţi să bârfesc colegii din ministere şi nu este vorba despre decizii ale miniştrilor, este vorba de capacitatea acelor instituţii de a gândi într-o logică de proiect. Ce pot să vă spun este că, dat fiind volumul de muncă care mai stă în faţa noastră, o să schimbăm puţin logica. De săptămâna viitoare încolo, MIPE (Ministerul Investiţiilor şi Fondurilor Europene – n.r.) va fi mult mai dur în a da termene, pentru că eu personal nu mai sunt dispus să răspund public pentru decizii care tărăgănează la alte instituţii. Deci, ok, a fost frumos, consensual şi cred că am reuşit o performanţă în a ţine coaliţia unită în spatele PNRR, în a avea o negociere şi o argumentaţie tehnică cu toate ministerele şi în coaliţie şi cu primul ministru şi cu toată lumea, astfel încât să avem totuşi un consens intern pe acest subiect. Însă, dacă nu se iau nişte decizii, atunci le voi asuma eu şi vom merge mai departe”, a afirmat ministrul Fondurilor Europene.

Cristian Ghinea a evitat să dea exemple de instituţii în care deciziile se iau greu cu privire la investiţii şi fonduri europene, însă a spus că unele ministere „trăiesc aşa, într-un dolce far niente” în ceea ce priveşte lucrul la proiecte alături de ministerul Fondurilor Europene.

Sunt decizii pe care nu o să le spun, pentru că ar fi unfair faţă de colegii mei, cu care am fost… au fost două informări în Guvern pe subiectul ăsta, ministerele au primit o listă de întrebări din partea noastră şi de decizii, unele au răspuns foarte bine, am făcut paşi înainte pe componente, altele însă trăiesc aşa, într-un dolce far niente şi acolo o să ne asumăm noi decizii”, a mai afirmat ministrul.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.