Ghinea a făcut show în Parlament, la moțiunea PSD împotriva sa: „Ați ALUNGAT-O pe Kovesi din țară și ați DAT DE DRACU’ iar”

Cristian Ghinea a fost vizat luni de o moțiune simplă din partea PSD, iar în discursul său a declarat că a citit documentul care este „un banc prost”. El i-a amenințat pe cei din PSD cu Laura Codruța Kovesi: „Ați alungat-o din țară și ați dat de dracu’ iar!”, a anunțat ministrul Proiectelor Europene.

Am citit textul moţiunii. Este un banc prost. Am tot spus la dezbaterile din comisiile de afaceri europene că ar fi bine să discutăm pe bune, serios, aşezat despre fondurile europene. Văd şi azi aici că nu am cu cine. Domnule Ciolacu, să nu publicaţi pe Facebook textul moţiunii că vă suspendă contul pentru fake news. Sunt 5 mari minciuni în această moţiune pe care oricine le putea verifica uşor din informaţii publice. Trebuie doar să citiţi. Prima minciună gogonată: vă plângeţi în moţiune că în fiecare zi România pierde mulţi bani. Adevărul este că în anul asta au intrat în România până acum 1,6 miliarde de euro din fonduri structurale. Asta înseamnă 10 milioane de euro în fiecare zi, dacă împărţim pe ore înseamnă 440.000 de euro pe oră, adică aproape jumătate de milion de euro pe oră bani intraţi efectiv în ţară în acest an. Şi asta înainte de PNRR. Acesta este adevărul, găsiţi informaţia pe site-ul MIPE. Alte 2,3 miliarde de euro aflate în procesare bani care vor intra în ţară până în decembrie. Spuneţi în moţiune: faptele şi cifrele vorbesc, Da, cifrele vorbesc şi vă fac de râs. A doua minciună gogonată: spuneţi doamnelor şi domnilor de la PSD că absorbţia curentă este la pământ. Fals: rata absorbţiei pentru exerciţiul financiar curent este de 55%. În marja curentă a mediei europene de 58%, chiar mai mare decât a altor state ca Italia 53%, Spania 51%, Danemarca sau Olanda 45%. Informaţia este din nou publică pe site-ul Comisiei Europene. Puneţi mâna şi citiţi. A treia minciună gogonată: spuneţi că programele din Cadrul Financiar 21 – 27 nu există nici pe hârtie. În acelaşi text, două pagini mai târziu, pentru că autorii moţiunii nu au citit-o de la un capăt la altul, scrie un lucru diferit: programele operaţionale au fost trimise toamna trecută la Bruxelles. Decideţi-vă: ori nu există deloc ori au fost trimise la Bruxelles. Adevărul este că România a publicat încă de anul trecut prima variantă a programelor operaţionale şi într-adevăr au fost trimise la Comisie. Informaţiile astea, şi ele publice, se găsesc pe site-ul MIPE. La fel se găsesc acolo şi programele operaţionale. Puneţi mâna şi citiţi-le”, a spus Ghinea.

Grindeanu: „Ați ajuns un fel de Clotilde Armand cu barbă și burtă

Prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, a criticat modul în care ministrul Investiţiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a gestionat PNRR. Plenul Camerei Deputaţilor s-a întrunit, luni, pentru a dezbate moţiunea simplă a PSD împotriva ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, votul urmând să fie dat marţi.

Această moțiune nu e doar despre Cristian Ghinea și dezastrul produs de PNRR. Domnul Ghinea este de fapt prototipul unui mod de a face politică, prototipul USR-istului care știe doar să dărâme, nu să construiască. De când ați apărut doar asta ați făcut: ați criticat și ați distrus. Domnule Ghinea, ieșiți din bula din care trăiți în viața reală. Așa cum ați știut să vă transformați în afaceri profitabile de ce nu procedați la fel cu România? Pe Facebook sunteți un expert în bla-bla-uri despre integritate. În realitate v-ați descoperit rapid vocația de ideologist pe bani din ce în ce mai mulți. Ați ajuns unul din noii băieți deștepți ai ONG-urilor puși pe tocat. Doar dvs., ca să încasați sume enorme pe la hoteluri de cinci stele la cursuri. Nici măcar nu ați avut responsabilitatea ca ministru al fondurilor europene să-l citiți dvs. Știu pentru că multe v-au fost servite de firmele prietene, mari susținătoare ale activismului pe Facebook. V-ați asigurat de la început ca banii să nu fie acordați la agricultură sau sănătate. (…) Ministrul zero ați fost, zero o să rămâneți. Nu mai invocați aberații pentru a ascunde eșecul. Nu mai păcăliți pe nimeni cu această tehnică. Ați umflat cifrele în PNRR pentru a se înfrupta marea baronime. Nu a fost greșeală, ci intenție. Și știți că se pedepsește și intenția”, a spus Sorin Grindeanu în Parlamentul României.

„Simonis, la valută cu tine! / Aveți fantezii cu cătușe”

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, le-a replicat luni, în plenul Camerei Deputaților, social-democraților Sorin Grindeanu, Daniel Suciu și Alfred Simonis, după acuzațiile pe care i le-au adus aceștia la moțiunea simplă împotriva sa:

„Simonis a zis de corigențe. Când ești valutist și ajungi în Parlament să vorbești de restanțe la toamnă, ce să mai zici? (…) Când auzi pe Grindeanu și PSD vorbind de penali și de cătușe, domn’e, mă faceți să râd. Aveți fantezii cu cătușe la PSD, ne pare rău pentru dumneavoastră. Dle Suciu, ați trecut pe la fonduri europene ca gâsca prin apă. Dle Suciu, v-a trimis Comisia Europeană acasă după ce ați încercat să trimiteți proiecte PNDL la Bruxelles. Citiți, că nu doare, puneți mâna pe carte și citiți. Simonis, la valută cu tine!”

Simion: „Am cinci întrebări şi dacă ne răspundeţi la ele, noi NU votăm moţiunea simplă”

George Simion – liderul deputaților AUR a avut o intervenție în plenul Camerei Deputaților în care se dezbate moțiunea simplă anti-Ghinea. Acesta a adresat cinci întrebări celor de la Putere și a afirmat că dacă va primi răspuns, AUR nu va vota moțiunea depusă de PSD:

Domnule Ghinea, cred că ar trebui să vă schimbaţi ochelarii, pentru că noi nu am semnat nimic. Aţi greşit, după cum aţi greşit când tot pe acel scaun când v-am cerut să garantaţi că nu vor veni controale ale FMI că ne împrumutăm prin PNRR şi Comisia Europeană va fi atentă şi ne va lua toţi banii prin PNRR înapoi, dacă vom greşi. Nu mă interesează că pe IT-ist îl cheamă Sebastian Ghiţă şi pe IT-ştii altora îi cheamă altfel. Am cinci întrebări şi dacă ne răspundeţi la ele, noi nu votăm moţiunea simplă – Vi se pare normal să dăm, prin PNRR, sute de milioane de euro pe site-uri? De ce noi plătim 200 milioane euro pentru programul de cărţi de identitate de euro şi Franţa plăteşte mai puţin pentru un număr mai mare de oameni. Vi se pare normal să dăm 133.000 euro pentru un training de persoană? Vi se pare normal să dăm 600.000 euro pentru un raport privind salarizarea? Vi se pare normal să dăm 170.000 euro pentru un proiect de cercetare a 100 de firme? Vorbiţi de risipă şi de furt. Sunt cinci întrebări la care am dori să auzim răspunsuri de la dvs. Noi nu am fost că a fost respins PNRR, Comisia Europeană vi l-a trimis înapoi pe anumite puncte. Răspundeţi, vă rog”, a declarat George Simion, la dezbaterea moţiunii simple a PSD la adresa lui Cristian Ghinea”.

Semnal de alarmă din grupul minorităților naționale

Deputatul Andi Grosaru, din grupul minorităților naționale, a avut luni, în Camera Deputaților, la dezbaterea moțiunii simple „Cristian Ghinea – de la zero la abis”, un discurs critica la adresa ministrului. De asemenea, deputatul Mihai Lasca (neafiliat) a anunțat că va vota moțiunea.

Am o problemă personală. Dle ministru Ghinea, ați pronunțat cuvântul minorități. Despre care minorități vorbiți? Ați spus că până la finalul anului intră în fiecare ora 500.000 lei și vor intra 2,3 mld euro. Dle Ghinea, pe aritmetică simplă, până la sfârșitul lui decembrie sumele nu sunt acestea. Este o sumă de 1,836 mld euro. Diferența de 464 de milioane euro unde sunt? Nu aș vrea ca această sumă să fie prețul pentru îngrădirea drepturilor noastre, obstrucționarea dreptului la opinie, tratament diferențiat, discriminare, îngrădirea dreptului la imagine sau la liberă exprimare sau la păstrarea tradiției și culturii noastre”, a zis deputatul minorităților.

Liderul grupului minorităților, Varujan Pambuccian, nu a vrut să ia cuvântul să anunțe cum vor vota deputații grupului. Grupul minorităților are 18 membri.

Moţiunea, intitulată „Cristian Ghinea – de la zero la abis”, este semnată de 82 de deputaţi PSD. În moţiune, PSD susţine că se impune demiterea urgentă a ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, pentru că acesta a dat dovadă de „diletantism managerial”, iar Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este „un dezastru” şi „distruge România pentru următorii cinci ani”.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.