Gheorghiu (Cultură) anunță că schema de ajutor de stat pentru sectorul cultural independent ar putea fi inclusă în PNRR

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a declarat marţi că schema de ajutor de stat pentru sprijinirea „micilor actanţi” din sectorul cultural independent ar putea să fie inclusă în Programul Naţional de Relansare şi Rezilienţă.

Chiar aseară am mai avut o discuţie cu domnul ministru Ghinea (ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea – n.r.) în acest sens. Această schemă ar avea o valoare de aproximativ 75 de milioane de euro. (…) Domnul Ghinea mi-a dat motive să fiu optimist în urma discuţiei de ieri. Rămâne ca joi să reluăm discuţiile pe această temă, iar în momentul în care Ministerul Fondurilor Europene va declara eligibilă această schemă pentru a intra în PNRR, atunci putem înainta şi nişte termene”, a afirmat ministrul Culturii.

Bogdan Gheorghiu a precizat însă că sumele dedicate sprijinirii sectorului cultural independent nu vor proveni de la bugetul Ministerului Culturii.

Noi nu uităm de anumite proiecte ambiţioase care au drept scop sprijinirea artiştilor, sprijinirea sectorului cultural independent. (…) De la bugetul Ministerului Culturii cu siguranţă nu, pentru că, chiar dacă este un buget un pic mai mare decât anul trecut, există şi nevoi foarte mari, iar anul trecut am avut şi cheltuieli generate de pandemie, dar sigur că am făcut şi anumite economii, ceea ce nu a dus la o execuţie pe anumite capitole, ceea ce poate induce ideea că anul acesta avem mulţi bani”, a susţinut Gheorghiu.

Festivalurile și proiectele de carte NU primesc bani pentru redresare

Bogdan Gheorghiu a declarat, marţi, că banii din bugetul pe 2021 al Ministerului Culturii, cu 12% mai mare decât cel prevăzut pentru anul trecut, vor merge către finanţarea instituţiilor din subordine şi către proiecte „ambiţioase” care au obiectivul de a sprijini sectorul cultural independent.

Întrebat dacă ministerul pe care îl conduce va sprijini financiar festivalurile şi piaţa cărţii, Gheorghiu a spus: „De la bugetul MC, cu siguranţă, nu. Pentru că deşi e un buget mai mare decât anul trecut, există şi nevoie mai mari. Am conceput o schemă de ajutor de stat în valoare de aproximativ 75 de milioane de euro pe care intenţionăm să o includem în planul naţional de redresare şi rezilienţă. Din aceştia, 60% din bani să meargă către micii actanţi ai sectorului cultural prin acordarea de microgranturi de 8.000 de euro”.

El a completat că aceste microgranturi nu vor necesita co-finanţare şi că 20% din bani vor merge către organizatorii de evenimente şi 20%, către edituri şi librării.

Trebuie precizat că organizatorii nu pot primi bani fără co-finanţare. Noi dăm bani evenimentelor, nu organizatorilor. Ei pot lua bani doar dacă vin şi ei cu 20%. Banii sunt daţi în urma unor deconturi în care arată clar că au plătit artiştii, furnizorii de servicii specifice zonei de eveniment. Noi, practic, injectăm banii în piaţă”, a mai explicat Gheorghiu.

Includerea schemei în planul naţional trebuie aprobată de Ministerul Fondurilor Europene. Gheorghiu a avut o întrevedere luni cu ministrul Cristian Ghinea, care, a spus el, i-a dat motive să fie optimist, iar joi vor relua discuţiile pe această temă.

În momentul în care MFE va declara eligibilă această schemă pentru a intra în planul naţional, atunci vom putea înainta şi nişte termene”, a conchis Bogdan Gheorghiu.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *