Gheorghiță (CNCAV): „Se poate ajunge la 390.000 de persoane infectate în două luni!”

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat marți că varianta Delta a coronavirusului, dominantă în România odată cu izbucnirea valului patru al pandemiei, se transmite cu repeziciune.

Varianta Delta este dominantă. Dupa 8 cicluri repetitive de transmitere, de la un caz cu varianta Alfa se ajunge în circa două luni alte 266 de noi cazuri de boală, spre deosebire de varianta Delta unde de la un caz pozitiv se poate ajunte la peste 390.000 de persoane infectate în același interval de timp, deci de peste 1.500 de ori de persoane infectate în aceeași perioadă de timp, pentru că varianta Delta e mult mai transmisibilă. Transmiterea variantei Delta e similară cu transmiterea bolilor copilăriei, precum pojar, vărsat de vânt”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Coordonatorul campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiță, a declarat marți că în perioada următoare creșterea numărului de cazuri de Covid se va menține.

Astăzi din păcate avem peste 3.900 de cazuri confirmate și raportate de infecție cu Sars-Cov-2 în condițiile în care vorbim de o rată de pozitivare a testelor de circa 8,2%. În ziua precedentă am avut de două ori mai puține cazuri, cu aceeași rată de pozitivare, ceea ce mă face să cred că în perioada următoare creșterea cazurilor se va menține. Nu se întrevede o posibilitate de stagnare a creșterii numărului de cazuri”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Acesta spune că această creștere este pusă pe seama faptului că varianta Delta a devenit dominantă și în România.

„Situația este explicată în primul rând de faptul că varianta Delta a devenit dominantă inclusiv în România și, de asemenea, unul din doi români nu au niciun fel de protecție față de această boală, în sensul că nu au fost nici vaccinați și nu au trecut prin boală. Din acest punct de vedere chiar în marile aglomerări urbane, unde rata de imunizare colectivă fie prin boală, fie prin vaccinare este de peste 50, chiar peste 60%, totuși vorbim de 40%, care se traduce în valoare absolută prin sute de mii de persoane care nu au niciun fel de protecție în fața Sars-Cov-2”, a adăugat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Acesta a precizat că este necesară respectarea măsurilor de prevenție și recomandă vaccinarea, care reduc riscul de infecție și de a face o formă gravă a bolii. El a făcut apel la oameni să respecte măsurile de prevenţie şi să se vaccineze, subliniind că 80% dintre infectări şi 92% dintre decese s-au înregistrat în rândul persoanelor nevaccinate.

Mesajul rămâne unul foarte clar – respectarea măsurilor de prevenţie: masca, evitarea zonelor supraaglomerate, igiena şi vaccinarea reduc riscul de infecţie şi riscul de a face o formă gravă, de a ajunge la spital şi de a muri din cauza maladiei COVID-19. Din păcate, vedem că un număr din ce în ce mai mare de persoane ajung la terapie intensivă, într-un timp relativ scurt, ceea ce reprezintă un fenomen absolut îngrijorător. Dacă ne uităm la cazurile diagnosticate de infecţie cu SARS-CoV-2, peste 80% sunt cazuri la persoane nevaccinate şi, de asemenea, peste 92% dintre decese sunt la persoane nevaccinate”, a mai spus Gheorghiţă.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.