Gheorghiță (CNCAV): „O persoană cu varianta delta are o cantitate de virus de peste 1.000 de ori mai mare decât varianta inițială. Infectările au crescut foarte mult în ultima săptămână”

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat duminică la Antena 3 că România se află la începutul valului 4 de pandemie. Gheorghiță a spus că România este „mult sub media europeană” în privința procentului de populație vaccinată, lucru care trebuie îmbunătățit.

Trebuie să înțelegem să ne vaccinăm și să nu amânăm această decizie, vedem că în vestul Europei și în SUA infecțiile cu Delta au crescut foarte mult, e păcat să pierdem beneficiile și situația epidemiologică favorabilă din acest moment. Cantitatea de virus pe care o persoană cu Delta o are este de peste 1.000 de ori mai mare decât virusul inițial”, a spus el.

Medicul a adăugat că din calculele realizate de specialiști, probabil la jumătatea lunii septembrie se va ajunge la 1.500 de noi cazuri de infectări pe zi. „S-ar putea să fie mult mai serioasă creșterea”, a avertizat el.

  • „Pot să vă spun categoric că suntem pe o creştere a numărului de cazuri. Or, dacă vorbim de o creştere a numărului de cazuri, se estimează, conform scenariilor noastre pe care ne uităm, că vom înregistra progresiv această creştere a numărului de cazuri. Undeva la sfârşit de august estimăm că vom ajunge la 800-900 de cazuri zilnic, iar undeva după jumătatea lunii septembrie am putea depăşi 1.500 de cazuri în fiecare zi. Dar atenţie, aici vorbim de un scenariu, iar în viaţa de zi cu zi dacă până la acel moment varianta Delta devine dominantă, s-ar putea să fie mai accelerată”, a adăugat medicul.

Întrebat dacă este posibil ca acesta să fie începutul celui de-al patrulea val al pandemiei, Valeriu Gheorghiţă a răspuns: „Foarte probabil că da”.

Vaccinul reduce de 25 de ori riscul de a ajunge la spital”, a punctat Gheorghiță.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, afirmă că în săptămâna 26 iulie – 1 august s-au înregistrat peste 1.040 de noi cazuri de infecţie cu virusul SAR-CoV-2, semnificativ mai mult faţă de săptămâna anterioară, când fuseseră înregistrate 660 de cazuri.

E clar că ne aflăm pe un trend ascendent”, declară medicul, subliniind că în următoarele săptămâni foarte probabil varianta Delta va deveni dominantă şi în România. Estimările arată că la sfârşit de august se va ajunge la 800-900 de cazuri zilnic, iar după jumătatea lunii septembrie se pot depăşi 1.500 de cazuri zilnic.

În momentul de faţă observăm o creştere a numărului de cazuri, pentru că în săptămâna 26 iulie – 1 august vorbim de peste 1.040 de cazuri, ceea ce înseamnă o creştere cu 60% a numărului de cazuri de la nivelul săptămânii în curs. Tocmai de aceea este foarte importat ca în perioada următoare – pentru că e clar că ne aflăm pe un trend ascendent, am plecat de la începutul lui iulie când vorbeam de o medie la 7 zile a numărului de cazuri de 40 şi am ajuns în momentul de faţă la o medie de 144 de cazuri, deci practic o creştere foarte mare a numărului de cazuri. Acesta ar fi un aspect. Al doilea aspect este legat de faptul că avem, cât se poate de clar, varianta Delta inclusiv pe teritoriul ţării. În săptămâna precedentă vorbeam deja de 127 de cazuri confirmate, dar ceea ce este important este că în ultimele opt săptămâni rata de pozitivare a testelor de secvenţiere pentru varianta Delta a crescut de cinci ori. Deci acest lucru este cel care ne îngrijorează şi faptul că în săptămâna 29, din totalul secvenţierilor, 56% au fost pozitive pentru varianta Delta. Deci acest lucru ne arată că în următoarele săptămâni foarte probabil varianta Delta va deveni dominantă şi în România, or, la acel moment, numărul de cazuri care pot să apară poate să fie substanţial crescut. Noi suntem, în acest moment, pe o creştere lentă, numărul absolut de cazuri este mic şi asta este foarte bine, însă situaţia actuală nu poate să rămână aşa la nesfârşit”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, duminică seară.

Conform medicului, febra, durerile de cap şi de gât sunt tipice infecţiei cu varianta Delta a virusului SARS-CoV-2, la fel şi rinoreea şi tusea, mai puţin frecvente fiind pierderea gustului şi a mirosului. Simptomele le pot avea inclusiv persoanele vaccinate.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.