Gheorghiță (CNCAV) crede că varianta africană a covid ar putea EXPLODA la nivel global: „Mă tem că sunt mai multe infecții decât avem în evidență…”

Nu poate fi exlcus potențialul variantei sud-africane a SARS-CoV-2 de a se răspândi la nivel global și de a fi responsabilă pentru un nou val pandemic, având în vedere că, potrivit experților, are tendința să devină dominantă în Africa de Sud, a explicat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, vineri seară, la B1 TV.

Avem deja cazuri secundare în Hong Kong, în Israel și un caz în Europa, în Belgia, într-adevăr. Sunt cazuri de import, la persoane care au avut istoric de călătorie. Trebuie să înțelegem că aceste variante virale se identifică în urma testelor de secvențiere și le identificăm atunci când ele deja sunt într-o proporție suficientă la nivel populațional. Mă tem că sunt mai multe infecții generate de această variantă virală decât avem în evidență”, a explicat președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19. E important să limităm transmiterea variantei”, a subliniat Valeriu Gheorghiță.

Cert este că nu avem niște soluții miraculoase la îndemână, trebuie să folosim ceea ce am învățat până acum, și anume este important să limităm transmiterea acestei variante virale. Ce înseamnă – că trebuie să evităm călătoriile neesențiale în țările din Africa de Sud și în mod deosebit în Africa de Sud, în Botswana, unde au fost identificate cazuri. De asemenea, este important ca la întoarcerea din călătorie din acele țări să se impună testarea, intrarea cu test anterior negativ și, de asemnenea, cred că e foarte important și asta probabil că va fi și recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății, de a efectua carantină cel puțin șapte zile cu testare înainte de ieșire din carantină”, a adăugat oficialul, care a vorbit și despre efectul variantei asupra răspunsului imun.

Experții spun că noua tulpină are tendința să devină dominantă cel puțin în Africa de Sud.

Se estimează pe presupunerea experților că cel puțin Africa de Sud are tendința să devină dominantă, deci intră în competiție cu varianta Delta și probabil că în perioada următoare nu este exclus să devină dominantă în Africa de Sud, or din acest punct de vedere sigur că nu este exclus potențialul de răspândire la nivel global și de a fi responsabilă de un nou val de îmbolnăviri. Din acest punct de vedere, cred că măsurile de contenționare în perioada asta, de supresie, de mitigare sunt foarte importante”, a mai afirmat Valeriu Gheorghiță.

Potrivit președintelui CNCAV, populația trebuie să înțeleagă câteva mesaje practice.

„Indiferent de varianta virală de care vorbim, sunt aceleași măsuri care ne protejează, adică purtarea măștii, distanțarea, igiena personală. Sunt măsurile care ne vor feri de toate variantele virale. În plan farmaceutic, vaccinarea este foarte importantă, pentru că, vedem, este o altă situație clară în care o variantă virală este generată într-o țară cu rată mică de vaccinare, unde există un risc crescut de infectare”, a punctat medicul militar.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a vorbit vineri, la B1 TV, despre varianta de coronavirus descoperită în Africa de Sud.

Această variată virală ne îngrijorează foarte mult, nu neapărat numărul crescut de mutații, ci impactul potențial pe care ele pot să-l aibă. Știm că sunt 30 de mutații la nivelul proteinei spike. Cel puțin 15 sunt localitate chiar în zona critică a proteinei, acolo unde acționează anticorpii, așa că se estimează un potențial crescut pe capacitatea acestei tulpini de a ocoli cel puțin parțial răspunsul imun. Mai e și acest potențial de a avea contegiozitate cel puțin la fel de mare ca tulpina Delta. În Africa de Sud, numărul de cazuri a crescut foarte mult în ultimele șapte zile, multe cazuri fiind în școli. Trecerea prin boală nu oferă o protecție suficientă în fața acestei variante. Trebuie să așteptăm să se facă evaluările în laborator, să se confirme contagiozitatea și capacitatea de a evita răspunsul imun”, a declarat Gheorghiță.

Statele membre ale Uniunii Europene au convenit vineri să suspende temporar legăturile aeriene cu Africa australă după depistarea unei noi variante a coronavirusului, a anunţat pe Twitter preşedinţia slovenă în exerciţiu a Consiliului UE, transmit Reuters şi dpa. Un comitet de experţi sanitari din toate cele 27 de state UE „a convenit asupra necesităţii de activare a „frânei de urgenţă” şi impunere de restricţii temporare la toate călătoriile în UE din Africa australă”, a indicat preşedinţia slovenă, după ce Comisia Europeană a propus puţin mai devreme activarea acestui mecanism. De asemenea, potrivit acordului, statelor membre li se solicită să testeze şi să plaseze în carantină toţi pasagerii sosiţi din această regiune.

Conform unei surse europene, restricţiile vizează Africa de Sud, Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia şi Zimbabwe. Denumită pentru moment B.1.1.529, noua variantă detectată în Africa de Sud prezintă mutaţii multiple şi are potenţialul de a fi extrem de contagioasă, potrivit oamenilor de ştiinţă sud-africani, care văd în noua tulpină semnale ce anticipează un nou val al pandemiei de COVID-19.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *