Gheorghiță (CNCAV): „Cei mai RETICENȚI cu privire la vaccin sunt tinerii sub 35 de ani. Mutațiile CRESC agresivitatea, contagiozitatea și fac virusul mai REZISTENT la vaccinuri”

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, afirmă că datele sociologice arată că cei mai „reticenţi” cu privire la vaccinarea anti-COVID sunt tinerii cu vârste sub 35 de ani, care reprezintă categoria cel mai puţin afectată de boala provocată de virusul SARS-CoV-2.

Sunt convins că şi tinerii vor înţelege importanţa vaccinării, beneficiile vaccinării, dacă nu pentru ei, atunci pentru părinţi, pentru bunici, pentru fraţi, pentru copii, cred că este un moment în care nu este important doar ce cred eu, este important să ne gândim şi la cei din jurul nostru. (…) Categoric, toate datele sociologice ne arată că persoanele sun 30-35 de ani sunt mult mai reticente la vaccinare plecând de la simplul fapt că riscul de a face o formă sever de boală este semnificativ mai redus, din fericire, şi e foarte bine că se întâmplă aşa. Însă, în contextul în care ne dorim cu toţii să participăm la alte evenimente, cultural-artistice, sunt convins că şi tinerii vor înţelege importanţa vaccinării, beneficiile vaccinării, dacă nu pentru ei, atunci pentru părinţi, pentru bunici, pentru fraţi, pentru copii, cred că este un moment în care nu este important doar ce cred eu, este important să ne gândim şi la cei din jurul nostru”, spune medicul.

El a precizat că „poate sună rigid” noţiunea de campanie de vaccinare, dar că aceasta este „drumul nostru către normalitate”. Valeriu Gheorghiţă a vorbit şi despre datele constatate în Israel, unde sunt investigate posibile reacţii secundare legate de afecţiuni cardiace post-imunizare cu vaccinul anti-COVID.

Pot să vă spun că nu există, în momentul de faţă, un semnal la nivelul Agenţiei Europene a Medicamentului vizavi de aceste situaţii, dar şi în Israel se evaluează dacă sunt evenimente coincidente, pentru că nu s-a stabilit că vorbim de cu o frecvenţă mai mare decât în populaţia generală”, a declarat medicul.

Valeriu Gheorghiță a mai vorbit despre tulpina indiană a SARS-CoV-2, una care a suferit două mutații. Medicul spune că aceste modificări cresc contagiozitatea, agresivitatea și pot face ca virusul să fie mai rezistent la acțiunea vaccinurilor: „Vaccinarea rămâne în momentul de față, alături de respectarea măsurilor de prevenție, principalele măsuri de combatere a răspândirii infecției”, subliniază medicul:

Este vorba despre mutații care cresc contagiozitatea acestui virus. Este ceea ce spuneam până în acest moment – atât timp cât acest virus se propagă în rândul populației, are șanse să acumuleze noi mutații, care fie cresc agresivitatea, fie cresc contagiozitatea, fie fac ca acest virus să fie mai rezistent la acțiunea vaccinurilor, drept pentru care vaccinarea rămâne în momentul de față, alături de respectarea măsurilor de prevenție, principalele măsuri de combatere a răspândirii infecției, de limitare a consecințelor acestei pandemii. Categoric, oricând poate să genereze noi mutații. Acestea sunt atent supravegheate la nivel internațional. Nu sunt neapărat elemente care să creeze un nou context din punct de vedere virusologic. Este important să continuăm vaccinarea cu vaccinurile disponibile. La momentul actual pot să spun că sunt foarte eficiente, și ne uităm ce se întâmplă în Israel, în Marea Britanie. Sunt țări care au înregistrat un număr extrem de scăzut de decese. Israelul, ieri nu a înregistrat niciun deces, pentru prima oară după atâtea luni. Este o veste extraordinară și tocmai de aceea acest mesaj trebuie să fie foarte bine înțeles. Prin această campanie de vaccinare noi putem să prevenim pierderile de vieți omenești, putem să scădem numărul de oameni care ajung în spital din cauza maladiei COVID-19, putem să revenim la normalitate”.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *