Gheorghiță (CNCAV) anunță începutul vaccinării pacienților din spitale: „Se pot utiliza toate tipurile” CONSTANȚA: 22,6% din populație, vaccinată

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat marți că o prioritate în perioada următoare este vaccinarea pacienților din spitale. Activitatea va începe în spitalele unde există deja un centru de vaccinare:

O prioritate, așa cum am anunțat pentru această perioadă, este vaccinarea în unitățile sanitare cu paturi, atât în cele private, cât și în cele de stat. De principiu, activitatea poate să înceapă în spitalele în care există deja un centru de vaccinare. Dozele vor fi preluate prin acele centre de vaccinare și vor fi alocate pentru vaccinarea pacienților internați, a pacienților eligibili, folosind aceleași id-uri ale centrelor de vaccinare deja organizate în unitățile sanitare respective. În etapa întâi a campaniei de vaccinare au fost organizate peste 300 de centre de vaccinare în unitățile sanitare. În momentul de față vorbim de circa 100 de centre care încă mai funcționează în unitățile sanitare”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Acesta a explicat cum se va desfășura efectiv activitatea de vaccinare:

La nivelul fiecărui spital va fi desemnat un coordonator, care ideal trebuie să facă parte din serviciul de prevenire a infecțiilor asociate asistenței medicale, atunci când nu există un serviciu care să fie asigurat cu resursă umană într-o unitate medicală se poate desemna un alt reprezentant de către managerul instituției Se vor constitui echipe mobile, care vor fi calibrate în funcție de numărul de secții, de numărul de paturi din spital, încât să poată asigura cu fluență activitatea de vaccinare. La nivelul spitalelor care funcționează deja centre de vaccinare, activitatea poate să se demareze. Se pot utiliza toate tipurile de vaccin la cererea coordonatorilor din spitalele respective, preferabil este vaccinul de la J&J care se administrează într-o singură doză. Dacă se optează pentru un alt tip de vaccin, persoana respectivă își poate efectua rapelul dintr-un centru de vaccinare funcțional din proximitatea localității de domiciliu, cu prezentare directă. Apreciem că în felul acesta, un număr mai mare de persoane vulnerabile pot beneficia de vaccinare. Coordonatorii au datoria să informeze pacienții la internare despre importanța vaccinării și despre posibilitatea de a se vaccina în momentul internării”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Gheorghiță, despre relaxarea restricțiilor începând cu 1 iunie

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a anunțat marți, într-o conferință de presă, că obiectivul de a avea 5 milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie, dată de la care va urma să se ridice anumite restricții în pandemie, nu se referă la persoane vaccinate cu schema completă de două doze, ci este suficient ca România să atingă pragul de 5 milioane de persoane vaccinate doar cu o singură doză.

Ne referim la o doză. Nu cred că vom reuși să avem cu schema completă 5 milioane de persoane vaccinate la finalul lunii mai”, a indicat Valeriu Gheorghiță.

Potrivit datelor oficiale, până luni seara erau vaccinați 3.672.354 de români, însumând persoanele vaccinate cu Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson&Johnson. Secretarul de stat Andrei Baciu a indicat marți că în luna mai vor ajunge în țară un număr total de 5.557.460 de vaccinuri.

Numărul persoanelor vaccinate a crescut cu 30% după data de 7 mai, când s-a introdus posibilitatea ca vaccinarea să se facă direct prin prezentarea la centrul de vaccinare, fără ca programarea prealabilă în platformă să mai fie obligatorie, a declarat marți dimineață medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare. Valeriu Gheorghiță a subliniat că este vorba doar de câteva zile și poate fi devreme pentru a trage concluzii, însă cifrele arată o creștere de 30%. De asemenea, peste 700 de medici de familie au primit dozele de vaccin împotriva COVID-19, iar în acest moment se vaccinează în peste 300 de cabinete ale medicilor de familie din 28 de județe ale țării, a anunțat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

Astăzi, 11 mai, aproximativ 738 de medici de familie au recepționat doze de vaccin împotriva COVID-19 și se vaccinează în 372 de cabinete, în acest moment, în 38 de județe plus municipiul București. Practic, doar în Botoșani, Ilfov și Vrancea încă nu a început, efectiv, activitatea de vaccinare”, a anunțat Valeriu Gheorghiță.

În ceea ce privește tipul de vaccin anti-COVID-19 care este administrat de medicii de familie, Gheorghiță a precizat:

În total, au fost recepționate în cabinetele de medicină de familie, 30.330 de doze de vaccin, din care 26.340 sunt Johnson&Johnson și au fost administrate 5.695 de doze; 2.670 de doze de la compania AstraZeneca, și au fost administrate 733 de doze; și 1.230 de doze de la compania Moderna, și au fost utilizate 321 de doze”.

Valeriu Gheorghiță a anunțat că 19.272 de persoane s-au vaccinat la Maratonul de vaccinare din spitalele militare din țară. Astăzi este ultima zi a maratonului.

Până la acest moment s-au vaccinat 19272 de persoane. Azi e ultima zi în care se desfășoară acest maraton, astfel încât estimăm că se vor vaccina peste 20.000 de persoane cu prezentare directă”, conchide coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVI-19.

Rata de acoperire vaccinală la nivel național

Medicul Valeriu Gheorghiță a anunțat, marți dimineață, că aproape 34% din populația rezidentă din București este, în prezent, vaccinată anti-COVID-19. Gheorghiță a prezentat date actualizate cu privire la rata de acoperire vaccinală din Capitală și din județele în care au fost vaccinate cele mai multe persoane.

Am reevaluat rata de acoperire vaccinală la nivel național. Populația la care facem referire este populația rezidentă, așa cum ea este raportată de Institutul Național de Statistică. Datele la zi, pentru București avem o rată de acoperire vaccinală de circa 33,8% din populația rezidentă. Dacă eliminăm populația sub 16 ani, avem o rată de acoperire vaccinală, în momentul de față, de 40%, ceea ce înseamnă o rată suficient de bună. Cred că acest lucru, cel puțin parțial, explică și evoluția favorabilă a pandemiei la nivel național. Pentru județul Cluj avem o rată de 30,2%. La fel, dacă ne uităm la populația eligibilă, mai mare de 16 ani, avem o rată de acoperire vaccinală de peste 35%. În municipiul Cluj-Napoca, rata de acoperire vaccinală este de 40%.Pentru județul Sibiu avem o rată de acoperire pentru populația rezidentă de 23,7%. Pentru populația eligibilă, mai mare de 16 ani, 28,9%. Pentru Brașov – 23,65% rată de acoperire vaccinală a populației rezidente. Dacă ne uităm la populația eligibilă de peste 16 ani – 18,8%. În Timiș, 23,41% – rată de acoperire vaccinală. Pentru populația eligibilă, 27,8%. Constanța – 22,6% – rată de acoperire vaccinală. Pentru populația eligibilă, 27,38%”, a anunțat medicul Valeriu Gheorghiță.

NU va exista o campanie de informare pentru vaccinarea copiilor între 12 și 15 ani

Medicul Valeriu Gheorghiţă a anunțat că în România nu va exista o campanie de informare privind vaccinarea copiilor. Acesta spune că părinții sunt cei la care trebuie să ajungă informațiile, pentru că aceștia decid pentru copii.

Cred că în cazul vaccinării copiilor e importantă informarea părinților și cred că părinții care s-au vaccinat deja vor fi mult mai dornici să își vaccineze copiii. Așteptăm în acest sens să vedem ce indicații vor da cei de la UNICEF. Avem peste 20.000 de doze de la Pfizer contractate care sunt livrabile până în septembrie, care pot fi administrate și acestor persoane. E vorba de circa 800 000 de persoane pentru grupa de vârstă 12 – 15 ani„, a declarat Valeriu Gheorghiță.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *