Gheorghe Dumitrașcu, cetățean de onoare post-mortem al județului Constanța. „Ne-a lăsat prin testament o misiune foarte importantă: de a continua ceea a făcut el! Suntem datori să facem pentru Dobrogea cât putem”

Istoricul, scriitorul, politicianul și profesorul Gheorghe Dumitrașcu a trecut în lumea celor drepți pe 16 ianuarie a.c., lăsând în urmă o carieră de invidiat și o muncă aproape inegalabilă, fiind unul din pionerii care au pus bazele Universității Ovidius, imediat după Revoluție.

Tratat spre finalul vieții cu dispreț din partea adversarilor politici, munca sa va rămâne veșnic apreciată, iar consilierii județeni, reuniți, marți, în ședință ordinară, au reparat ceea ce consilierii locali municipali au tratat atât de rușinos: acordarea titlului de cetățean de onoare.

CITEȘTE ȘI:

Făgădău și Țuțuianu: „Am primit cu profundă durere vestea mutării la cele veșnice a profesorului Gheorghe Dumitrașcu”

Proiectul a fost adoptat în unanimitate, după un moment de reculegere.

Astfel, prof. Gheorghe Dumitrașcu a devenit cetățean de onoare post-mortem, placheta comemorativă fiind înmânată de președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, celor doi copii ai acestuia: Lavinia și Decebal.

cjc 3

Vizibil emoționată, Lavinia Dumitrașcu a precizat într-un scurt discurs că tatăl său i-a iertat pe consilierii locali liberali care „au fost manipulați”. Afirmația conține o mare doză de adevăr, adversarul prof. Dumitrașcu, Puiu Hașotti, este cel care și-a îndemnat „trepădușii” de la partid să blocheze anul trecut acordarea titlului.

CITEȘTE ȘI:

Liberalul Puiu Hașotti s-a RĂZBUNAT pe Gheorghe Dumitrașcu. Profesorul, UMILIT în Consiliul Local!

„Tata a știut în timpul vieții că este iubit, apreciat și, în decembrie anul trecut, mi-a repetat că el are datoria să se facă bine, pentru că este dator moral și sufletește unor oameni. Primul lucru, voia să iasă la televizor să mulțumească oamenilor, copiiilor, nu eu și fratele meu, ci miile de copii de la Institutul Pedagogic, „mormolocii” de la Mircea și de care era tare mândru, „blonzii” de la „Ovidius” și „Șaguna”. În mod deosebit, copiilor din presă, prietenilor, oamenilor cunoscuți și necunoscuți care l-au apărat în martie 2016 și care l-au considerat cetățean de onoare și fără patalamă. (…) Tata ar fi continuat lista mulțumirilor și ar fi mulțumit președintelui CJC, Marius Horia Țuțuianu; domnului primar, Decebal Făgădău, care l-a respectat ca profesor, ca diriginte. (…) Ar fi mulțumit consilierilor locali, din martie 2016, le-ar fi mulțumit inclusiv celor care au votat împotriva lui, pentru că știa cum știam noi, toți, că au fost manipulați de un om care predă încă la universitatea înființată de tatăl meu. Era zodia balanță și i-a iertat. Le-ar fi mulțumit consilierilor județeni, care au îndreptat o nedreptate. (…) Ar fi punctat naționalismul care îl definea: ne aflăm între Ziua Dobrogei și Ziua Națională, cu un an înainte de niște cifre rotunde atât de dragi nouă. Ne-ar fi spus că nu trebuie să ne simțim români, dobrogeni, numai în acele zile, ci fiecare celulă a trupului trebuie să simtă că este român, dobrogean, în fiecare secundă și ne-ar fi îndemnat să fim oameni. Ne-a lăsat prin testament o misiune foarte importantă: de a continua ceea a făcut el! Suntem datori să facem pentru Dobrogea cât putem. Parafrazând-ul pe prietenul său, Adrian Păunescu: „Dacă țării îi este bine și nouă ne este bine!” (…) Fără îndoială, tatăl meu este aici cu noi!”, a spus Lavinia Dumitrașcu.

cjc 1

Profesor universitar, istoric, om politic şi scriitor, fost parlamentar (1990 – 2000), membru al Comisiilor de Cultură, Artă şi Mass-Media, precum şi Învăţământ şi Cercetare Ştiinţifică a Senatului României, sunt doar câteva din cuvintele care pot fi spuse despre prof. univ. dr. Gheorghe Dumitrașcu, iar liberalii au invocat la momentul respectiv că o suspiciune de colaborare a acestuia cu Securitatea i-a determinat să blocheze proiectul de hotărâre.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.