Germania trage frâna de mână Ucrainei: NU poate adera acum la NATO!

Guvernul Germaniei consideră că nu există şanse ca Ucraina să adere la NATO în procedură rapidă, afirmă ministrul de Externe de la Berlin, Annalena Baerbock, explicând că Alianţa Nord-Atlantică nu vrea să se implice direct în războiul cu Rusia. Annalena Baerbock a afirmat, într-un interviu acordat postului de televiziune ARD, că înţelege dorinţa Administraţiei de la Kiev de integrare a Ucrainei în NATO, dar a subliniat că nu există şanse ca acest lucru să se întâmple în curând.

„Ucraina a fost susţinută de la început pentru a-şi asigura autoapărarea, dar noi am transmis clar din prima zi a războiului că avem responsabilitatea ca războiul să nu se extindă în alte ţări şi ca NATO să nu devină parte în conflict”, a argumentat ministrul german de Externe, conform publicaţiei Süddeutsche Zeitung.

Annalena Baerbock a condamnat vehement decizia Rusiei de anexare a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie. „Teatrul cu farsele de referendumuri constituie o tentativă de a ascunde ceea ce am observat în ultimele şase luni, ocuparea unor teritorii cu o violenţă greu de imaginat. Aceste lucruri nu pot fi acceptate de nicio ţară din lume. Vladimir Putin vrea să ocupe întreaga Ucraină şi a semnalat clar că nu va ezita să atace şi alte ţări”, a afirmat Baerbock.

Preşedintele Vladimir Putin a anunţat vineri anexarea de către Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, reprezentând aproximativ 15% din teritoriul Ucrainei, şi a cerut armatei ucrainene să înceteze acţiunile beligerante, ameninţând cu o ripostă militară cu arme strategice.

Ca reacţie la decizia Rusiei, preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina va cere integrarea în Alianţa Nord-Atlantică prin procedură rapidă. În replică, Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, a reamintit Kievului, potrivit cotidianului Le Figaro, că orice decizie de admitere a unui stat în Alianţa Nord-Atlantică necesită unanimitate din partea liderilor ţărilor membre.

Țările Baltice susțin integrarea rapidă a Ucrainei în NATO

Ţările Baltice – Estonia, Lituania şi Letonia – sunt în favoarea unei proceduri rapide de aderare a Ucrainei la NATO.

Prietenii Baltici ai Ucrainei susţin pe deplin intrarea Ucrainei în NATO cât mai curând posibil”, au transmis miniştrii de externe ai celor trei ţări pe Twitter. „Curajul care inspiră al Ucrainei nu poate decât să ne consolideze alianţa”, au spus aceştia.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat, vineri, o cerere oficială de aderare la NATO, potrivit unei înregistrări video pe care a postat-o pe Facebook, imediat după ce liderul ru Vladimir Putin a susţinut un discurs de anexare a patru regiuni ucrainene.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *