Germania: Retragerea din Afganistan reprezintă CEL MAI MARE FIASCO al NATO de la crearea sa! Talibanii anunță „amnistii” pentru funcționarii publici și încep să UCIDĂ judecătorii
Preşedintele Uniunii Creştin-Democrate (CDU) germane, Armin Laschet, candidat la succesiunea cancelarului Angela Merkel, a calificat luni retragerea din Afganistan a trupelor occidentale drept „cel mai mare fiasco al NATO de la crearea sa”, transmite AFP. „Este cel mai mare fiasco pe care NATO l-a suferit de la crearea sa şi suntem confruntaţi acum cu o schimbare de epocă”, le-a declarat Laschet reporterilor, după victoria fulgerătoare a talibanilor în Afganistan. Potrivit Reuters, el a afirmat că armata germană are nevoie de un mandat puternic pentru a realiza operaţiunea de evacuare din Afganistan. Misiunea este „una din cele mai periculoase” pe care forţele armate germane le au de îndeplinit, a explicat Laschet, care a descris situaţia din capitala afgană Kabul drept „complet neclară”. „De aceea avem nevoie de un mandat puternic”, a subliniat şeful CDU, făcând apel la parlamentari să susţină mandatul pe care guvernul este aşteptat să-l adopte miercuri.
Cancelarul Merkel le-a spus mai devreme colegilor săi din CDU că Germania trebuie să evacueze urgent din Afganistan până la 10.000 de persoane, printre care colaboratori locali ai armatei germane şi familiile lor, avocaţi, activişti pentru drepturile omului. Tot luni, secretarul general al CDU, Paul Ziemiak, a subliniat că Germania nu poate rezolva situaţia din Afganistan prin repetarea politicii din 2015, când şi-a deschis porţile pentru mai mult de un milion de migranţi. „Pentru noi, este clar că 2015 nu trebuie să se repete. Nu vom putea să rezolvăm problema Afganistanului prin migraţia spre Germania”, a declarat el la postul n-tv.
Controlor de zbor uluit după ce piloții unui avion care pleca din Kabul i-au spus câți oameni are la bord
Evacuarea străinilor și aliaților lor afgani este, fără îndoială, unul dintre cele mai mari poduri aeriene din istorie. Aeroportul din Kabul este ultima poartă către exterior pentru cei care se tem de un trai sub un regim islamist radical. âCel puțin 50 de mii de oameni vor să iasă din Afganistan către țări mai sigure. Printre cei care așteaptă evacuarea sunt și 35 de români. Oficialii americani s-au întâlnit cu reprezentanți ai talibanilor și s-au înțeles ca luptătorii islamiști să aștepte până când evacuarea este gata. Dar nimeni nu știe cât va dura răbdarea talibanilor, așa că orice avion care pleacă este tratat ca ultimul. Străini și afgani deopotrivă se înghesuie să prindă un loc, așa că aeronavele de transport pleacă de la Kabul chiar și cu 800 de pasageri.
Chiar și controlorii de zbor sunt uluiți, așa cum arată înregistrarea din materialul video între turnul de control al bazei americane din Qatar și un avion care se pregătea să decoleze din Afganistan:
Controlor de zbor: Câți oameni crezi că sunt în avion? 800 de oameni în avion ?!
Doamne… Doamne Sfinte… În regulă. Ei bine, felicitări că ai decolat. Ce pasageri sunt? Sunt cetățeni afgani, sunt americani sau alții? În regulă.
Talibanii încearcă să controleze mulțimile care iau cu asalt singura cale de scăpare
Imagini de înaltă rezoluție realizate din satelit au surprins scenele haotice de la aeroportul internațional din Kabul, cu mii de oameni care încercau să ajungă la singura poartă de ieșire din țară, în timp ce alții pătrundeau pe piste pentru a se sui în avioanele occidentale ce evacuează personalul din oraș. Imaginile din satelit, publicate pe contul de Twitter al companiei americane Maxar Technologie, au fost surprinse luni, la ora locală 10:36. Mulțimi de afgani au pătruns, luni, pe pistele aeroportului din Kabul, într-o încercare disperată de a fugi din țara capturată de talibani. Aceștia s-au agățat de avioanele care decolau, iar unii dintre ei chiar ar fi căzut dintr-un avion în timp ce acesta își lua zborul.
În total, potrivit unor surse oficiale, luni au murit șapte persoane pe aeroportul din Kabul, inclusiv afganii căzuți din avion. Între timp, relatează corespondentul CNN, talibanii încearcă să controleze mulțimile care se grăbesc să intre pe Aeroportul Internațional Hamid Karzai din Kabul.
Zborurile militare, întrerupte temporar luni din cauza unui incident de securitate, au fost reluate. Grupuri mari de oameni continuă însă să ia cu asalt porțile de intrare în aeroport și au escaladat zidurile de beton care au chiar și 20 de metri înălțime, pentru a ajunge pe aerodrom. Talibanii împing mulțimile înapoi, folosind vehicule luate de la forțele de securitate afgane.
Secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a declarat că Departamentul Apărării se concentrază pe evacuarea americanilor, precum și a până la 30.000 de solicitanți afgani de vize speciale de imigrare în SUA. SUA le-au transmis clar talibanilor „în termeni clari” să nu intervină asupra afganilor care încearcă să ajungă la aeroportul din Kabul, însă acei afgani ar trebui să aștepte până când li se spune că este timpul pentru evacuarea lor înainte de a merge la aeroport, a declarat un oficial de la Casa Albă.
MAE, noi precizări despre demersurile privind evacuarea românilor aflați în Afganistan
Ministerul de Externe vine cu noi informații în contextul evoluțiilor legate de situația de securitate din Afganistan. Potrivit MAE Celula de criză interinstituțională convocată din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu și-a continuat activitatea pentru sprijinirea și acordarea de asistență cetățenilor români aflați pe teritoriul afgan, în vederea evacuării în siguranță a acestora. MAE precizează că această structură va acorda tot sprijinul misiunii Forțelor Aeriene Române, dispusă de președintele Klaus Iohannis, la propunerea premierului Florin Cîțu, pentru evacuarea de pe Aeroportul din Kabul a cetățenilor români aflați încă pe teritoriul statului afgan.
Ministerul de Externe amintește că, pe 13 august, nivelul de alertă pentru Afganistan a fost ridicat la maxim (Pericol major – Părăsiți imediat țara). În acest context, cetățenilor români li se recomandă să evite orice deplasare în această țară. Potrivit datelor MAE, în Afganistan se află acum 35 de cetățeni români, în principal personal de securitate angajat de UNAMA (Misiunnea ONU de Asistență în Afganistan), respectiv de o companie de profil. „MAE, prin Ambasada României la Islamabad, a menținut și menține legătura cu cetățenii români în toată această perioadă”, a mai trasmis Ministerul.
„În cazul în care se mai află cetățeni români în Afganistan care nu au contactat încă misiunea diplomatică a României din Pakistan, MAE recomandă ferm ca aceștia să se adreseze urgent Ambasadei României la Islamabad şi să comunice coordonatele proprii pentru a putea fi contactaţi în caz de necesitate. Celula de criză interinstituțională își continuă activitatea, în regim permanent, monitorizează evoluțiile și rămâne în contact cu partenerii internaționali ai României, respectiv cu ONU și reprezentanți ai companiei angajatoare, în vederea analizării operative a tuturor informațiilor și pentru a propune adoptarea măsurilor necesare în astfel de situații”, se mai arată în comunicatul MAE.
Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Islamabad +92 51 8441476. De asemenea, românii au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice +92 311 4469900.
16 români din Afganistan, evacuați cu avioane din SUA și Marea Britanie
Potrivit MAE, este vorba despre 16 cetățeni români. În acest moment, conform evidențelor MAE, mai sunt 27 de cetățeni români aflați în Afganistan. Românii au fost evacuați din Kabul cu două avioane ale SUA și Marii Britanii.
Marea Britanie: „Preluarea de către talibani a Afganistanului reprezintă un eșec al comunității internaționale”
Preluarea de către talibani a Afganistanului reprezintă un „eșec al comunității internaționale”, spune ministrul Apărării din Marea Britanie, Ben Wallace, evaluând că intervenția Occidentului a fost o treabă doar pe jumătate realizată.
„Toți știm că Afganistanul nu este terminat. Este o problemă neterminată pentru lume, iar lumea trebuie să o ajute ”, spune el pentru televiziunea BBC.
Șapte persoane au decedat luni în interiorul aeroportului din Kabul, în timp ce sute de persoane încercau să intre cu forţa în avioanele care părăsesc capitala afgană, după preluarea puterii de către talibani în Afganistan. Oamenii sunt efectiv disperați, iar în încercarea de a fugi din țară ajung să se prindă de avioane.
Sute de soldaţi afgani au fugit cu zeci de avioane şi elicoptere în Uzbekistan
Sute de soldaţi afgani au fugit în Uzbekistan cu 22 de avioane militare şi 24 de elicoptere în timpul weekendului trecut, inclusiv o aeronavă ce s-a ciocnit cu un avion de luptă uzbec care o escorta provocând prăbuşirea ambelor aparate, a anunţat luni Uzbekistanul, informează Reuters. Ministerul Apărării uzbec a declarat mai devreme că un avion militar afgan a fost doborât după ce a trecut frontiera.
Un total de 585 de soldaţi afgani au sosit la bordul avioanelor şi alţi 158 au trecut graniţa pe jos duminică, a anunţat biroul procurorului general al Uzbekistanului într-un comunicat.
Talibanii anunţă o „amnistie generală” pentru toţi funcţionarii publici
Talibanii au anunţat marţi o amnistie generală pentru toţi funcţionarii publici, cerându-le să se întoarcă la muncă, la două zile după ce au preluat puterea în Afganistan în urma unei ofensive-fulger.
„O amnistie generală a fost declarată pentru toţi (…), deci ar trebui să vă reluaţi cu deplină încredere rutina zilnică”, au subliniat talibanii într-un comunicat.
În decurs de zece zile, mişcarea islamistă radicală, care a lansat o ofensivă în luna mai odată cu începerea retragerii trupelor străine, a preluat controlul aproape în întregime asupra Afganistanului. Talibanii au impus o versiune ultra-strictă a legii islamice în perioada în care s-au aflat la putere în Afganistan (1996 – 2001). În 2001, ei au fost înlăturaţi după invazia unei coaliţii internaţionale conduse de Statele Unite. Mai multe guverne din regiune au reacţionat la vestea preluării controlului asupra capitalei afgane Kabul de către talibani prin apeluri la stabilitate şi la protejarea civililor.
Talibanii au început să ucidă judecătorii și caută femeile magistrat! Mărturia unei judecătoare: „Vor începe să ne caute prin case”
Judecătoarea afgană Tayeba Parsa de la Curtea de Apel din Kabul a declarat, într-un interviu acordat revistei Forumul Judecătorilor, că „singura modalitate de a fi în viaţă şi în siguranţă pentru femeile judecător din Afganistan este să emigreze”. „Talibanii cred că regulile Islamului interzic femeilor să fie judecător. Nu ne simţim în siguranţă şi nu mă îndoiesc că, după căderea guvernului, judecătorii – în special femeile judecător – vor fi executaţi fără un proces”, a afirmat ea.
Judecătoarea Tayeba Parsa (Curtea de Apel din Kabul) a vorbit, în interviul pentru Revista Forumul Judecătorilor, despre îngrijorările pe care le are în contextul situaţiei actuale din Afganistan.
1. Care este principala temere pentru dumneavoastră după ce talibanii au preluat controlul în Afganistan?
Tayeba Parsa: Pentru talibani, simplul fapt de a fi judecător al statului afgan este un motiv suficient pentru ca acesta să fie ucis fără vreun proces judiciar prealabil. Recent, săptămâna trecută, doi bărbaţi judecători au fost ucişi de talibani în momentul în care talibanii au descoperit că ambii erau judecători. Dar pentru femeile judecător pericolul este mult mai mare. Talibanii cred că regulile Islamului interzic femeilor să fie judecător. Nu ne simţim în siguranţă şi nu mă îndoiesc că, după căderea guvernului, judecătorii – în special femeile judecător – vor fi executaţi fără un proces.
2. Credeţi că toate femeile judecător din Afganistan vor fi îndepărtate din funcţie?
Tayeba Parsa: Da, credem că femeile judecătoare vor fi eliminate din funcţii, în special judecătorii care fac parte din grupul etnic Hazara, minoritar, şi din comunitatea religioasă Shi’a, minoritară. În timpul regimului taliban anterior, au fost concediaţi doar judecătorii Hazara.
3. Cum poate ajuta comunitatea internaţională şi, în special, judecătorii din întreaga lume?
Tayeba Parsa: Comunitatea internaţională poate presa talibanii pentru a respecta statul de drept, drepturile omului şi ale femeilor. Se prefac că le respectă, dar noi înţelegem că fac asta doar din cauza comunităţii internaţionale.
4. Emigrarea din Afganistan va fi singura şansă de a scăpa cu viaţă pentru judecătorii afgani?
Tayeba Parsa: Da, singura modalitate de a fi în viaţă şi în siguranţă pentru femeile judecător din Afganistan este să emigreze. Noi, femeile judecător afgane, discutăm pe un grup. Sunt atât de îngrijorate colegele şi se tem, vor să părăsească Afganistanul pentru că şi-au pierdut toate speranţele. Am auzit că talibanii vor începe să ne caute prin case.
Situație dramatică pentru femeile tinere din Afganistan: au crescut în democrație, dar își pierd aproape toate drepturile
Femeile din Afganistan se tem că libertăţile câştigate în 2001 vor fi anulate. Talibanii fac liste cu fetele şi femeile cu vârstele cuprinse între 12 şi 45 de ani și ar putea fi forţate să ia în căsătorie luptători islamişti. Talibanii le obligă pe femeile afgane să-şi părăsească locurile de muncă. Pe măsură ce oraşele cedează, pe rând, în faţa talibanilor, o întreagă generaţie de femei din Afganistan, crescute cu drepturi şi libertăţi, devin vulnerabile în faţa foţelor insurgente, transmite France24. Acum, femeile afgane se tem că grupul islamist va retrage multe dintre libertăţile acordate femeilor în ultimii 20 de ani, inclusiv dreptul la muncă şi dreptul la studiu. De la începutul anului 2021, numărul de decese în rândul civililor a crescut cu aproape 50%, iar printre morţi s-au aflat mai multe femei şi copii decât în oricare an, începând cu 2009, de când se ţine statistica, a arătat ONU.
„Talibanii vor suprima libertăţile la toate nivelurile, iar femeile şi copiii vor avea cel mai mult de suferit”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului afgan, pe 13 august.
Presa internaţională scrie că ar fi apărut informaţii potrivit cărora talibanii ar merge din uşă în uşă să facă liste cu fetele şi femeile cu vârstele cuprinse între 12 şi 45 de ani. Acestea ar urma să fie forţate să ia în căsătorie luptători islamişti. Femeilor li se spune să nu iasă din casă neînsoţite de un bărbat. În acelaşi timp, ele nu mai pot lucra, studia sau alege liber hainele pe care vor să le poarte. Pentru o întreagă generaţie de femei afgane care au intrat în viaţa publică – şi care sunt parlamentari, jurnalişti, guvernatori locali, medici, asistenţi medicali, profesori şi administratori publici – sunt multe de pierdut.
Zahra, în vârstă de 26 de ani, este una dintre tinerele care se tem că educaţia şi ambiţiile sale nu vor mai conta. „Sunt şocată! Cum este posibil ca o femeie ca mine, care a muncit din greu să înveţe şi să evolueze, să se ascundă acum în casă?”, spune tânăra.
Femeile şi-au părăsit jobul, trimiţând rude de-ale lor, bărbaţi, să le înlocuiască. „E atât de ciudat să nu ai voie să mergi la muncă. Am învăţat singură engleză şi chiar să lucrez pe calculator, dar acum trebuie să caut un loc unde să pot munci cu alte femei în preajmă”, a declarat pentru Reuters Noor Khatera, o femeie de 43 de ani, care a lucrat la Banca Azizi din Kandahar.
La sfârşitul săptămânii trecute, oraşul Herat a fost ocupat de talibani. Iar la scurt timp, în online a apărut o declaraţie a talibanilor prin care femeile erau informate că purtarea burqa a devenit obligatorie în toate spaţiile publice.
Talibanii impun legea SHARIA: Cum vor avea loc EXECUȚIILE și AMPUTAȚIILE de membre
Talibanii promit că vor executa și îi vor ucide pe afgani numai prin ordin judecătoresc, informează portalul NEXTA pe Telegram. Luptătorii talibani nu vor permite linșarea în țară. Acest lucru a fost declarat de reprezentantul mișcării Suhail Shahin. Militantul a subliniat că toate pedepsele politice, inclusiv execuțiile și amputațiile de membre, vor fi aplicate numai prin decizia instanței Sharia. Locuitorilor țării li se va permite să critice pe oricine, dar va fi interzisă executarea și lapidarea persoanelor fără o decizie judecătorească corespunzătoare.
„Asigurăm afganii, în special locuitorii din Kabul, că viața și bunurile lor sunt în siguranță”, a conchis purtătorul de cuvânt al talibanilor.
SUA au SPART peste 2 trilioane de dolari în Afganistan, iar Armata afgană a dezertat: Armele finanțate de americani sunt în mâna talibanilor
Din 2001, Statele Unite au cheltuit 2,26 trilioane de dolari în Afganistan, calculează proiectul Costs of War de la Universitatea Brown – o investiție care a dus la un final haotic și umilitor al celui mai lung război condus de America, relatează Aljazeera.com într-o analiză. Nu lipsesc criteriile de referință pentru a calcula costul celui mai lung război al Statelor Unite. Sângele este de departe cea mai de preț. Dar, pe măsură ce imaginile cu afgani care roiesc în aeroportul Kabul, care încearcă disperat să fugă de conducerea talibanilor, inundă ecranele din întreaga lume, sumele vaste cheltuite de SUA încercând să construiască în Afganistan o democrație liberală merită un audit aprofundat, susțin jurnaliștii de la Aljazeera. În caz contrar, lecțiile pot fi uitate și greșelile tragice repetate.
În 2001, economia Afganistanului se afla în ruine din cauza a peste două decenii de război care au precedat invazia condusă de SUA în octombrie acel an. Din 2001, SUA au cheltuit 2,26 trilioane de dolari în Afganistan, calculează proiectul Costs of War de la Universitatea Brown. Cea mai mare bucată – aproape 1 trilion de dolari – a fost consumată de bugetul operațiunilor de contingență de peste mări pentru Departamentul Apărării. Al doilea cel mai mare – 530 miliarde de dolari – îl reprezintă plata dobânzilor estimate la banii împrumutați de guvernul SUA pentru finanțarea războiului. Cu toate acestea, pentru toate aceste miliarde, Afganistanul are încă una dintre cele mai mici economii formale de pe planetă. Anul trecut, președintele Ashraf Ghani a declarat că 90% din populație trăiește cu mai puțin de 2 USD pe zi.
Între timp, economia ilicită a explodat. După ce forțele SUA au alungat talibanii de la putere în 2001, Afganistanul și-a consolidat locul ca principal furnizor global de opiu și heroină – o coroană pe care este probabil să o păstreze în timp ce talibanii vor ieși din nou victorioși.
Armata afgană și guvernul pe care trebuia să-l protejeze s-au prăbușit acum. Președintele Ashraf Ghani a fugit din țară, iar talibanii își fac selfie-uri în spatele biroului său. Aceasta este imaginea pentru o investiție de 2 trilioane de dolari pentru SUA: un final haotic și umilitor al unui război de 20 de ani.
Din 2001, SUA și-au alocat peste 144 miliarde de dolari reconstrucției afgane. O mare parte din acești bani s-au îndreptat către:
- contractanți privați și ONG-uri,
- guvernul SUA însărcinat cu implementarea de programe și proiecte pentru construirea forțelor de securitate ale Afganistanului,
- îmbunătățirea administrației/ guvernării,
- sprijinirea dezvoltării economice și sociale
- combaterea drogurilor ilicite.
88,3 miliarde de dolari au fost cheltuiți pentru instruirea și echiparea armatei afgane din mai 2002 până în martie anul acesta.
Armata afgană a fost însărcinată să respingă talibanii și alte grupuri armate precum Al-Qaeda și ISIL, care reprezentau o amenințare existențială pentru guvernul afgan susținut de SUA. Dar rapiditatea cu care forța de 300.000 de oameni a depus armele în fața avansului talibanilor a trădat soldații țării în instituția pe care o serveau și guvernul național pe care juraseră să-l apere. Factorii istorici și culturali unici ai Afganistanului au contribuit, fără îndoială, la modelarea acestui rezultat. Dar monitorizarea și evaluarea slabă a eforturilor SUA sunt, de asemenea, de vină pentru aruncarea de bani, se arată în analiză. De aceea, Congresul SUA a creat SIGAR – Inspectorul General Special pentru Reconstrucția Afganistanului. Începând din 2008, aceasta a auditat și evaluat eforturile de reconstrucție ale Washingtonului în Afganistan.
Luna trecută, SIGAR a publicat cel de-al 10-lea raport despre „Lecțiile învățate” în Afganistan. „În medii imprevizibile și haotice, cum ar fi Afganistan, supravegherea slabă sau implementarea necorespunzătoare pot amenința relațiile cu comunitățile locale, pot pune în pericol viața personalului guvernului SUA și afgan și a civililor și a submina obiectivele strategice”, a scris inspectorul general John F Sopko în rezumatul executiv .
„Este aproape axiomatic faptul că Statele Unite se implică periodic în eforturi de reconstrucție la scară largă”, a scris el. „În cazul în care Statele Unite se vor găsi implicate în altul – chiar și în câțiva ani sau decenii de acum înainte – concluziile, lecțiile și recomandările prezentate aici se pot dovedi utile.” Util într-adevăr. Totuși, pentru Afganistan, aceste lecții au venit prea târziu. Armamentul avut în dotare de Armata din Afganistan e acum în mâinile talibanilor.
Hamas îi felicită pe talibani pentru „victorie”
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza și considerată teroristă de Israel și alte state occidentale, i-a felicitat luni pe talibani pentru „victoria” lor, după ce aceştia au preluat din nou controlul în Afganistan, relatează AFP. Hamas „felicită mişcarea talibanilor şi pe conducătorii săi curajoşi pentru această victorie, care este încununarea îndelungatei sale lupte în aceşti ultimi 20 de ani”, arată Hamas într-un comunicat. În opinia Hamas, „victoria” talibanilor arată că „rezistenţa popoarelor, în fruntea cărora (se află) poporul palestinian în luptă, este menită victoriei”. Hamas, mişcarea islamistă aflată la putere din 2007 în Gaza şi legată de mişcarea Fraţii Musulmani, urează poporului şi liderilor afgani „să ajungă la unitate, stabilitate şi prosperitate”.
După două decenii de prezenţă militară occidentală, Afganistanul se află de duminică în mâinile talibanilor, care patrulează pe străzile din Kabul şi s-au instalat la palatul prezidenţial, după colapsul forţelor guvernamentale şi fuga din ţară a preşedintelui Ashraf Ghani. Insurgenţii islamişti afgani au lansat în mai o ofensivă în toată ţara, după ce Statele Unite şi NATO au început retragerea forţelor lor din Afganistan.
Muftiul Sultanatului Oman, cea mai înaltă autoritate religioasă din această ţară situată în Golful Persic, a felicitat marţi „poporul afgan pentru victoria împotriva invadatorilor„, după ce ţara a căzut în mâinile talibanilor, transmite AFP. Acesta este primul mesaj de felicitare adresat grupării talibane de către o autoritate religioasă din Golf. Mai multe guverne din regiune au reacţionat la vestea preluării controlului asupra capitalei afgane Kabul de către talibani prin apeluri la stabilitate şi la protejarea civililor.
„Felicităm poporul afgan musulman frate pentru … victoria sa împotriva invadatorilor”, a declarat pe Twitter muftiul Ahmad bin Hamad al-Khalili.
În decurs de zece zile, mişcarea islamistă radicală, care a lansat o ofensivă în luna mai odată cu începerea retragerii trupelor străine, a preluat controlul aproape în întregime asupra Afganistanului. Talibanii au impus o versiune ultra-strictă a legii islamice în perioada în care s-au aflat la putere în Afganistan (1996 – 2001). În 2001, ei au fost înlăturaţi după invazia unei coaliţii internaţionale conduse de Statele Unite.
În perioada regimului taliban, femeile afgane nu aveau dreptul să lucreze şi să studieze şi nu puteau părăsi locuinţele decât dacă erau însoţite de un membru de sex masculin din familie. De asemenea, femeilor le-a fost impusă purtarea obligatorie a burqa în public. Flagelările şi execuţiile, inclusiv lapidarea pentru adulter, erau organizate în locuri publice şi pe stadioane. În perioada în care s-au aflat la putere în Afganistan, talibanii au fost recunoscuţi de Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Pakistan.
Pentagonul, surprins de modul în care armata afgană a capitulat: „Nu am anticipat. Au capitulat, uneori fără luptă”
Secretarul de presă al Pentagonului, John F. Kirby, a declarat că armata Statelor Unite „nu a anticipat” gradul în care forțele afgane vor ceda la preluarea talibanilor. Vorbind într-o conferință de presă la Pentagon, Kirby a declarat reporterilor că armata SUA a trecut prin mai multe exerciții de planificare privind posibilele scenarii din jurul retragerii SUA din Afganistan, spunând că „planurile sunt grozave și le luăm în serios, dar nu sunt și niciodată nu au fost perfect predictive.”
Întrebat de un reporter dacă unul dintre scenarii a fost o preluare completă de către talibani a capitalei Kabul, Kirby a răspuns: „Cu siguranță ar fi greșit să concluzionăm că armata Statelor Unite nu a considerat o posibilitate distinctă ca talibanii să cucerească țara, inclusiv Kabul.”
„De multe ori s-a întâmplat foarte repede”, a continuat Kirby. „Și unul dintre lucrurile pe care nu le-am putut anticipa și nu le-am anticipat a fost gradul în care forțele afgane au capitulat, uneori fără luptă”. „Președintele a spus că nu vede că se întâmplă acest lucru”, a continuat Kirby.
Comentariile lui Kirby au venit la scurt timp după ce președintele Joe Biden a făcut remarci la Casa Albă, spunând: „Adevărul este că acest lucru s-a desfășurat mai repede decât am anticipat”.
Unii spun că prăbușirea rapidă a armatei afgane a fost dovada că SUA a eșuat în eforturile sale de a construi o putere independentă. În plus față de a arăta înfrângerea rapidă a armatei afgane, atât Biden, cât și fostul președinte Donald Trump au încercat rapid să își transfere vina unul pe altul.
„Afganistanul este cel mai jenant rezultat militar din istoria Statelor Unite. Nu trebuia să fie așa!” Trump a declarat într-o declarație.
Așa arată DISPERAREA în Kabul: Peste 600 de oameni înghesuiți în avionul american care pleacă în SUA
O imagine dureroasă distribuită pe rețelele de socializare arată sute de oameni într-un avion C-17 al Forțelor Aeriene ale SUA duminică în timp ce părăsea Kabulul. Potrivit Defense One, care a obținut imaginea de la Armată, aproximativ 640 de persoane se aflau la bordul aeronavei, cu mult mai mult decât capacitatea listată.
O mulțime de afgani, care au fost autorizați să plece, au reușit să ajungă pe rampa pe jumătate deschisă a aeronavei. În loc să-i forțeze să plece, echipajul a decis să decoleze. Acest lucru este în contrast puternic cu imaginile de luni – când mii de oameni s-au înghesuit la aeroportul din Kabul în timp ce încercau să fugă din țară. Avioanele au fost temporar oprite, iar forțele SUA au împușcat doi bărbați înarmați în timp ce scenele haotice se desfășurau.
Două avioane militare nu au putut ateriza din cauza mulțimilor de oameni
Două avioane militare trimise de Republica Cehă pentru a evacua cetățenii țării din Afganistan nu au putut ateriza luni seara pe aeroportul din Kabul din cauza mulțimilor de oameni de pe pistă, informează BBC. Drept urmare, ambele avioane au fost forțate să meargă în Azerbaidjan. Luni, mai devreme, un avion militar din Germania nu a putut ateriza la Kabul; a plecat pentru realimentare în Uzbekistan.
O situație dificilă a fost în ultimele zile pe aeroportul din Kabul. Afganii, care doreau să-și părăsească rapid țara, au fugit pe pistă luni și chiar au fugit după avionul Forțelor Aeriene SUA. Unii dintre ei se prindeau de avion și au fost cazuri în care au căzut din aer. Drept urmare, plecarea aeronavelor din aeroport a trebuit suspendată.
Potrivit lui Al Jazeera, șapte persoane au fost ucise în timpul haosului de pe aeroportul din Kabul. Securitatea pe aeroportul din Kabul este asigurată de armata SUA. Armata britanică este de asemenea prezentă acolo. Sarcina militarilor este de a efectua rapid evacuarea străinilor din Kabul, precum și a acelor afgani care au primit azil în străinătate.
Duminică, talibanii au înconjurat Kabulul, ultimul oraș important din țară care a rămas sub controlul autorităților afgane. Spre duminică seara, militanții au intrat în capitala afgană și acum o controlează în general. Forțele speciale afgane au fost complet desființate pe 16 august.
MACABRU Resturi umane, găsite în pasajul roţii unui avion american plecat din Kabul
Resturi umane au fost găsite în pasajul roţii unui avion american care a plecat luni de pe aeroportul din Kabul, relatează The Washington Post, iar un avion militar german a părăsit capitala afgană cu doar şapte oameni la bord, din cauza situaţiei haotice de pe aeroport. Înregistrările video publicate luni pe reţelele de socializare au arătat mii de oameni adunaţi pe aeroportul din Kabul, în speranţa de a părăsi ţara cucerită de talibani. Unii dintre aceştia s-au căţărat pe un avion US Air Force care rula pe pistă, iar doi oameni au putut fi văzuţi căzând de pe un avion care decolase.
The Washington Post a citat un oficial care a spus că cei doi oameni erau afgani care se urcaseră pe terenul de aterizare în timp ce avionul decola. Ziarul a scris că piloţii au declarat o urgenţă când nu au putut ridica terenul de aterizare şi au aterizat într-o altă ţară. Echipajul a descoperit rămăsiţele umane în timpul inspecţiei. Pe de altă parte, un avion militar german a plecat din Kabul cu doar şapte oameni la bord. Aeronava a decolat spre Uzbekistan.
Ministerul german al Apărării transmisese anterior că zborul A400M nu a putut ateriza din cauza numărului mare de oameni aflaţi pe pistă şi a fost nevoit să ajungă într-o altă ţară pentru a realimenta. Agenţia de presă DW a relatat că două avioane militare de transport au fost trimise pentru a prelua lucrătorii de la ambasada Germaniei şi personalul local. Potrivit ziarului Bild, avionul trebuia să ducă 57 de membri ai personalului ambasadei şi alţi 88 de cetăţeni germani.
„Am avut foarte puţin timp şi din acest motiv i-am luat cu noi doar pe cei care se aflau acolo şi, din cauza situaţiei haotice, alţii nu au putut fi pe aeroport ieri”, a spus ministrul Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, potrivit Tagesschau.
În Kabul, momentan, funcţionează doar ambasadele Rusiei, Chinei şi Pakistanului. India este ţara care şi-a retras cel mai recent personalul din capitala afgană. Un avion indian care a plecat din Kabul cu ambasadorul şi personal diplomatic la bord a ajuns marţi în statul vestic Gujarat.
De teama valului de refugiați din Afganistan, Turcia construieşte un zid lung de 295 km la graniţa cu Iranul
În timp ce mii de afgani fug de țară, Turcia a anunțat construcția unui zid de-a lungul frontierei sale cu Iranul, pentru a face față unui potențial val de refugiați din Afganistan. Zidul va avea 295 kilometri lungime și va fi întărit cu sârmă ghimpată și șanțuri, scrie BBC, care citează AFP.
„Vom intensifica lucrările și vom întări astfel mesajul că granițele noastre sunt de netrecut”, a declarat ministrul turc al Apărării Hulusi Akar, potrivit Hurriyet Daily.
Potrivit acestuia, mare parte din zid a fost finalizată, iar aproape 150 de kilometri de șanțuri au fost deja săpați. Totodată, ministrul a adăugat că avanposturile de la frontieră au fost întărite și consolidate.
PE ACELAȘI SUBIECT: