Germania propune elaborarea unui „Plan Marshall” al UE şi SUA pentru „apărarea democraţiei”

Heiko Maas, ministrul de Externe al Germaniei, ţară care a exercitat până pe 31 decembrie Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, propune elaborarea unui „Plan Marshall” pentru intensificarea cooperării între UE şi SUA în scopul apărării democraţiei, relatează Frankfurter Allgemeine Zeitung. Heiko Maas cere intensificarea cooperării între Bruxelles şi Washington pentru apărarea normelor democratice, în contextul violenţelor produse miercuri în sediul Congresului SUA.

Nu le putem lăsa niciun spaţiu de manevră inamicilor democraţiei liberale. Acest lucru nu este valabil doar în SUA, ci şi la noi, în Germania şi Europa. Suntem pregătiţi să colaborăm cu Statele Unite pentru un Plan Marshall al democraţiei”, a spus Heiko Maas într-un interviu acordat agenţiei DPA.

Planul Marshall a fost un program de asistenţă economică aplicat de Statele Unite pentru reconstrucţia Europei după al II-lea Război Mondial. Germania a profitat foarte mult de pe urma planului de asistenţă.

Fără democraţie în Statele Unite nu poate exista democraţie în Europa. Una dintre cele mai mari misiuni de viitor pentru americani şi europeni va fi eliminarea din rădăcini a clivajelor sociale”, a adăugat Heiko Maas, amintind că preşedintele ales al SUA, Joseph Biden, a semnalat că vrea reconciliere pe plan intern şi construirea unei reţele internaţionale de protejare a democraţiei. Germania poate iniţia împreună cu noul preşedinte al SUA o „alianţă a multilateralismului”, a precizat Heiko Maas.

„Ne vom putea apăra doar prin credinţa în coeziune, prin democraţie ca fiind cel mai bun sistem uman de organizare şi prin convingerea în ştiinţă şi în raţiune”, a mai spus Heiko Maas, notând că, în secolul 21, cei mai buni parteneri naturali pentru apărarea acestor valori sunt Statele Unite şi Europa.

Joseph Biden a anunţat că în primul an de mandat intenţionează să organizeze un „summit global pentru democraţie”, în scopul protejării drepturilor omului, siguranţei scrutinelor şi combaterii corupţiei.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.