Germania negociază cu SUA pentru conducta Nord Stream 2. Polonia: „Un instrument pentru a şantaja Ucraina şi Moldova”

Germania a declarat duminică că lucrează îndeaproape cu Statele Unite pentru implementarea unui acord privind conducta Nord Stream 2, care trece pe sub Marea Baltică şi transportă gaze din Rusia în Germania, transmite Reuters. Ministerul de Externe al Germaniei a declarat că a continuat să coopereze îndeaproape cu administraţia americană cu privire la implementarea unei declaraţii comune privind conducta de 11 miliarde de dolari. Administraţia Biden a renunţat la sancţiunile impuse operatorului de conducte şi a încheiat un acord cu Germania în iulie, deşi săptămâna trecută a impus noi sancţiuni împotriva companiei Transadria, legată de Rusia, şi a navei acesteia.

„Respingem în mod fundamental sancţiunile între aliaţi”, a spus el, ca răspuns la o întrebare a Reuters cu privire la o ştire publicată de Axios, potrivit căreia Berlinul a cerut membrilor Congresului SUA să nu sancţioneze conducta Nord Stream 2, deoarece acest lucru „ar slăbi” credibilitatea SUA şi „în cele din urmă ar dăuna unităţii transatlantice”.

Statele Unite şi unele ţări europene se opun conductei care ocoleşte Ucraina. Acestea afirmă că Europa ar depinde prea mult de gazul rusesc, dar alte guverne europene spun că legătura este vitală pentru asigurarea aprovizionării cu energie. Germania a fost de acord să ia măsuri dacă Rusia foloseşte energia ca armă în relaţiile sale cu Ucraina, dar acordul nu oferă un criteriu specific pentru modul în care ar fi judecat. Site-ul de ştiri Axios a citat un document din 19 noiembrie care subliniază paşii pe care îi va lua Germania, inclusiv „mesaje publice puternice” care să condamne comportamentul Rusiei, şi evaluează suspendarea reuniunilor politice.

La nivelul UE, documentul afirmă că Germania „participă activ la procesul de identificare a opţiunilor pentru măsuri restrictive suplimentare”, a spus Axios. Documentul mai afirmă că Nord Stream 2 nu prezintă „nicio ameninţare la adresa Ucrainei atâta timp cât este asigurat un tranzit rezonabil de gaze” şi se referă la potenţialele sancţiuni asupra conductei drept „o victorie pentru Putin”, deoarece ar diviza aliaţii occidentali, a adăugat Axios.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki şi-a exprimat speranţa că viitorul guvern al Germaniei îşi va schimba poziţia asupra gazoductului contestat Nord Stream 2 şi a acuzat Moscova că foloseşte acest gazoduct ca armă împotriva Ucrainei şi a Republicii Moldova, informează dpa.

M-aş aştepta ca noul guvern german să facă tot posibilul pentru a nu permite ca Nord Stream 2 să fie un instrument în arsenalul preşedintelui (rus Vladimir) Putin”, a declarat Morawiecki într-un interviu pentru agenţia de presă germană publicat duminică.

Acest gazoduct a devenit „un instrument pentru a şantaja Ucraina şi Republica Moldova„, a adăugat premierul polonez. „El este de asemenea un instrument de manipulare a preţurilor la energie”.

Gazoductul cu o lungime de 1230 de kilometri ce trece prin Marea Baltică este menit să transporte gaz din Rusia spre Germania, ocolind Ucraina. Construcţia lui s-a încheiat, însă vanele gazoductului rămân închise în aşteptarea avizelor de funcţionare. Săptămâna trecută, Agenţia Federală a Reţelelor din Germania (Bundesnetzagentur, BNetzA) a anunţat suspendarea procedurii de avizare a Nord Stream 2, invocând prevederea UE conform căreia operatorul gazoductului trebuie să fie independent de producătorul de gaz. Operatorul, Nord Stream 2 AG, este o subsidiară a gigantului energetic rus Gazprom.

O nouă coaliţie formată din Partidul Social-Democrat (SPD), Verzi şi Democraţii Liberi (FDP) urmează să preia guvernarea în Germania la începutul lui decembrie. Acordul lor de guvernare, dezvăluit miercuri, nu menţionează direct Nord Stream 2, însă stipulează că „legislaţia europeană în materie de energie se aplică şi proiectelor de politică energetică ale Germaniei”.

Formularea este importantă în special pentru Verzi, potrivit negociatorilor, în condiţiile în care ei s-au opus proiectului. FDP este de asemenea sceptic, însă SPD este mai deschis acestui proiect de gazoduct.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.