Germania a RECUNOSCUT atrocitățile comise în Namibia colonială drept genocid și va despăgubi victimele cu 1,1 miliarde de euro

Germania a recunoscut în mod oficial, vineri, crimele comise de trupele coloniale germane în Namibia drept genocid, relatează Deutsche Welle. Ministrul de externe german, Heiko Maas, a declarat în cadrul unui comunicat că este „un gest de recunoaștere a suferințelor incomensurabile” cauzat de Germania și că țara va crea un fond de 1,1 miliarde de euro, bani care vor fi folosiți de comunitățile afectate. Maas a precizat că banii plătiți prin compensație ca urmare a unor acțiuni legale ale victimelor nu vor fi scăzuți din acest fond.

Decizia vine în urma unor negocieri ale de cinci ani între autoritățile germane și cele namibiene pentru o re-evaluare orientată spre viitor a colonialismului german. Reprezentanți ai comunităților Herero și Nama au participat la negocieri. Fosta ministră a dezvoltării din Germania, Heidemarie Wieczorek-Zeul a prezentat pentru prima oară scuze Namibiei, în 2004, pentru atrocitățile comise în timpul Imperiului German (1871-1918) în Namibia. Ea spunea atunci că felul în care s-a purtat Germania în coloniile sale s-ar putea califica drept genocid în termenii de astăzi.

Declarația va fi semnată de Maas, la Windhoek, capitala Namibiei, la începutul lunii iunie.

Imperiul German a colonizat zona Africii de sud-vest ca urmare a rezultatului Conferinței de la Berlin din 1884-1885, în urma căreia marile imperii europene au împărțit continentul african în zone de influență colonială. Nou formatului Imperiu German i-a revenit, printre altele, regiunea care a devenit, ulterior, Africa de Sud-Vest Germană. Germania a administrat colonia între 1884 și 1915, dar a pierdut aceste teritorii ca urmare a înfrângerii din Primul Război Mondial. Pe perioada administrației coloniale germane, armata germană a reprimat cu brutalitate extremă mai multe revolte și rebeliuni și a masacrat zeci de mii de oameni. Generalul german Lothar von Trotha, trimis să înăbușească o răscoală a populației Herero în 1904 este cunoscut pentru cruzimea sa.

Conform istoricilor, între 65.000 și 80.000 de etnici Herero și aproximativ 20.000 de etnici Nama au fost uciși în perioada în care Namibia a fost colonie germană.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.