Georgescu de la ACN mândru de sistemul de monitorizare a calității apei. Supărat pe Centrala de la Cernavodă: „Iese „șucăr” mare, dar suntem companii de stat, asta e”

Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile a beneficiat de un amplu proiect pe fonduri europene. Între 10 septembrie 2012 și s-a terminat pe 31 august 2014, a fost implementat proiectul de gospodărire calitativă a apei din canalele navigabile, prin montarea de stații automate de monitorizare a calității apei. Miercuri, directorul general al ACN, Daniel Georgescu, și-a exprimat bucuria implementării proiectului, care, în opinia Comisiei Europene, este un succes atât de mare, încât merită readus la cunoștința opiniei publice. Timpul, însă, nu i-a permis să își manifeste pe deplin bucuria, întrucât, pe parcursul nopții precedente, Compania a fost călcată de hoți, așa că Georgescu s-a împărțit între datul „cu subsemnatul” și prezentarea proiectului de monitorizare a calității apei.

Modernizarea ecluzelor de pe Canalul Dunăre-Marea Neagră intră în faza a doua. „Instalațiile corespund nivelului actual al tehnicii pe plan mondial”

„A fost un proiect destul de greu de implementat, de doi ani fără o lună. Pot să spun că a devenit foarte important acest proiect, inclusiv pentru Regia de Apă din Constanța (RAJA – n.r.) și vor să implementeze, nu știu la ce moment sunt ei acum, pentru că este un proiect destul de amplu și foarte detaliat pe partea de calitate a apei! (…) A fost declarat proiect de succes, în urma analizelor făcute de Autoritatea de Management și Comisia Europeană, așa că este necesar să fie reprezentat ca proiect de succes. (…) Noi, ca administrație, prin statut suntem obligația să punem la dispoziție șenal navigabil, adică adâncime pentru a se naviga pe Canal, pentru legătura între Dunăre și Mare, apă – pentru consumul populației, prin RAJA, zona Galeșu; apă pentru irigat și pentru partea industrială, cei care și-au amplasat stații de sortare. Centrala nucleară, printr-o HG, ei își trag apă din Canal, dar acolo e o problemă și nu vreau să intru în polemici cu Nuclearelectrica, dar Centrala este primul beneficiar al apei, dar când există adâncime și nu li se pune la dispoziție volumul de apă este „șucăr” mare! Suntem companii de stat, asta este… (…) Sunt două feluri de poluări: de pe uscat și de pe apă. Pe românește, vine nea Ion și aruncă gunoiul în Canal, s-au găsit inclusiv reziduuri de la nave… (…) La momentul acesta, nu ne costă foarte mult (întreținerea calității apei – n.r.), pentru că am constatat că putem să facem în regie proprie o mare parte din mentenanță, mai există partea de soft automatizat… banii europeni au fost doar pentru implementarea proiectului, restul rămâne la noi în curte!”, a spus Georgescu.

Ajutorul de stat pentru salvarea Companiei Naționale a Uraniului, aprobat de Parlament. Centrala de la Cernavodă, cu ochii pe rambursarea împrumutului

O eventuală poluare pe Canalul Dunăre Marea Neagră poate fi depistată în doar câteva minute. Cele 12 stații prelevează probe de apă și fac analiza în timp real, iar investiția a ajuns la aproape 21 de milioane de lei din fonduri europene. Totodată, identificarea poluatorului se va face mult mai ușor și va fi și în beneficiul celor care folosesc apa din canal ca sursă de irigație, după cum a precizat managerul de proiect, Adina Vihocencu.

„În cadrul acestui proiect, s-a dezvoltat aplicația software SMAPCA, care colectează și stochează datele de la cele 12 stații automate și permite generarea de rapoarte și alerte. De asemenea, mai sunt și alte facilități, cum ar fi monitorizarea în timp real a indicatorilor fizico-chimici ai apei, măsurarea valorilor parametrilor, precum și raportare și arhivare. O altă aplicație foarte importantă este aplicația Smart View, care colectează datele referitoare la parametri meteorologici din zona stațiilor de măsurare și permite alarmarea dispeceratului central atunci când se depășesc parametrii de temperatură și umiditate din interiorul stațiilor. Pentru a asigura securitatea celor 12 stații, pe lângă echipamentele instalate la locații, am dezvoltat o aplicație software care monitorizează sistemul de securitate. (…) Cele 12 stații sunt puncte fixe de prelevare și monitorizare a parametrilor fizico-chimici ai apei. Depinde mult de cantitatea deversată, unde s-a deversat, iar în momentul în care cantitatea ajunge în zona stațiilor de monitorizare, prin prisma analizelor făcute instantaneu și continuu, putem observa într-un timp destul de scurt și suntem alertați prin aplicația pe care o avem în dispecerat, până nu iese nava din Canal”, a spus Vihocencu.

statie acn

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *