George W. Bush CRITICĂ retragerea trupelor din Afganistan: „Este o GREȘEALĂ! Femeile și fetele afgane vor suferi!”

Fostul preşedinte american George W. Bush a criticat, miercuri, decizia de retragere a trupelor NATO din Afganistan, pe care o consideră o „greşeală” de pe urma căreia vor avea de suferit „femeile şi fetele afgane”, transmite AFP.

Femeile şi fetele afgane vor suferi un prejudiciu de nedescris. Este o greşeală”, a afirmat, într-un interviu acordat postului german Deutsche Welle, fostul preşedinte republican, cel care a trimis trupele americane în Afganistan în toamna lui 2001, după atacurile teroriste de la 11 septembrie.

Ele vor fi pur şi simplu abandonate pentru a fi masacrate de aceşti oameni foarte brutali, iar aceasta îmi frânge inima”, a spus Bush în interviul prilejuit de vizita cancelarului german Angela Merkel la Washington.

George W. Bush crede, de altfel, că şi cancelarul german „simte acelaşi lucru ca şi el”. Fostul preşedinte a adus un omagiu „clasei şi demnităţii” Angelei Merkel, care va părăsi în toamnă funcţia de cancelar, după 16 ani la conducerea Germaniei.

Şefa guvernului german se va întâlni joi, la Casa Albă, cu preşedintele Statelor Unite, democratul Joe Biden. Acesta a anunţat joi că misiunea militară americană în Afganistan „va fi încheiată la 31 august”.

Comandantul forţelor americane şi NATO în Afganistan, generalul Austin Scott Miller, şi-a predat atribuţiile luni în contextul retragerii definitive a trupelor străine din ţară.

Retragerea intervine în plină ofensivă a talibanilor, care le-a permis acestora să cucerească mari teritorii în faţa unei armate afgane lipsite de acum de sprijinul aerian crucial al Statelor Unite şi care nu mai poate opune decât o slabă rezistenţă.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.