George Vișan, lobby pentru DANUBIUS-RI, la Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre

Deputatul constănțean George Vișan (PSD), membru al delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre, participă, la Tirana, la cea de a 49-a întrunire a Comitetului Economic, Comercial, Tehnologic și de Mediu din cadrul Adunării menționate (PABSEC). Potrivit deputatului, tema principală a agendei de lucru este dezvoltarea sistemelor naționale de inovație în statele membre ale Organizației Cooperării Economice a Mării Negre.

PABSEC pune accent pe importanța politicilor de inovație și subliniază că acestea constituie o direcție prioritară a  Organizației Cooperării Economice a Mării Negre, prin crearea de mecanisme și infrastructură instituționale eficiente, astfel încât din punct de vedere strategic să fie atins scopul principal, o economie inovatoare și orientată socialmente.

În discursul său, deputatul George Vișan a vorbit despre Danubius-RI, Centrul Internațional pentru Cercetări Avansate în Sistemele Fluviu-Mare.

„DANUBIUS-RI va fi centrul de distribuție al infrastructurii de cercetare care adună la un loc expertiză de top la nivel mondial și furnizează o gamă largă de sisteme fluviu-mare, facilități  și  experiență în domeniu, armonizează informația și devine o platformă pentru studiu interdisciplinar. Astfel, prin educație si formare, va furniza raspunsuri la întrebările pe care le avem cu privire la managementul sustenabil și protecția mediului înconjurător. Infrastructura de cercetare va cuprinde un Hub și un Centru de Date, ambele situate în România, un Birou de Transfer Tehnologic în Irlanda și mai multe centre de expertiză și situri natural pentru observare (Supersites) peste tot în Europa. Hub-ul românesc va oferi leadership, coordonare, dar și capacități cheie științifice, educaționale și analitice. De asemenea, DANUBIUS-RI  va aplica pentru a fi desemnat ERIC (Consorțiu European pentru Infrastructura de Cercetare)”, a spus George Vișan.

Proiectul inițiat de Ministerul Cercetării și Inovării, DANUBIUS-RI, îşi propune să fie „infrastructura de cercetare pan-europeană a cercetărilor interdisciplinare care au ca scop fundamentarea managementului integrat al acestor sisteme la nivelul intregului bazin hidrografic. O atenţie specială este acordată mediilor de tranziţie (delte, estuare), încă insuficient cunoscute şi înţelese în detaliu. DANUBIUS-RI (nume provenit de la cel mai internaţional fluviu din lume) va oferi o infrastructură de cercetare pan-europeană care va umple acest gol oferind access la o gamă largă de sisteme Europene fluviu-mare, facilităţi de cercetare şi expertiză, şi va face posibilă cercetarea acestor sisteme în Europa şi în întreaga lume. Rezultatele ştiinţifice vor fundamenta soluţii de management integrat al acestor sisteme în ansamblul lor”.

DANUBIUS-RI va avea nucleul central în Delta Dunării și tot România va găzdui şi Centrul de Date al Infrastructurii. Proiectul are în componenţă facilităţi de cercetare, grupate în noduri, centre de excelenţă ce vor oferi facilităţi şi servicii de stocare şi furnizare a datelor, facilităţi experimentale şi măsurători în situ, capabilităţi analitice de ultimă generaţie şi punerea în aplicare a procedurilor standardizate şi de control al calităţii. Nodul pentru observaţii şi măsurători va fi coordonat de către Laboratorul de Ştiinţe Marine din Plymouth, Marea Britanie, Nodul pentru analize  va fi coordonat de către Institutul Federal de Hidrologie din Germania, Nodul pentru Modelare va fi coordonat de către Institutul de Ştiinte Marine din Italia iar cel de Guvernanţă de către DELTARES, din Olanda.

DANUBIUS-RI a fost desemnat Proiect Fanion al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (2013) şi a fost inclus pe lista Forumului Strategic European pentru Infrastructuri de Cercetare (ESFRI) în 2016 și, tot de anul trecut, a început finanțarea proiectului, care va fi făcută în trei etape de câte doi ani. Suma totală aprobată de guvernul României este de 150 milioane de euro, iar pentru nucleul central, la început principala sursa de finanţare vor fi fondurile structurale UE alocate Romaniei între 2014 şi 2020.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *