George Maior: „Flancul de Sud-Est al NATO, amenințat de militarizarea la Marea Neagră a Crimeei ”

SUA și NATO își întăresc prezența atât prin investiții cât și exerciții militare în regiunea Mării Negre, unde, prin actele sale de război hibrid și creșterea prezenței militare în Crimeea, Rusia reprezintă o amenințare pentru aliații NATO. Ca partener al NATO, România se străduiește să fie un centru strategic pentru securitatea regiunii și să atragă o prezență sporită a trupelor americane, cheltuind 10 miliarde de dolari pentru infrastructură militară.

În prezent Crimeea este puternic militarizată,” a declarat recent ambasadorul român George Maior pentru Washington Examiner, subliniind caracterul urgent al amenințării.

La 4 februarie, președintele Biden l-a îndrumat pe secretarul apărării, Lloyd Austin, să efectueze o evaluare a posturii forțelor americane pentru a se asigura că amprenta militară americană este în conformitate cu securitatea națională. Această evaluare ar putea duce la mișcări rotaționale suplimentare pe Flancul estic. Exerciții SUA și NATO în format extins sunt planificate în Marea Neagră începând din această primăvară, urmând să fie adunați aproxiamtiv 30.000 de soldați. Biden a subliniat importanța descurajării agresiunilor rusești:

S-au încheiat zilele când reacțiile Statelor Unite față de acțiunile agresive ale Rusiei erau întârziate, când Rusia își permitea să interfereze cu alegerile noastre, să coordoneze atacuri cibernetice, să-și otrăvească cetățenii. Nu vom ezita să intensificăm sancțiunile pentru Rusia pentru a ne apăra interesul și poporul” a spus Biden.

Ambasadorul Maior susține că bazinul Mării Negre, unde se află aliații NATO riverani Turcia, Bulgaria și România, este un nou front vital în descurajarea Rusiei. Comandamentul european al SUA a confirmat pentru Washington Examiner că un nou domeniu de interes este consolidarea parteneriatelor de apărare în regiunea Mării Negre.

În special din 2014, odată cu invazia rusească în Crimeea, aceasta a devenit o zonă deosebit de importantă,” a declarat un oficial EUCOM pentru Washington Examiner. „Acum că știm că rușii construiesc o mulțime de active maritime și aeriene în Crimeea, schimbul de informații joacă un rol important. Când vorbim despre apărarea colectivă în teatrul european, trebuie să ne uităm unde ar putea avea loc următoarea Crimeea” a adăugat acesta.

Creșterea activității submarine și hibride rusești împotriva forțelor NATO, inclusiv militarizarea Peninsulei Crimeea, au determinat o reorientare a SUA și NATO către flancul sud-estic neglijat, un flanc care până acum a fost în mare parte neglijat.

România și Bulgaria s-au alăturat Alianței în 2004, dar Rusia a oprit efectiv procesul de aderare al Georgiei și Ucrainei prin întețirea conflictelor înghețate și accentuarea diviziunilor interne. Cei doi parteneri non-NATO încă cooperează cu SUA în domeniul apărării, participând la exerciții navale, partajând accesul în porturi și primind donații de nave pentru a-și consolida flotele de coastă. Până acum, exercițiile militare și desfășurările rotaționale ale NATO și SUA s-au concentrat pe țările care au granițe terestre cu Rusia. Cu toate acestea, experții indică o reorientare către flancul estic. „Când situația din Ucraina a avut loc în 2014, ne-am concentrat foarte mult pe statele baltice și Polonia. Am simțit că Marea Neagră este în regulă”, a declarat analistul european de securitate Pal Dunay.

Departamentul de Apărare a semnat acorduri de cooperare cu România și Bulgaria în octombrie la Pentagon. Acordurile urmăresc să avanseze pregătirea și capacitățile militare ale fiecărei țări. Ambasadorul român a avertizat că Rusia a desfășurat mai multe rachete, și-a modernizat flota de la Marea Neagră și și-a intensificat campania de dezinformare, propagandă și atacurile cibernetice împotriva partenerilor NATO din regiune. Nou-militarizata Crimee se află doar la 300 km de țărmurile NATO, a subliniat acesta. Fostul șef al Serviciului de informații din România a declarat că „trebuie să înțelegem valoarea strategică a Crimeei pentru Rusia. Credem că flancul estic al NATO continuă să rămână un punct strategic, în special din cauza provocărilor create de Rusia.”

Prezența americană în România include: un personal de 800 de soldați la baza aeriană Mihail Kogălniceanu de lângă portul Constanța, instalația de apărare antirachetă balistică de tip Aegis Ashore din Deveselu și Divizia Multinațională NATO de Sud-Est. În Bulgaria se observă o prezență mai mică în zona de instruire Novo Selo, baza aeriană Graf Ignatievo și baza aeriană Bezmer. Exercițiile flotei SUA din Marea Neagră sunt în mare parte limitate de Convenția de la Montreux, putând avea loc doar două săptămâni la rând, având un total de 100 de zile pe an. Acum, România dorește mai multe trupe americane în țară.

Ambasadorul Maior a cerut experților din domeniul apărării să trateze Marea Neagră și statele baltice în mod egal cu privire la acțiunile de descurajare a Rusiei. „Trebuie să acționăm în mod coerent la aceste provocări, fără să diferențiem între cele două regiuni. Când vine vorba despre gândirea strategică, aceasta trebuie să fie aceeași” a zis acesta.

Maior a declarat că România este dispusă să facă investiții mari pentru a asigura poziționarea țării ca unul dintre cei mai importanți aliați regionali ai Americii. Două sisteme de apărare antirachetă Patriot au fost amplasate anul trecut – primele din regiune – și alte cinci vor intra în vigoare din 2025. De asemenea, România cumpără și sistemul F-16, pe care îl va adăuga la capabilitățile sale maritime.

Aceste investiții fac din România unul dintre cei mai mari contributori în ceea ce privește capabilitățile de apărare din această regiune. Faptul că investim în infrastructură militară ridică potențialul de a găzdui mai multe trupe”, a evidențiat Maior. Ambasadorul a mai spus că 3 miliarde (din cele 10 miliarde de dolari primite pe o perioadă de 10 ani) din investițiile în infrastructură vor fi direcționate către baza aeriană Mihail Kogălniceanu, care găzduiește deja trupe americane. Per total, România contribuie cu aproximativ 80% din investiții, NATO și SUA acoperind partea rămasă prin intermediul Inițiativei Europene de Descurajare (EDI).

Rusia nu este mulțumită de prezența SUA la Marea Neagră, însă conform EUCOM exercițiile trupelor americane vor fi sporite. În timpul exercițiilor NATO în apele internaționale din 31 ianuarie, nava USS Donald Cook a interceptat un avion rusesc de tip Sukhoi Su-24 zburând în apropiere. Acesta este un exemplu de hărțuire regulată a navelor militare americane ce operează în regiune.

Mai multe trupe și arme americane în zona Mării Negre ar putea deranja echilibrul de putere din regiune și ar putea accentua tensiunile cu Rusia. „Ar putea fi adăugate mai multe trupe americane în țările baltice, dar ar putea intensifica problemele cu Rusia într-un mod în care mă îndoiesc că Biden ar dori să facă la începutul mandatului său,” a spus Michael O’Hanlon, expert al Brookings Institution. În schimb, el sugerează că adăugările modeste de trupe în România ar fi o „idee viabilă, rezonabilă”.

Maior a contestat argumentul potrivit căruia adăugarea de resurse va supăra Rusia. „Nu este o agresiune. Este cu siguranță un răspuns la ceea ce face deja Rusia la Marea Neagră.”

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *