Geoană, Secretar la NATO, le dă asigurări românilor în fața amenințărilor Rusiei: „O să fim VIGILENȚI!”

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, susține că nu toate nemulțumirile produse în plan intern au o legătură sau au implicații din plan extern. El vorbește într-un interviu pentru Digi24 despre pericolele la care este supusă democrația din țările NATO prin prisma nemulțumirilor avute de cetățeni în plan intern.

O parte din aceste lucruri (n.r.: vorbea de dezinformări) sunt generate de actori statali și nonstatali, care doresc să ne șubrezească democrația și sistemul nostru de valori. Dar o parte din motivele de nemulțumire  ale cetățenilor sunt produse în plan intern, în planul propriilor noastre democrații. De aceea trebuie să fim foarte atenți ca pe lângă dimensiunea strategică și politică trebuie mereu să le oferim cetățenilor noștri o viață mai bună, o predictibilitate în ceea ce au de făcut, o guvernare cât mai bună, mai puțină corupție, mai puțină gălăgie și mai multe lucruri realizate pentru cetățeni. Până la urmă noi suntem țări democratice și  încrederea cetățenilor noștri sau lipsa lor de încredere este mereu subiectul unei analize foarte critice. La nivel de NATO, secretarul Blinken, a vorbit din nou că democrațiile noastre sunt perfectibile. […] Împreună în Europa și prin relația transatlantică avem nu doar securitate, pace, ci și prosperitate și locuri de muncă bune„, a spus Geoană.

Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, susține că Alianța Nord-Atlantică se află într-un proces de modernizare și de adaptare la realitățile din zilele noastre. Geoană a explicat faptul că în zilele noastre nu neaparat factorul militar e cel care contează, ci și cel informatic, cel IT. Oficialul român din fruntea NATO le dă asigurări românilor că organizația pe care o reprezintă e capabilă să facă față Rusiei în acest nou tip de război.

Chiar în această după-amiază în format de 30 de aliați plus cel din UE, dar și din Suedia și Finlanda, am participat la această discuție. Asistăm la o derivă represivă a Rusiei în interior și exterior. Nu e ceea ce ne dorim. Dorim să avem dialog cu Federația Rusă. Este un arsenal de instrumente, dar și de o nouă categorie și generație. Trebuie să fim pregătiți când asistăm la așa ceva și să ne apărăm cetățenii. Pentru alianții de la Marea Neagră îi asigurăm că vom fi vigilenți. Le spunem asta și românilor! Ministrul Aurescu a făcut o analiză la ce ne expune Rusia. Asistăm la o situație în care Rusia vrea să ne facă dificultăți. Suntem în continuare un gigant ecoonomic. Suntem o forță militară redutabilă. Suntem capabili să ne adaptăm unei metode mai insidioase, dincolo de articolul 5. Acest avantaj tehologic ar putea să fie erodat. Evident că această pandemie care nu s-a sfârșit a amplificat și a dus la o altă dimensiune provocările de securitate. Sunt mai multe: cele globale care nu pot fi atribuite uneo organizații. În general vorbim de calamități naturale sau cele de sănătate. Asistăm la o amplificare a zonei de reziliență. Nu atât de nouă la NATO, ci de un conglomerat de efecte care produc efecte în viața noastră de cetățeni, de societate”, a mai spus Geoană.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.