Geoană (NATO): „Alianța are nevoie de o Moldovă stabilă și sigură”

Secretarul general adjunct al NATO, ambasadorul Mircea Geoană, a declarat, joi, într-un discurs online la conferinţa internaţională „Perspective pentru parteneriat şi securitatea prin cooperare în agenda NATO 2030″, care are loc la Chişinău, că „Alianţa are nevoie de o Moldovă stabilă şi sigură”. Potrivit agenţiei Infotag, el a numit proiectul Zilele NATO în Republica Moldova „un motiv bun pentru o discuţie despre ce este astăzi Alianţa Nord-Atlantică şi care este rolul acesteia în lume şi în crearea unui sistem de securitate durabil“, transmite Știri.md.

Diplomatul a amintit că, cooperarea Moldovei cu NATO a început acum 30 de ani. A început cu participarea Republicii Moldova la programul „Parteneriat pentru Pace” şi a primit un nou conţinut la Summit-ul NATO din Ţara Galilor din 2014, când republicii i s-a oferit un pachet de iniţiative individuale pentru reformarea sectorului de apărare.

Interacţiunea noastră a inclus proiecte educaţionale, lupta împotriva corupţiei, egalitatea de gen şi multe altele. Sute de cetăţeni moldoveni au urmat cursuri lingvistice şi traininguri, dobândind cunoştinţe suplimentare. Prin cooperarea cu NATO, au fost distruse 1.200 de tone de pesticide periculoase. În timpul pandemiei de coronavirus care a izbucnit în 2020, NATO a donat instituţiilor medicale din Republica Moldova sute de ventilatoare şi alte echipamente, care au contribuit la lupta împotriva COVID-19″, a amintit Mircea Geoană.

El a numit participarea forţelor de menţinere a păcii din Republica Moldova la operaţiunile de menţinere a păcii din Kosovo „un succes incontestabil şi o contribuţie semnificativă la asigurarea securităţii internaţionale”.

Secretarul general adjunct al NATO a declarat că Alianţa respectă şi preţuieşte neutralitatea Moldovei, menţionând că „acest lucru nu poate interfera interacţiunii reciproc avantajoase a părţilor”.

Drept exemplu el a numit China, care depune eforturi semnificative pentru combaterea criminalităţii cibernetice şi a schimbărilor climatice în diferite proiecte cu NATO.

„Alianţa are peste 40 de ţări partenere, inclusiv Australia, Japonia, Ghana. Dar există şi alte state, precum Rusia, care se comportă agresiv şi îşi atacă vecinii. Rusia este angajată în retorică şi propagandă militară periculoasă, dezinformare cu privire la activităţile sale. Ea pune presiune asupra altor ţări, inclusiv Georgia şi Moldova. NATO îşi reafirmă aderarea la cererea de retragere a trupelor ruse de pe teritoriul Moldovei, în conformitate cu obligaţiile internaţionale ale Federaţiei Ruse”, a spus Mircea Geoană.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *