General SUA: „Kievul va rezista. Cea de care trebuie să vă îngrijorați este Moldova”

Generalul în rezervă David Petraeus, fost șef al comandamentului central al SUA în timpul conflictelor din Irak și Afganistan, a fost invitat, duminică seara, să comenteze la CNN evoluția războiului din Ucraina. Acesta spune că nu este de acord cu presupunerile militare că Kievul va cădea inevitabil în mâinile Rusiei. Vor încerca să ocupe Odesa, va fi o luptă grea, localnicii vor riposta puternic, a mai spus Petraeus. Forțele ruse au un convoi de vehicule militare lung de 60 de kilometri, blocat la apropierea de capitala Ucrainei, iar Petraeus a spus că pare că rușii „nu își pot menține coloanele alimentate” și a lăudat rezistența Ucrainei de până acum.

Au dat jos indicatoare rutiere sau au scris „Bine ați venit în iad” și chestii de genul acesta”, a declarat Petraeus, care este și fost director al CIA, pentru CNN. „Va fi o luptă foarte lungă la Kiev. Localnicii de acolo au făcut stocuri de mâncare, va exista o rezistență enorm de acerbă. Nu accept presupunerile că va cădea”, a mai spus David Petraeus.

Petraeus a scos în evidență, de asemenea, suprafața extinsă a Kievului ca un obstacol major pentru armata rusă, subliniind că orașul este răspândit pe aproximativ 500 km pătrați, mai mare decât New York și puțin peste jumătate din dimensiunea extinderii Londrei. Gazda CNN, Jake Tapper, l-a întrebat pe Petraeus despre vulnerabilitatea altor țări din apropierea Rusiei, în special a locurilor non-NATO, chiar dacă NATO se mută pentru a-și consolida granițele cu puterea militară de-a lungul granițelor membrilor săi cu Rusia și vecina sa Belarus, din statele baltice până în România.

Cea de care trebuie să vă îngrijorați este Moldova”, a spus Petraeus.

Generalul în rezervă a adăugat că rușii înaintează greu în Ucraina pentru că „ucrainenii au tăiat toate legăturile între căile ferate ale țării lor și Rusia”, tocmai pentru că ei știau că armata rusă este gândită pentru a folosi căile ferate la aprovizionarea cu muniție, combustibil, hrană, apă. Neputând face asta în Ucraina, are mari probleme logistice. Dar va continua să încerce să compenseze, atacând în sud, acolo unde devine puternică.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, s-a angajat duminică să sprijine Republica Moldova în gestionarea valului de refugiaţi care sosesc în această ţară ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina, relatează EFE.

Statele Unite vor face tot ce pot pentru a ajuta Republica Moldova cu asistenţă pentru refugiaţi”, a declarat Blinken într-o conferinţă de presă televizată, după ce s-a întâlnit în capitala Republicii Moldova, Chişinău, cu preşedintele ţării, Maia Sandu, care a anunţat că peste 250.000 de persoane strămutate au intrat pe teritoriul moldovean de la începutul atacului rusesc.

„Administraţia (preşedintelui american Joe) Biden a cerut deja aprobarea a 2,7 miliarde de dolari pentru comunitatea refugiaţilor şi pentru ţările implicate în aceste eforturi”, a adăugat Blinken, care se află în Republica Moldova în cadrul unui turneu european care include Belgia, Polonia şi statele baltice.

Secretarul de stat a lăudat Moldova, care este considerată cea mai săracă ţară din Europa şi are mai puţin de trei milioane de locuitori, pentru angajamentul său de a primi şi de a îngriji valul de refugiaţi ucraineni. La rândul său, preşedinta Maia Sandu a făcut apel la Blinken şi la restul comunităţii internaţionale să ajute Moldova să aibă grijă de refugiaţii care sosesc şi să le faciliteze tranzitul spre ţările de destinaţie, deoarece majoritatea acestora nu intenţionează să rămână în Moldova. Potrivit Maiei Sandu, în prezent, în Republica Moldova există un număr de refugiaţi din Ucraina echivalent cu 3% din populaţia totală a ţării.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *