Gaz pe foc: Senatul francez solicită guvernului… recunoaşterea Republicii Nagorno-Karabah

Senatul francez a cerut guvernului, într-un text votat miercuri, „recunoaşterea Republicii Nagorno-Karabah”, regiune separatistă a Azerbaidjanului populată majoritar de armeni şi scena unui conflict sângeros în această toamnă, informează joi AFP.

Premierul armean Nikol Paşinian a salutat o „decizie istorică”.

În schimb, Ministerul Afacerilor Externe a denunţat o „provocare iniţiată de un grup de senatori făţiş pro-armeni”. „Un exemplu concludent de islamofobie în Franţa„, a adăugat un consilier în probleme de politică externe al preşedintelui azer Ilham Aliev, Hikmet Hajiyev.

Proiectul Senatului francez, care nu are valoare constrângătoare, a fost votat cu 305 de voturi pentru, un singur vot împotrivă şi 30 abţineri. El a fost semnat de cinci din cei opt preşedinţi de grupuri parlamentare. Textul votat în Senatul Franţei „condamnă agresiunea militară a Azerbaidjanului, dusă cu sprijinul autorităţilor turce şi al mercenarilor străini, şi cere retragerea imediată” a forţelor armate din teritoriile cucerite începând cu 27 septembrie în regiunea Nagorno-Karabah. De asemenea, „invită guvernul francez să recunoască Republica Nagorno-Karabah” şi „să depună toate eforturile pentru ca discuţiile în vederea unei reglementări negociate şi durabile a conflictului, care să asigure restabilirea frontierelor definite în 1994, să poată fi reluate fără întârziere în cadrul Grupului de la Minsk”. Textul cere guvernului francez să apere punerea în aplicare imediată a protecţiei populaţiei locale prin desfăşurarea unei forţe internaţionale şi să aducă un ajutor umanitar masiv civililor, precum şi „să ceară o anchetă internaţională asupra crimelor de război comise în Nagorno-Karabah” şi „să tragă toate consecinţele diplomatice din rolul jucat de autorităţile turce„.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a reiterat sâmbătă invitaţia la o „supervizare internaţională” a acordului semnat pe 10 noiembrie între Azerbaidjan şi Armenia, mediat de Rusia.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.