GATA cu haiducia: Cristian Rizea a rămas FĂRĂ cetățenia moldovenească. Undă verde pentru EXTRĂDARE

Ex-deputatul român, fugarul Cristian Rizea, a rămas fără azil politic și cetățenia R.Moldova. O decizie definitivă în acest sens a fost luată cu puțin timp în urmă de către magistrații de la Curtea de Apel Chișinău, susțin sursele Deschide.MD. Penalul Rizea, aşa cum îi place să se numească singur, şi-a procurat o casă de peste 450.000 de euro, avându-i ca vecini pe mai mulți dintre cei pe care îi critică în înregistrările video de pe reţelele de socializare, transmite Anticoruptie.md. Pe lângă traiul pe picior larg şi distracţiile prin localuri de lux, Rizea se pregăteşte să-şi investească banii într-un nou post de televiziune pe care vrea să-l deschidă la Chişinău.

Noua locuinţă a familiei Rizea se află pe strada Cireşilor dintr-un cartier select din Chişinău, în regiunea parcului Valea Morilor, în care locuiesc sau deţin imobile mai mulţi subiecţi din aşa-numitele dezvăluiri ale lui Cristian Rizea. Nu departe se află imobilul cunoscut drept „Casa albă a lui Plahotniuc”, cele două imobile ale lui Ilan Şor, casa fostului director de la SIS, Vasile Botnari, a jurnalistei Angela Gonţa, a familiei regretatului om de afaceri Iurie Luncaşu, a ex-deputatului PDM, condamnat în România pentru acţiuni de corupţie, Valeriu Guma etc.

Casa cu trei nivele şi mansardă are, potrivit agenţilor imobiliari, suprafaţa de 450 de metri pătraţi, în actele cadastrale fiind înregistrată cu suprafaţa de 157,9 metri pătraţi. Somptuosul imobil este amplasat pe un teren cu suprafaţa de 0,0405 ari, este îngrădit de un gard cu înălţimea de peste 2 metri, cu două porţi, iar în curte are piscină. Imobilul dispune şi de un garaj pentru două automobile. Casa a fost dată în exploatare în noiembrie 2011, iar în 2015 a fost scoasă în vânzare cu 451.000 de euro. În 2019, proprietarul care a construit casa i-a dăruit-o fiului său.

Amintim că, la 3 noiembrie 2020, fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, i-a anulat cetățenia moldovenească lui Rizea. În aceeași zi, Poliția a anunțat că acesta a fost reținut și audiat. Pe 4 noiembrie, Ministerul român al Justiției anunța că a trimis o cerere autorităților din Republica Moldova având ca obiect extrădarea fostului deputat Cristian Rizea. Pe 6 noiembrie, Judecătoria Chișinău a emis mandat de arest pe numele fostului deputat PSD, Cristian Rizea. Pe 9 decembrie, procurorii au stabilit că ex-deputatul român Cristian Rizea a obținut cetățenia Republicii Moldova contrar legii. Pe 11 decembrie, mandatul de arest pe numele acestuia a fost prelungit cu 30 de zile. Pe 31 martie 2021, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a trimis spre examinare în judecată dosarul de învinuire a fostului deputat român Cristian Rizea, care a primit cetățenia Republicii Moldova prin procedura de recunoaștere a cetățeniei, în anul 2017. Ulterior, la începutul lunii februarie, acesta a fost eliberat din motiv că a expirat termenul maxim de zile până la care o persoană poate fi reținută în Republica Moldova până să fie extrădată. Totodată, potrivit unui canal de Telegram, Cristian Rizea ar acuza câteva site-uri de știri de faptul că ar promova „un fake news” despre faptul că și-a pierdut cetățenia moldovenească.

Rizea susține că „procesul de azi a fost pe ascuns” și că el „nu și-a pierdut cetățenia”. Acesta mai susține că procesul referitor la cetățenia moldovenească “este încă în prima instanță”.

Ministerul Justiţiei a anunţat, miercuri, că până în prezent instituţia nu a fost informată oficial de către ministerul moldovean al Justiţiei privind situaţia juridică actualizată a fostului deputat Cristian Rizea, rămas fără cetăţenia Republicii Moldova. Ministerul român al Justiţiei a trimis o nouă adresă către ministerul de resort din ţara vecină, solicitând informaţii privind stadiul cererii de extrădare a lui Rizea. MJ a menţionat că următorul termen în dosarul de extrădare este în 28 ianuarie.

Potrivit tv8.md, Curtea de Apel Chişinău a respins apelul făcut de Cristian Rizea, căruia i-a fost retrasă cetăţenie Republicii Moldova în luna noiembrie 2020. Ministerul Justiţiei a transmis, miercuri, precizări în legătură cu informaţiile apărute în media din Republica Moldova privindu-l pe Cristian Rizea, arătând că: „Partea română şi-a îndeplinit atribuţiile prevăzute de lege şi a transmis Ministerului Justiţiei din Republica Moldova cererea de extrădare încă din data de 5 noiembrie 2020. Cererea depusă la Ministerul Justiţiei din Moldova îşi păstrează efectele”.

Potrivit MJ, procedura şi timpii de soluţionare pentru cererea de extrădare înaintată de autorităţile române sunt reglementate de legislaţia statului solicitat, respectiv Republica Moldova.

Până la această oră, Ministerul Justiţiei nu a fost informat oficial de către ministerul moldovean al Justiţiei cu privire la situaţia juridică actualizată a susnumitului Cristian Rizea. Ultima revenire la colegii din Republica Moldova a fost în luna noiembrie 2021. La data prezentului comunicat, Ministerul Justiţiei din România a înaintat o nouă adresă către Ministerul Justiţiei din Republica Moldova, în care a solicitat informaţii cu privire la stadiul cererii de extrădare făcute de autorităţile române”, a arătat Ministerul Justiţiei.

Conform sursei citate, „următorul termen fixat de autorităţile din Moldova în dosarul de extrădare a lui Cristian Rizea este 28 ianuarie 2022, informaţia fiind obţinută din surse deschise”.

Fostul deputat Cristian Rizea este cercetat de Procuratura de la Chişinău pentru fals în declaraţii în legătură cu modul de dobândire a cetăţeniei Republicii Moldova.

Pretinse ilegalităţi de natură penală, şi anume, fals în declaraţii, au fost stabilite de procurori în procesul acordării cetăţeniei Republicii Moldova pentru un fost deputat român. Potrivit celor constatate în cursul urmăririi penale, prin Avizul Agenţiei Servicii Publice din 28 decembrie 2017, fostul deputat român a fost recunoscut cetăţean al Republicii Moldova şi asta în condiţiile în care prin sentinţa din 7 decembrie 2017 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din România, definitivă prin decizia penală din 18 martie 2019, acesta era judecat şi condamnat la închisoare, cu executare, pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor”, se arăta într-un comunicat din decembrie anul trecut al Procuraturii Republicii Moldova.

Conform aceleişi surse, la momentul depunerii cererii de dobândire a cetăţeniei Republicii Moldova, acesta a tăinuit date pertinente şi anume că, începând cu anul 2015, deţinea statut de acuzat în materie penală, date a căror cunoaştere ar fi dus la respingerea cererii.

În cadrul investigaţiilor, Procuratura Generală a ajuns la concluzia că dobândirea cetăţeniei de către acesta a avut loc contrar legii, care statuează că cetăţenia Republicii Moldova nu se acordă persoanei sau nu poate fi redobândită de persoana care în perioada de examinare a cererii execută sau are de executat pedeapsa penală privativă de libertate în temeiul sentinţei instanţei de judecată, are antecedente penale nestinse sau se află sub urmărire penală. Ca urmare a celor constatate, Procuratura Generală a pornit o cauză penală pe faptul falsului în declaraţii, care, potrivit legislaţiei Republicii Moldova, se pedepseşte cu amendă de până la 950 unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 1 an, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de cel mult 5 ani”, preciza instituţia.

Fostul deputat PSD Cristian Rizea, care s-a ascuns timp de aproape trei ani la Chişinău şi căruia i-a fost retrasă cetăţenia R.Moldova, a fost reţinut în 3 noiembrie 2020. Poliţia din Republica Moldova preciza atunci că a fost reţinut „cetăţeanul României Mihai (anterior Rizea) Cristian Luigi”, fiind declanşată procedura de extrădare. Cristian Rizea susţinea că nu va fi extrădat pentru că deja a cerut azil politic.

Cererea de azil politic i-a fost respinsă. De asemenea, cetăţenia i-a fost retrasă în 2 noiembrie 2020.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *