GALERIE FOTO+VIDEO MARȘUL UNIRII, un ocean de steaguri tricolore: „Alba Iulia, Ierusalimul neamului românesc!” Simion, Alianța pentru Centenar: „Trebuie să spunem întregii lumi că Basarabia este România!”

Minus 11 grade! Aceasta a fost temperatura la Alba Iulia în primele ore ale Zilei Naționale a României, însă gradele Celsius și frigul năprasnic nu i-au speriat pe cei peste 10.000 de români de pe întregul mapamond care s-au prezentat la Alba Iulia!

Marșul Unirii a reunit românii din țară și din străinătate și, în ciuda gerului înfiorător, aceștia au răspuns „prezent!” în Capitala Unirii, Alba Iulia, care s-a îmbrăcat în straie de sărbătoare, aproape fiecare balcon din oraș având arborat un steag tricolor. După 06:00, micuța gară din Alba Iulia s-a dovedit imediat a fi neîncăpătoare pentru steagurile tricolore, iar până la 08:00, când startul propriu-zis al marșului a avut loc, peronul și platoul din fața gării s-au umplut de români veniți să învingă frigul și să spună răspicat că își iubesc țara, că vor Unirea României cu Basarabia și, mai presus de toate, vor unitate! În ciuda flașnetelor venite din partea Ministerului Afacerilor Interne în ultimele zile, românii prezenți la Marșul Unirii de la Alba Iulia au scandat mesaje patriotice care, culmea, au atras simpatia forțelor de ordine, dar și a albaiulienilor, unii dintre ei alăturându-se evenimentului.

Marșul a pornit de la gara feroviară din Alba Iulia, în coloană au fost fluturate mii de steaguri tricolore, acțiunea devenind, practic, cea mai amplă manifestație ca număr de participanți, din Anul Centenarului. De asemenea, au răsunat melodiile patriotice specifice, traseul având șase kilometri, pe arterele Gara Alba Iulia – Bulevardul Ferdinand – str. Tudor Vladimirescu – str. Emil Racoviță – Bulevardul Republicii – Calea Moților – strada Doctor Ion Rațiu – Bulevardul Horea – Piața Tricolorul – strada Unirii. Până la 10:00, cei peste 10.000 de români au încheiat marșul la Monumentul Unirii din Alba Iulia, proaspăt inaugurat.

Dezlănțuiți și aproape necontrolați, participanții la Marșul Unirii au exprimat într-un glas dezideratul național: Unirea Basarabiei cu România! În ciuda absenței oficialităților, preocupate cu șampanii și recepții, fără un plan concret, românii prezenți la Marșul Unirii au fost foarte clari: „Basarabia e România!” Același mesaj l-a avut pentru TOMIS NEWS și organizatorul evenimentului, președintele platformei unioniste Acțiunea 2012 și a Alianței pentru Centenar, George Simion:

 

Peste 100.000 de oameni participă, sâmbătă, la sărbătoarea Centenarului Marii Uniri de la Alba Iulia. Programul a început dimineață și se va încheia târziu, în noapte, momentul culminant fiind parada militară, cu 2.000 de forţe de ordine, transportoare blindate, tunuri, maşini de luptă, avioane şi elicoptere, la care este prezent şi preşedintele Klaus Iohannis. La 24:00, manifestațiile se încheie cu un recital la nai şi orgă pe Podul Unirii și se va citi „Rezoluţiunea Adunării Naţionale de la Alba Iulia”, se vor primi Soliile din Cetăţile de Scaun la Sala Unirii şi se va desfăşura şi o Mare Adunare Naţională (paradă a portului popular şi reconstituire istorică).

Acum 100 de ani, peste 100.000 de oameni din toate colțurile României se îndreptau către Alba Iulia, pentru a asista la desăvârșirea celui mai puternic act din istoria României: Unirea Transilvaniei, Banatului și Crișanei cu Patria Mamă! În urmă cu 100 de ani, Consiliul Național Român Central, format la Arad, a luat decizia de a trimite o notă diplomatică guvernului maghiar prin care solicita preluarea puterii depline de guvernare asupra teritoriilor locuite de români în Ardeal și Țara Ungurească. Guvernul maghiar a răspuns solicitând o amânare de 12 ore, iar apoi a trimis o delegație condusă de Oszkár Jászi, ministru al naționalităților, pentru tratative. Dar, condițiile prezentate de guvernul maghiar la 13 noiembrie 1918 sunt respinse după două zile de negocieri, iar în seara zilei de 14 noiembrie 1918 Consiliul Național Român Central a transmis poporului român din Transilvania un comunicat prin care anunța că tratativele purtate cu delegația maghiară nu au dus la nici un rezultat, deoarece intenția românilor era despărțirea totală.

Pentru ca această despărțire să aibă loc, s-a apelat la un plebiscit popular, la propunerea lui Vasile Goldiș, respectiv unirea românilor transilvăneni, crișeni, bănățeni și maramureșeni cu Regatul României într-o Mare Adunare Națională. Astfel, ca urmare a eforturilor Consiliul Național Român Central, într-o zi de duminică la 1 decembrie 1918, a avut loc Marea Adunare Națională de la Alba Iulia a celor 1.228 de deputați, în Sala Cazinoului, care au votat în unanimitate Hotărârea de la Alba Iulia a Unirii Transilvaniei cu Regatul Român. În aceeași zi, familia regală se întorcea în București, după un exil la Iași. Vestea Unirii a ajuns în Capitală abia pe 5 decembrie 1918. Tot la Alba Iulia, al doilea rege al României, Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen, s-a încoronat, alături de regina Maria, la 15 octombrie 1922, drept rege al României Mari.

Mai jos, TOMIS NEWS vă oferă o galerie foto și video de la Marșul Unirii de la Alba Iulia:

CITEȘTE ȘI:

VIDEO Alianța pentru Centenar, invitație pentru dobrogeni! Simion, Acțiunea 2012: „Haideți să sărbătorim, la Alba Iulia, Centenarul Marii Uniri! Aveți o motivație dublă, prin cei 140 de ani de la revenirea la Patria Mamă!”

 

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *