Spread the love

În Piața Victoriei s-au adunat sâmbătă peste 150.000 de simpatizanți ai PSD, îmbrăcați cu tricouri sau bluze albe, pentru mitingul împotriva „abuzurilor din justiție”, acuzate de liderii social-democrați. Primele situații de securitate au apărut cu câteva momente înainte de startul mitingului. Intrarea la metrou dinspre Bd. Aviatorilor a fost închisă, oamenii au fost trimiși la Aviatorilor sau Piața Romană. Metrorex a anunțat că, începând cu ora 20.00, stația de metrou Piața Victoriei va fi închisă, decizia fiind luată la nivelul Direcției Generale de Monitorizare a Ordinii Publice, iar stația a fost redeschisă doar la solicitarea instituțiilor abilitate. Manifestanţii, veniţi din toate colţurile ţării, au umplut şi bulevardele Kiseleff, Aviatorilor și Calea Victoriei. Măsura a fost luată pentru siguranța călătorilor, în contextul în care Piața Victoriei este blocată de manifestanții care participă la protestul PSD față de „abuzurile din justiție”. De asemenea, un alt incident a avut loc la stația Basarab, după ce o persoană a fost prinsă sub metrou. La fața locului s-a deplasat SMURD, iar persoana a fost scoasă de sub roți, conștientă.

Aglomeraţia şi oboseala după orele petrecute pe drumul spre Bucureşti au făcut ca zeci de persoane participante la mitingul PSD să aibă nevoie de îngrijiri medicale, dar și de momente îndelungate de relaxare, în spatele primilor linii de manifestanții bulevardele fiind asaltate de oameni care au umplut parcul situat vis-à-vis de Guvern cu sticle goale. Din sursele TOMIS NEWS, aflăm că au fost achiziționate 100.000 de sticle de apă plată, adică peste 8.300 de baxuri! De asemenea, gardurile din zonă au fost pur și simplu călcate la pământ, iar unii dintre manifestanți nu s-au sfiit să tragă un… pui de somn. Coordonatorul SMURD București, Bogdan Oprița, a declarat că 22 de persoane prezente la mitingul PSD au avut nevoie de îngrijiri, patru dintre ele fiind transportate la spital.

Manifestant PSD, mesaje împotriva… PSD: „Jos labele de pe pensii și salarii”

Baia de mulţime s-a făcut pe ritmuri de muzică hip-hop, în timp ce oamenii strigau judeţele din care provin. De asemenea, din boxe s-a auzit imnul Uniunii Europene, de două ori și s-a desfăşurat şi un drapel al României, pe clădirea Guvernului.

Pe plasmele mari amplasate în Piaţă a fost scris „Macovei o să ţi-o iei!”, „Stop proceselor staliniste!”, „Run Codruţa, run!”, „Iohhanel. România lucrăturii bine făcute”, „Abuzurile voastre au îngrădit libertatea noastră”, „Vrem libertate, nu securitate” ș.a.m.d. De departe, cel mai amuzant slogan a fost al unui manifestant al PSD, împotriva… PSD!

Organizarea unui miting de proporții lasă loc greșelilor, dar și gafelor de proporții. Una dintre ele a fost sesizată de TOMIS NEWS: „Jos labele de pe salarii și pensii!” Singurii care decid în privința salariilor și pensiilor în această țară, din decembrie 2016, sunt tocmai social-democrații, care au majoritate parlamentară și, astfel, Guvernul are sprijinul necesar.

Discursuri acide

Printre liderii partidului s-a aflat şi  iubita liderului PSD, Irina Tănase, care a stat în zona miniștrilor din cabinetul Viorica Dăncilă. La scurt timp după 20:00, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a ajuns în Piaţa Victoriei, însoţit de secretarul general al PSD, Marian Neacşu. Manifestații au scandat „Dragnea, președinte” și i-au cerut acestuia să candideze în 2019. Premierul Viorica Dăncilă a condus grupul oficialilor care s-au deplasat spre scenă printre oameni, iar primul care a susținut un discurs a fost parlamentarul PSD Liviu Pleșoianu, care s-a dezlănțuit.

„Aștept de un an și jumătate să se audă adevărata majoritate. Trebuie să recuperăm… Am o veste, chiar în aceste clipe niște persoane, Kovesi, Iohannis, Coldea, Maior și toți securiștii lor s-au închis într-o sufragerie, văd ce facem noi aici și le e frică. Într-o țară liberă nu poporului trebuie să-i fie frică, ci torționarilor. Vreau să vorbim împreună. Aș începe să spun că sunteți extraordinar de mulți și nu o văd pe Kovesi, vă propun așa să strigăm împreună: Doamna Cucuvea, unde v-ați ascunselea? Mai avem: E sufrageristă și nu mai rezistă. (…) Este un individ, Ludovic Orban, a spus că ați venit aduși cu japca, haideți să-i cântăm: Ludovic nu fi trist, tu ești noul securist”, a spus Pleșoianu.

Firea a politizat performanța constănțencei Simonei Halep

După parlamentarul social-democrat, a luat cuvântul primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, care înainte de miting anunța prezența a 400.000 de manifestanți, deși în realitate numărul acestora nu a trecut de 120.000.

„Ce cadou minunat ne-a făcut Simona. Bravo Constanța! În această seară, în această piață, se va vorbi și se va striga pentru democrație și libertate. Se va lupta împotriva abuzurilor și nedreptății! Se va lupta prin această uriașă prezență împotriva statului paralel. Eu sunt un om de stânga. E alegerea mea să fiu aici. (…) Ați venit de bună voie la București, cu drag, vă place, v-a plătit cineva, v-a obligat cineva? Bine ați venit de bună voie la București. Dragi români din toată țara, dreptul românilor este sfânt, nu mai putem accepta ca cineva să confiște votul românilor. Justiție, dreptate, adevăr peste tot, în instituții. Nu putem trăi cu dictatura minorității. Alegerile au fost libere și votul românilor trebuie să fie sfânt. Să nu ne mai fie teamă să vorbim, să ieșim din casă, să semnăm dacă suntem corecți. De ce să ne fie frică? Vreți o justiției corectă? Vreți instituții puternice și respectate. Vă mulțumesc mult pentru participarea voastră. Vreau să rostim câteva versuri ale poetului, Mihai Eminescu: Ceți doresc eu ție, dulce Românie… Trăiască, România liberă”, a spus Gabriela Firea.

Printre manifestanții de sâmbătă din Piața Victoriei au participat și membri ai ALDE, alături de liderul lor, Călin Popescu Tăriceanu. A fost cel care a dat tonul următorilor vorbitori care au tăiat în carne vie și, în special, împotriva presei.

„Vreau să vă spun că acum cîteva zile, fiul meu mijlociu Mihai m-a întrebat de ce facem acest miting. Facem acest miting pentru libertate. Am venit să mă ntâlnesc cu cei care cred că România trebuie să rămână liberă. (…) Ne confruntăm cu un fenomen numit statul paralel, omniprezent în economie, mass-media, justiție. Speranțele noastre nu sunt îndeplinite și trebuie să continuăm să luptăm până când vom învinge forțele oculte care au pus mâna pe această țară. Trebuie să ne luăm democrația înapoi. (…) Fac un apel pentru toți cei acoperiți, din presă, politică, administrație, tuturor le cer curajul să fie partea schimbării și a reconcilierii, in ceea ce mă privește mă angajez să lupt în continuare. Voi face asta cu colegii din ALDE și partenerii din PSD”, a spus Tăriceanu.

O intervenție a avut și ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu.

„Arătați aici că statul paralel nu mai poate minți la nesfârșit. Am venit să vă spun cum arată statul paralel pentru că l-am cunoscut, m-a vizitat acasă, mi-a venit ca musafir la primărie, am ieșit cu cătușe, am fost acuzată de luare în mită. Am fost umilită, acuzată pe nedrept, cu acuzații aiuritoare și nu sunt singurul om politic în această situație. Ce am pățin noi se poate întâmpla oricui. Camere de luat vederi puse în dormitor, urmărire prin GPS; interceptări de telefoane, înseamnă familii traumatizate, umilință, călcarea în picioare a drepturilor. În spatele acestui chip se ascund securiști care te interceptează ilegal, procurori care falsifică, jurnaliști care primesc în plic ce să scrie. Uniți suntem mult mai puternici, statul adevărat e statul votat”, a spus Lia Olguța Vasilescu.

Șefa de la Guvern a ministrului Muncii, Viorica Dăncilă, a avut poate cel mai slab discurs dintre toți vorbitorii, aspect care nu a fost vreo surpriză, aceasta revenind la tăieri salariale din 2010, la reforma justiției care a scos în stradă la doar o lună de la câștigarea alegerilor a peste 600.000 de oameni ș.a.m.d.

„Abuzurile trebuie stopate. Iată care este diferența dintre noi și cei care nu ne lasă să guvernăm. Am mărit salarii, ei au tăiat atunci când au fost la guvernare, noi am mărit pensii, ei au fost împotrivă și le-au tăiat când au fost la guvernare, noi am început reforma în justiție, ei se opun, economia crește în continuare, ei spun că măsurile noastre vor conduce la un dezechilibru. Cei care fac acest lucru, doresc binele României? Eu nu cred. Am fost acuzată de trădarea țării, dar mă aștept la orice din partea oamenilor care nu știu să ducă o luptă la lumina zilei”, a spus premierul Viorica Dăncilă.

Reacții politice. Suceală istorică: PNȚCD îl susține pe Dragnea

PNȚCD nu mai reprezintă de mult timp ceva pe scena politică națională, dar nu încetează să uimească prin pozițiile publice. Președintele Aurelian Pavelescu și-a îndemnat susținătorii (Mulți? Puțini?) să se alăture mitingului „împotriva abuzurilor”.

„PNȚCD cheamă la mitingul împotriva abuzurilor, a statului paralel și a mișcărilor nazisto-staliniste care au acaparat statul român! Pentru democrație! Reiterez chemarea mea, după acțiunea coordonată de #Rezist și statul paralel”, a spus pe parcursul zilei de sâmbătă Aurelian Pavelescu.

Fostul coleg de partid, guvernare, prieteni până la prima ceartă, fostul premier Victor Ponta a avut, în stilul caracteristic, o replica ironică la adresa mitingului de sâmbătă al PSD.

„Judecătorii au fost mai inteligenți decât Dragnea și au amânat decizia în cazul lui pt 21 / ce o să facă acum Daddy ? Îi trimite acasă de pe drum pe cei 100.000 de oameni luati cu japca la miting și îi aduce pe 22 din nou în Piață să protesteze?!? Și ca să vorbim de lupta împotriva abuzurilor – eu chiar mă lupt cu ele cu armele legii , fara sa imi bat joc de oamenii din PSD și să îi chem la mitinguri absurde: am câștigat corect cazul la ICCJ în fața judecătorilor (…) Fapte concrete – între timp “ Dragnea Ali Baba” și cei 40 de “baroni hoți” ai lui folosesc oamenii ca să îi sperie pe judecători și ca să negocieze cu Kovesi & Co dosarele lor personale”, a spus Victor Ponta.

Pentru Dragnea, se ascultă, se abuzează, se stalinizează, aproape toate instituțiile sunt criminale și PSD-iștii și susținătorii lor sunt vicime!

Dragnea a etichetat o mulțime de instituții ale statului ca fiind paralele, securiste etc!

„Îi salut de asemenea cu milă pe toți trimișii în piață ai statului paralel. Civili sau nu, la ordin din curiozitate. Suntem mulți, mai mult decât se așteptau cei care râdeau și ne insultau, ce trebuie să știe că niciodată statul paralel este că suntem foarte mulți, suntem democrație, suntem voința populară. Am fost întrebat și eu ce înseamnă statul paralel împotriva căruia protestăm azi. Este un sistem care folosește instituțiile statului într-un mod nelegitim, afara și paralel cu libertățile și cu voința exprimată la vot. În paralel cu libertățile noastre cu Constituția, adică Securitatea. (…) Jurnaliștii sub acoperire au rămas, mințind în fiecare zi, dar fără să spună din ce bani trăiesc, magistrații sub acoperire au rămas, obiceiul de a folosi serviciile, au rămas șase milioane de români ascultați, protocoale secrete, au rămas șantajul și amenințării, beneficiarii politici pentru că ei dau sens statului paralel. Cei care pierd alegerile la urne, dar vor să le câștige prin DNA și SRI. Fără sprijinul instituțiilor de forțe ei nu rezistă. (…) Toți am fost sau suntem, am putea fi atinși de mâna lungă a acestui stat paralel. Șase milioane de oameni interceptați de statul paralel. este mai mult decât ne-am fi putut închipui. (…) Nu trebuie să fii suspect, pentru a fi monitorizat. Important este ca statul paralel să știe ce vorbești, ce simți și ce îți dorești. Cu cât știe mai mult, devine mai represiv și noi mai vulnerabili. Tot ceea ce spui vor folosi într-o zi împotriva ta sau a altcuiva. Nu vă faceți iluzii că nu contați. Nimeni nu este în afara radarului statului paralel, toți vom deveni ținte. (…) Să nu mai creștem pensiile și salariile? Să lăsam justiția cum a aranjat-o Macovei. Nu mai putem accepta aceste lucruri. Trebuie să spunem: Gata cu abuzurile, gata cu poliția politică. Ajunge!”, a spus președintele PSD, Liviu Dragnea.

După acest discurs, la aproximativ 22:10, mitingul s-a încheiat cu intonarea imnului de stat.

Contribuția Constanței

Nervi mulți în ultimele zile la PSD Constanța și, de altfel, la toate organizațiile județene. Cifrele fantasmagorice anunțate de centru către teritoriu au umplut de stres organizațiile județene, care au sperat până în ultima clipă că mitingul… nu va avea loc. De la mii și mii și fără număr, s-a ajuns la un moment dat la o raportare inițială de 7.000, care s-a schimbat imediat, la sub 5.000 din tot județul, municipiul participând cu 800 de persoane. Nici sindicaliștii nu au spart gura târgului, de exemplu consilierul Dede Perodin a anunțat o listă de 350 de sindicaliști, cifra reală abia sărind de 150. Cu toate acestea, social-democrații constănțeni s-au înghesuit în primele rânduri lângă televizoarele din fața Căii Victoriei.

Printre cafenelele din preajma Guvernului, l-am descoperit și pe fostul primar al orașului Năvodari, Nicolae Matei. Tot de la Constanța, s-a plecat prin mai multe forme: un tren special de opt vagoane, dar și cu autocare din județ sau cu mașini personale.

GALERIE FOTO:

 

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *