Galeria HORROR: Clădirea Cazinoului lăsată în paragină de statul român

O vacanţă pe litoral presupune o plimbare pe faleza constănţeană şi, inevitabil, pe la Cazino: o ruină, însă constănţenii, din păcate, s-au obişnuit cu asta. În urmă cu aproape trei ani, am intrat în clădire, când nu putea fi vizitată nici în grup, nici individual. Atunci, am constatat că nu eram singurii români de pe acolo. Un francez şi vreo şase cetăţeni germani radiau de fericire că puteau imortaliza decăderea românească, pe viu, la ea acasă! Pentru ca tabloul să fie complet, la plecarea noastră, cu „surle şi trâmbiţe” şi-a făcut apariţia coloana turiştilor de pe nava de croazieră MSC Musica – proaspăt acostată în Portul Constanţa.

Sâmbătă, 9 aprilie a.c., Claboo Media a vizitat toate ungherele Cazinoului și, din galeria foto atașată, putem „admira” impresionantele candelabre de odinionară, devenite „cazare” pentru porumbei, geamuri sparte, găuri în pereţi, acoperite pe alocuri cu carton, scaune și mese aruncate, pe scurt: o mizerie de nedescris și un decor perfect pentru o eventuală turnare a unei pelicule horror. În ultimii ani, Cazinoul a fost minge de ping-pong. Pasată de la o autoritate la alta, nu există nici intenţie de reabilitare, darămite de un termen precis. Parteneriatul public-privat, anunţat de autorităţi, mai are de aşteptat. Până găsesc constănţenii o găleată cu var, Cazinoul are mari şanse să se transforme într-un morman de nisip. La finele lunii august 2013, Radu Mazăre a fost întrebat de o membră a Partidului Social Democrat, la dezbaterile Şcolii Politice a Femeilor, organizate la Pavilionul Expoziţional din Constanţa, când va fi pus în valoare Cazinoul. Răspunsul lui Mazăre, cu subiect şi predicat: „Nu renovăm Cazinoul. Nu avem fonduri”.

Între timp, Cazinoul a fost preluat, în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2014, de ministerul Dezvoltării, condus de Liviu Dragnea. Vicepremierul a bătut atunci palma cu Radu Mazăre, chiar în faţa Cazinoului, declarând solemn că „lucrările de reabilitare, care vor costa guvernul vreo 12 milioane euro, vor fi terminate în 2016, nu la alegerile locale ci sigur, până în parlamentare”.

Exact acum un an, viceprimarul cu atribuții de primar al Constanței, Decebal Făgădău, îl contrazicea pe Dragnea, susținând că termenul înaintat de acesta este „nerealist” și preciza că clădirea va fi reabilitată în 2018. Între timp, Compania Naţională de Investiţii trebuia să demareze procedurile pentru organizarea  licitaţiei în urma căreia trebuia să fie selectat un consorţiu de firme care va proiecta şi executa lucrările de consolidare şi reparare a imobilului. Potrivit arhitectului Radu Cornescu, licitația nu este o soluție, întrucât contestațiile sunt cauza pentru întârzierea lucrărilor.

„O parte din vină o poartă legislația română, care spune așa: în urma unei licitații, dacă se fac contestații, acestea se iau în considerare și trebuie rezolvate. Dacă se rezolvă pozitiv, înseamnă că licitația a fost încheiată, s-a stabilit câștigătorul inițial și se pornește la lucru, proiectarea și construcția. (…) Pe legislația aceasta, fiind așa cum este, s-au depus două contestații, care au făcut ca acest Cazino să mai stea încă un an sau chiar doi din cauza lor. Chiar dacă contestațiile se rezolvă, am înțeles că o să se anuleze licitația inițială și o să se facă iar o licitație nouă. Dacă la licitația nouă iar o să fie contestații, o să fie tot așa. Părerea mea este că ar putea primul ministru sau domnul Dâncu, de la ministerul Dezvoltării, să pună piciorul în prag și să spună: „dom-le, câte firme sunt viabile, care pot să construiască Cazinoul?” (…) Ar putea sta în pixul domnului prim-ministru, care să comute chestia asta printr-o hotărâre de Guvern și să se facă încredințare directă”, a spus arh. Radu Cornescu.

Clădire abandonată!

Pe pagina de Facebook „Abandoned places”, Cazinoul Constanța figura, în toamna anului 2015, drept „clădire abandonată”!

https://www.facebook.com/abandonedplaces.au/photos/a.1430409093864720.1073741829.1430143690557927/1668347526737541/?type=3

PROIECTUL COMPLET AL CLABOO MEDIA, DISPONIBIL AICI!

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.