Gafele lui Vela: Cum ar fi putut să rămână o mulțime de comunități fără viceprimar. Ședințe peste ședințe într-o localitate din Constanța

Un ordin al ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, semnat ca primarul,a bulversat administrația publică și toată procedura de constituire a consiliilor locale și de depunere a jurământului de către primari în… toată țara. Ordinul lui Vela, transmis și la alt etalon al istețimii din Guvern, ministrul Lucrărilor Publice și Administrației, Ion Ștefan, a fost emis pe 28 octombrie și a intrat în vigoare a doua zi, odată cu publicarea în Monitorul Oficial. Ordinul în cauză specifică foarte clar faptul că viceprimarul poate fi ales doar dacă sunt prezenți și depun jurământul toți consilierii aleși:

Ordin

Nimeni din Guvern nu s-a gândit că, în țară, sunt situații excepționale, cum ar fi faptul că unii consilieri ar fi fost între timp demiși din partidele lor. Mai mult, ordinul vine ca o schimbare a regulilor jocului, fix în timpul jocului…

Exemplul concret pe care-l prezentăm este localitatea constănțeană Castelu, unde consiliul local s-a constituit pe 29 octombrie, de la 14:00, adică exact în momentul intrării în vigoare a ordinului lui Vela. La Castelu, organizația locală – culmea – a PNL a exclus un consilier, pe Ilie Lică Botez. Absența lui Botez de la ceremonie a făcut ca primarul Nicolae Anghel să depună jurământul, dar localitatea a rămas… fără viceprimar. Mai mult, Botez a fost exclus de președintele PNL Castelu, Ilie Drugă, în baza unei prevederi statutare din partid, respectiv neplata cotizației în ultimele șase luni. Problema este că Botez, la momentul excluderii, era membru PNL de… 40 de zile! Evident, liberalii au început să își facă reciproc acțiuni în instanță, iar primarul Anghel, disperat că administrația s-a blocat fix când trebuia să înceapă, amenință cu plângeri penale dacă liberalii nu-și revin în fire.

Înainte de constituirea consiliului local Castelu, în județul Constanța, au mai avut loc astfel de ceremonii, pe regula veche, în alte 19 localități din județ, printre care și orașe: Murfatlar, Năvodari și Eforie. Imediat după intrarea în vigoare a ordinului lui Vela s-au mai constituit încă 28 de consilii locale, printre care Constanța, Ovidiu, Cernavodă sau Mangalia.

Din cauza gafei lui Vela, la Castelu s-a întrunit din nou, vineri, 6 noiembrie, consiliul local, pentru o singură problemă: numirea viceprimarului. De data aceasta, probabil tocmai pentru a evita un blocaj girat de ministrul Afacerilor Interne, viceprimarul a fost desemnat: Antoneta Prodan, tot de la PMP.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.