Gabi Comănescu supraimpozitat de… Chițac! „Vom face un grup de lucru să regenerăm urbanistic orașul”

Consilierii locali municipali s-au întrunit, luni, în ședință ordinară, ultima din acest an și, printre proiectele de hotărâre dezbătute, s-au regăsit și cele privind majorarea cu 300% sau 400% a impozitului pe clădiri, începând cu anul 2020, pentru diverse clădiri istorice, cinci la număr. Prima dintre ele o reprezintă Casa cu Lei, care aparține lui Gabriel Comănescu.

E o baterie de cinci hotărâri, consecutive, cu același obiect: supraimpozitarea pentru clădirile neîngrijite. Există o lege privind creșterea calității ambientale a clădirilor, care obligă deținătorii de clădiri degradate – din rațiuni de siguranță a populației, prezervare a mediului – să ia măsuri din proprie inițiativă. Legea a fost amendată de celebra lege a fațadelor, care extinde categoria de lucrări, inclusiv consolidarea fațadelor. Legea creează un mecanism financiar, prin care primăriile pot finanța astfel de lucrări. Proprietarii, dacă nu au bani, atunci pot să apeleze la un fond al primăriei, urmând ca banii – după reabilitare – să fie recuperați de la proprietari în zece ani. Există și un stimulent financiar: cei care vor să disponibilizeze o sumă importantă pot fi scutiți pentru o perioadă determinată de plata impozitelor pe aceste clădiri. Codul fiscal din 2015 prevede că Consiliile Locale pot purcede la supraimpozitarea clădirilor degradate până la 500%. (…) CL Constanța a elaborat o hotărâre în 2017, care a stabilit criteriile de încadrare. M-am uitat pe ea și mi se pare rezonabil… sunt chestiuni de discutat, dar e destul de rezonabil ce înseamnă o clădire neîngrijită. Se face o fișă de punctaj. Dacă este de peste 30% se aplică impozitarea, gradual, de la 80% impozitarea e de 500%. Se face o somație. Dacă s-a încadrat în șase luni, se comunică la SPIT; dacă nu, se face notă de constatare și primarul este obligat să vină în fața CLM pentru supraimpozitarea acelei clădiri”, a spus primarul Vergil Chițac.

A urmat o ciocnire politică între viceprimarul liberal Ionuț Rusu și liderul de grup al consilierilor social-democrați, Costin Răsăuțeanu, apoi primarul Chițac a arătat că va forma un grup de lucru pentru a inventaria toate clădirile aflate în situația asta.

Celebra clădire Casa cu Lei… Ce e aici se întâmplă și la celelalte patru. S-a observat că degradarea e de peste 58%, a fost somat proprietarul pe 13 septembrie 2019, acum… pe 13 martie 2020 trebuia să se constate conformitatea față de somație. Lucrul ăsta până acum nu s-a întâmplat, ci la 11 decembrie… Avem un cadru legal care ne permite să regenerăm urbanistic orașul ăsta. Voi face un grup de lucru și vom inventaria toate clădirile din situația asta. Acum sunt cinci, pentru că au parcurs procedura pe care am zis-o. Intenția mea este să le luăm pe toate la mână, să avem un ordin de bătaie, niște priorități. Clădirile de patrimoniu istoric sunt prioritare, apoi peninsula, Ferdinand… pe toate să le analizăm. Nu facem altceva decât să aplicăm o HCL. (…) Grupul ăsta de lucru va identifica și resurse financiare, în sensul în care proprietarii nu au banii necesari pentru a putea să-și repare clădirile să le putem noi da banii ăștia. Vom identifica, vom discuta cu ei – să vedem financiar cum găsim resursele și dacă nici așa nu ne vom înțelege asta e ultima metodă la care apelăm”, a mai spus Chițac.

Proiectul de hotărâre a fost adoptat în unanimitate: 26 de voturi pentru.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.